Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
lambethka @ 3 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1262971madzirek fajny torcik
icon_biggrin.gif

asiulla masz jakis tutorial na kapsla?
cry_1.gif
Ja mam kilka zdjęć ściągniętych z jakiejś strony. Mogę wrzucić jak jesteś zainteresowana.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Goska8406 @ 2 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1262979Ja mam kilka zdjęć ściągniętych z jakiejś strony. Mogę wrzucić jak jesteś zainteresowana.
Wrzuć tutaj, to napewno nie zginie :D
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...40&start=40

Goska8406 @ 2 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1262943Dziewczyny z którego przepisu na masę cukrową korzystacie??
Każdy modyfikuje przepisy według swoich upodobań. Ja korzystam z modyfikacji Dorotaxx, nie dodaję gliceryny i zastępuję olejek migdałowy innymi, najczęściej cytrynowym

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Witam dziewczyny.

Mam pytanie odnośnie kolorów Waszych mas cukrowych.Jo_anna1 i asiulka1984 macie na tortach tak intensywne kolory.Czy barwicie same czy kupujecie już gotowe.Ja próbowałam barwić żelowymi i nigdy nie wychodzą mi tak soczyste.

sorry asiulla1984 za literówkę
anbetung.gif

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
bumelka @ 3 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1263122sorry asiulla1984 za literówkę
anbetung.gif
bumelka kobieto za co ty przepraszasz no
icon_razz.gif

ja kupuję białą pettnice i barwię ją sama i to właśnie żelowymi, tylko do czarnego i czerwonego dosypuję barwnika w proszku, czasami jeszcze do fioletu jak chcę mieć ciemniejszy a nie taki pastelowy i do brązu a tak to lecę samymi żelowymi z wiltona

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Ja też mam problem z intensywnością barw, jak podsypuję mąką to wydaje mi się że matowieją a tu dziewczyny te torciki mają takie ładne, błyszczące

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Joanno i Aśka super torty
icon_smile.gif

moje dzisiejsze
biedronki.jpg biedronki_4.jpg
jerry.jpg jerry__3.jpg jerry__1.jpg

Załączniki

• biedronki.jpg
    biedronki.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 0
  • biedronki_4.jpg
    biedronki_4.jpg
    103.9 KB · Wyświetleń: 0
  • jerry.jpg
    jerry.jpg
    62.2 KB · Wyświetleń: 0
  • jerry__3.jpg
    jerry__3.jpg
    81.5 KB · Wyświetleń: 0
  • jerry__1.jpg
    jerry__1.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
W biedronkowym torcie zakochałam się od pierwszego wejrzenia
icon_mrgreen.gif

Beatko
staram się barwić masę dzień wcześniej, wyrabiam kilka razy, mam wrażenie, że barwnik podczas kolejnego wyrabiania masy staje się intensywniejszy. Staram się też aby ma którą barwię była dobrze wyrobiona, cieplutka, moim zdaniem lepiej przyjmuje barwnik. Nie można tez podsypywać zbyt wiele mąki podczas wałkowania, tyle tylko aby nie kleiła się do blatu i wałka. Aby masa błyszczała po prostu musisz ją przetrzeć wodą lub alkoholem. ja pędzelkiem smaruję wódką. Kazdy musi przetestować masę i wybrać to co u niego wpradza się najlepiej.

Niedawno przyklejając jakieś elementy na torcie, pochlapałam go wodą, nienajlepiej to wyglądało, takie błyszczące kropki. Okazało się, że pociągnęłam to miejsce mąką ziemniaczaną i przestało się błyszczeć.
icon_mrgreen.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
mój tez dla sąsiadki
icon_smile.gif
- na górze placek masy cukrowej a na nim dekoracje - łatwiej mi się tak dekoruje niz na samej śmietanie gdyz mam mozliwość dowolnego ułozenia a wiadomo jak na śmietane sie ciepnie dekoracje to juz po ptokach bo i uciapana i ślad zostaje
icon_smile.gif

kwiaty.jpg kwiaty__1.jpg

Załączniki

• kwiaty.jpg
    kwiaty.jpg
    65.5 KB · Wyświetleń: 0
  • kwiaty__1.jpg
    kwiaty__1.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 0

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Jo_anna1 @ 3 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1263024Każdy modyfikuje przepisy według swoich upodobań. Ja korzystam z modyfikacji Dorotaxx, nie dodaję gliceryny i zastępuję olejek migdałowy innymi, najczęściej cytrynowym
Dziękuję Asiu. Sprubuję. Ostatnio jak robiłam lalkę dla córci jakos mi masa nie wyszła. Teraz chcę sprubować na innym przepisie. Mam nadzieję że wyjdzie mi lepsza.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy