Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

agoosia

Member
Mar 18, 2011
4
0
0
Witajcie
icon_smile.gif
Ja sobie tu cichutko siedzę i podpatruję, a z tego podgladania wyszło mi to
icon_smile.gif
To torcik na jutrzejsze urodziny mojej Córci.

SL380139_horz.jpg

Załączniki

• SL380139_horz.jpg
    SL380139_horz.jpg
    227.6 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
pscolki @ 7 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1252599Dziewczyny, kobitki, help!

Potrzebuję pomysłu jak na czarnej masie zrobić biały napis - literki wycinane z masy odpadaja - nie ma takiej czcionki to raz, dwa te które widziałam są za duże... lukier chyba też się nie nadaje... nie mam pomysłu
icon_sad.gif

i jeszcze - jakiej wielkości powinien być prostokątny tort na 80 osób?
Liczę, ze jak zawsze coś mądrego podpowiecie....
Ja bez problemu robie na masie napisy białym barwnikiem tzw WHITENER-em . Wstawiam zdjęcie plus nowe torciki, dla fana euro-sportu i dla trenera SALSY columbijskiej ;)

Załączniki

• 140.jpg
    140.jpg
    2.3 KB · Wyświetleń: 0
  • eurosport.jpg
    eurosport.jpg
    184.5 KB · Wyświetleń: 0
  • salsero.jpg
    salsero.jpg
    177.9 KB · Wyświetleń: 0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Joasiu, a z jakiego przepisu robisz masę maślaną, na twoim torcie jest taka śliczna bialutka, dałam zdjęcie Twojego tortu, bo właśnie coś podobnego chciałabym upiec, rozumiem, że tu dekoracja jest z masy maślanej, no chyba, że pół tortu posmarowane jest masą maślaną i na tym leży masa cukrowa a reszta bitą śmietaną i tam są wzorki

TORT NA ZDJĘCIU JEST TORTEM JOANNY, wstawiłam go w celu precyzyjnego zadania pytania
icon_smile.gif
cvety.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
No jednak nie udało mi się wstawić zdjęcia tortu Joasi
cry_1.gif
ale mam nadzieję, że wytłumaczyłam co mi się wydaje niejasnego w zrobieniu tego weselnego torcika

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Choć bez zdjęcia, ale postaram się wytłumaczyć
icon_mrgreen.gif

zawsze przekładam tort dzień wcześniej, żeby smaki "przegryzły się" Jeżeli juszę wykończyć tort-położyć masę cukrową dzien przed podaniem to wówczas przekładam bitą śmietaną a na wierzch najczęśćiej wykorzystuję masę https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...t=0&start=0 i na tę schłodzoną masę kładę masę cukrową.
jeżeli mogę sobie pozwolić na wykańczanie tortu w dniu podania to wówćzas, dzień wcześniej przekładam tort bitą śmietaną, wykańczam bitą śmietaną, robię ażurki w dobrze schładzam, w dniu podania kładę już tylko masę cukrową. Przez kilka godzin nic się z nią nie dzieje.
Chyba nie skomplikowałam jeszcze bardziej
icon_mrgreen.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Dzięki
anbetung.gif
Sowa też ma podobny wzorek na torcie ślubnym ale on to daje na masę cukrową, też ładnie wygląda ale gdzie mu tam do Twoich tortów

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
człowiek nie wejdzie dwa - trzy dni i już zasypany jest cudeńkami!!!
dziewczyny ślicznie!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

mój dzisiejszy jest taki:

11022012689ma_y.JPG

Załączniki

• 11022012689ma_y.JPG
    11022012689ma_y.JPG
    281.3 KB · Wyświetleń: 0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Dziewczyny to powinien być inny wątek - cuda do jedzenia- chylę czoła, jak na to patrzę to mam obawy czy ludzie dla których to jest pieczone mają sumienie pokroić takie cacka
Jeszcze jedno pytanie do Joanny, powiedz mi jak robisz obrączki? Wyglądają zawodowo
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
O chryste !!! malena h
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
pozwolisz że podbiore kiedyś Twój pomysł
icon_smile.gif
ja wczoraj robiłam o podobnej tematyce, tyle że połączony z walentynkami

Załączniki

• li___mar.jpg
    li___mar.jpg
    153.7 KB · Wyświetleń: 0
  • wanna.jpg
    wanna.jpg
    132.8 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Devilka, nie masz pojęcia, ile dla mnie znaczy to, że spodobało Ci się moje ciacho
bussi.gif
cvety.gif

Tobie - mojej guru!
anbetung.gif

Twoje jak zwylke zachwycające! wszystkie, bez wyjątku
anbetung.gif

"spalone" serducho jest cool! babeczka w wannie taka dopracowana... ja też tak chcę!

... dziś u mnie: Toy Story ...

toy_story.JPG

toy_story_2.JPG

Załączniki

• toy_story.JPG
    toy_story.JPG
    232.9 KB · Wyświetleń: 0
  • toy_story_2.JPG
    toy_story_2.JPG
    204.8 KB · Wyświetleń: 0

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
Ratunku! tort się chłodzi a mi nie idzie rozwałkowanie masy. posypuję mąką ziemniaczaną, pudrem, wałkowałam na papierze do pieczenia i nic nie pomaga. nie daje rady rozwałkowac masy, cały czas się przykleja i rozrywa. co robić?? jutro rano przyjdzie kolega po tort, a tort w rozsypce.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
beata34 @ 11 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1254522Dziewczyny to powinien być inny wątek - cuda do jedzenia- chylę czoła, jak na to patrzę to mam obawy czy ludzie dla których to jest pieczone mają sumienie pokroić takie cacka
Jeszcze jedno pytanie do Joanny, powiedz mi jak robisz obrączki? Wyglądają zawodowo
icon_smile.gif
Wycinam pasek masy szer. ok. 1 cm. robię na nim ozdobny wzorek wykrawaczką i większą obrączkę okręcam wokół dna szklanki a mniejszą wokół małej szklaneczki. Sklejam końcówki masy cukrem pudrem rozcieńczonym w wodzie. Pozostawiam do wyschnięcia. Jak wyschną, maluję złotym barwnikiem rozpuszczonym w odrobinie alkoholu.

Izunia_1985 @ 12 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1254707Ratunku! tort się chłodzi a mi nie idzie rozwałkowanie masy. posypuję mąką ziemniaczaną, pudrem, wałkowałam na papierze do pieczenia i nic nie pomaga. nie daje rady rozwałkowac masy, cały czas się przykleja i rozrywa. co robić?? jutro rano przyjdzie kolega po tort, a tort w rozsypce.
Tak trudno na odległóść jest powiedzieć gdzie tkwi przyczyna. Może proporcje cukru pudru niewłaściwe - najczęśćiej za dużo cukru, może jest zbyt zimna-mało wyrobiona.

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
robiłam z przepisy Dorotyxx i weszło mi mniej niż 1kg cukru. może dlatego że wałkuje wałkiem drewnianym na stole?? ale niestety nie mam specjalistycznego wałka. robić nową masę?? tort musi być gotowy na jutro do 11.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Izunia, ja też korzystam z drewnianego wałka. praktycznie na 1 porcję masy nigdy nie "weszło" mi więcej niż 80 dkg cukru pudru, czasami nawet mniej. Podsypywać też trzeba delikatnie tylko tyle żeby masa się nie kleiła, żeby nie przesadzić. Dla mnie najlepiej pracuje na masie, która "odpoczęła". po zrobieniu masy zawijam ją szczelnie w woreczek i odkładam przynajmniej na dwie godziny. Później zagniatam ponownie,
gruebel_2.gif
ja zrobiłabym nową masę
A czy cukier przesiewasz? Zdarzało mi się, że kiedy nie przesiałam cukru masa miała taką dziwną strukturę, od kiedy zaczęłąm przesiewać jest inna, na sitku zawsze zostają kryształy cukru, może to jest przyczyna.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
moja masa tez leżakowała bo zrobiłam rano a obłożyć tort chciałam popołudniu. fakt nie przesiałam cukru bo wcześniej robiłam na próbę i wszystko było ok. i pewnie za dużo podsypałam. będzie druga próba a jak nie wyjdzie to udekoruję kremem ;/ do jutra do 10 mam czas więc będę kombinować. dziekuję za pomoc.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
devillwoman @ 12 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1254664O chryste !!! malena h
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
pozwolisz że podbiore kiedyś Twój pomysł
icon_smile.gif
ja wczoraj robiłam o podobnej tematyce, tyle że połączony z walentynkami
Wiesz co, jak patrzę na ten tort z panią w wannie to mi się gębusia śmieje, te detale- kafelki, kapciuszki, ręczniczek na głowie, piękny jest
anbetung.gif
widać, że kochasz to co robisz, ile czasu zajmuje Ci zrobienie takiego dopracowanego tortu? Powiedz Devill czy swoje torty malujesz normalnym pędzelkiem czy masz taki specjalny cosiek( to określenie mojej córki na wszystkie bliżej niesprecyzowane rzeczy:)) z pojemniczkiem do którego wlewa się barwnik i potem maluje znalazłam taki bajer na allegro i zastanawiam się czy kupić http://allegro.pl/pedzel-water-brush-do-ma...2101074416.html

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Jo_anna1 @ 12 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1254708Wycinam pasek masy szer. ok. 1 cm. robię na nim ozdobny wzorek wykrawaczką i większą obrączkę okręcam wokół dna szklanki a mniejszą wokół małej szklaneczki. Sklejam końcówki masy cukrem pudrem rozcieńczonym w wodzie. Pozostawiam do wyschnięcia. Jak wyschną, maluję złotym barwnikiem rozpuszczonym w odrobinie alkoholu.

Tak trudno na odległóść jest powiedzieć gdzie tkwi przyczyna. Może proporcje cukru pudru niewłaściwe - najczęśćiej za dużo cukru, może jest zbyt zimna-mało wyrobiona.
Joasiu dziękuję, jesteś wielka
cvety.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Studiuję ten wątek juz od kilku dobrych dni (tyle czasu zajmuje oglądanie wszystkich cudowności które tu pokazujecie!!!) i jestem pod ogromnym wrażeniem.

W zeszłym tygodniu zostałam poproszona o zrobienie tortu na 29 urodziny pewnego księdza. Ksiądz, jak pewnie większośc facetów, lubi szybkie samochody, więc padła sugestia zrobienia tortu w kształcie auta. Pomysł podchwycony przeze mnie i moją kumpelę (to ona piekła biszkopty), która po obejżeniu kolekcji autek mojego synka żartem zasugerowała, że fajnie byłoby zroibić Rajdka i wsadzić do niego kierowcę. Specem to ja nie jestem, ale myślę - da się zrobić.

Pierwszy kierowca wylądował w koszu, drugi wyszedł lepiej i został. Auto - do oryginału chyba nawet podobne, bo jeden z jedzących stwierdził, że podobne do tego rajdka z kreskówki
icon_smile.gif

Daleko mi do Waszych cudeniek, ale to mój drugi tort pokrywany w całości masą (pierwszy to była całkiem prosta jedynka). Nie wiem czy powinien się znaleźć w galerii takich wspaniałości, ale zaryzykuję:

DSC_6771.JPG

Pokryty w całości masą z przepisu Cinki, ale widzę że ten temat jest o wiele bardziej aktywny i mam nadzieję na konstruktywne komentarze. Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za wszystkie cenne wskazówki zamieszczone w temacie - naprawdę pomagają!!!

Załączniki

• DSC_6771.JPG
    DSC_6771.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy