Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Cukrem puderem rozpuszczonym w wodzie lub rozpuszczoną czekoladą. Mniejsze, leżące na płasko wystarczy zmoczonym w wodzie pędzelkiem zwilżyć.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
ja kleję ozdoby masa rozpuszczona w mikrofali - trzyma bardzo mocno i szybko zasycha bo wkilka sekund tylko trzeba uważac zeby się nie poparzyć
icon_smile.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Torcik na imprezkę urodzinową dla moich synków 2 i 5-cio latka. Pierwszy piętrowy i drugi w całości pokrywany masa cukrową. Tym razem z przepisu Dorotaxx (z małą modyfikacją - robiąc za pierwszym razem połowę porcji przez pomyłke dodałam planty jak do całej, więc robiąc potem cała porcję też dałam więcej - masa jest fajnie plastyczna). Lepiej mi się z nią pracowało niż z masą Illy, choć przy pokrywaniu tortu rozerwała mi się. Wałkowałam na papierze i potem razem z nim przenosiłam, no i troszkę jednak byla przyklejona. Chyba bałam się dac zbyt dużo cukru pudru, żeby nie przeskoczyć z etapu zbyt lepka do krucha
rofl.gif
Jak robiłam zielony kolorek dodałam jeszcze cukru i już było lepiej. Kolorki trochę słabe - tych samych barwników używałam do masy Cinki i dają intensywniejsze bawry, pewnie dlatego, że tamta masa nie jest biała. Dzieciaczki w każdym bądź razie były zachwycone i gościom tez tort bardzo się podobał
icon_smile.gif

Załączniki

• DSC_7194.jpg
    DSC_7194.jpg
    54.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_7195.jpg
    DSC_7195.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_7196.jpg
    DSC_7196.jpg
    79.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_7201.jpg
    DSC_7201.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_7202.jpg
    DSC_7202.jpg
    88.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_7248a.jpg
    DSC_7248a.jpg
    168.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
planuję zrobić torcik z okazji dnia kobiet i dnia mężczyzn. podpowiedzie jaką dekorację zrobić (coś łatwego bo to moje początki). nie mam pomysłu jak połączyć te dwa święta.

magdziorek 13

Member
Lut 16, 2012
50
0
0
witajcie ponownie mam kolejne zlecenie śmietana ma być w o smaku ajerkoniaku na imprezie mają być dzieci i nie wiem jak to zrobić żeby nie było w nim alkoholu są jakieś aromaty by zastąpić ajerkoniak proszę o pomoc dziękuje z góry

vikisvp

Member
Sty 11, 2012
29
0
0
magdziorek 13 @ 5 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1264029witajcie ponownie mam kolejne zlecenie śmietana ma być w o smaku ajerkoniaku na imprezie mają być dzieci i nie wiem jak to zrobić żeby nie było w nim alkoholu są jakieś aromaty by zastąpić ajerkoniak proszę o pomoc dziękuje z góry
Możesz dodać aromat spożywczy o smaku ajerkoniaku np. taki http://allegro.pl/aromat-spozywczy-w-prosz...2172076926.html lub jeżeli mógłby to być krem zamiast śmietany http://allegro.pl/krem-do-tortow-smak-ajer...2179565302.html Dr.Oetker ma smaczne kremy.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Witam pięknie.

Ciężko mi się zdecydować aby pokazać tu swoje prace po tym co tu widzę....ale co tam.Liczę na konstruktywną krytykę.Na forum stawiam pierwsze kroki zresztą tak jak i w zdobieniu tortów.
mój pierwszy 1.jpg 2.jpg
ten robiłam wzorując się na podobnym z internetu 3.jpg 4.jpg 5.jpg
ten na urodziny córci..szkoda że zdjęcie nie wyszło 6.jpg 7.jpg
a ten to zupełna porażka pierwszy lukier spłynął...stąd ten połysk
fiesgrins.gif
8.jpg 9.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    24.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    23.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.jpg
    4.jpg
    23.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 5.jpg
    5.jpg
    22.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 6.jpg
    6.jpg
    19.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 7.jpg
    7.jpg
    16.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 8.jpg
    8.jpg
    56.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 9.jpg
    9.jpg
    58.6 KB · Wyświetleń: 0

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
BeataM @ 5 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1263869Torcik na imprezkę urodzinową dla moich synków 2 i 5-cio latka. Pierwszy piętrowy i drugi w całości pokrywany masa cukrową. Tym razem z przepisu Dorotaxx (z małą modyfikacją - robiąc za pierwszym razem połowę porcji przez pomyłke dodałam planty jak do całej, więc robiąc potem cała porcję też dałam więcej - masa jest fajnie plastyczna). Lepiej mi się z nią pracowało niż z masą Illy, choć przy pokrywaniu tortu rozerwała mi się. Wałkowałam na papierze i potem razem z nim przenosiłam, no i troszkę jednak byla przyklejona. Chyba bałam się dac zbyt dużo cukru pudru, żeby nie przeskoczyć z etapu zbyt lepka do krucha
rofl.gif
Jak robiłam zielony kolorek dodałam jeszcze cukru i już było lepiej. Kolorki trochę słabe - tych samych barwników używałam do masy Cinki i dają intensywniejsze bawry, pewnie dlatego, że tamta masa nie jest biała. Dzieciaczki w każdym bądź razie były zachwycone i gościom tez tort bardzo się podobał
icon_smile.gif
Jak barwiłaś biszkopty do tortu? Przed pieczeniem czy dopiero po?

Rastiusza

Member
Wrz 1, 2011
28
0
0
Bumelka wszystkie piękne!Mam ochotę zrobić podobne.Najbardziej podoba mi się żółty i liliowy.Jak robiłaś strukturę na liliowych kwiatach z pierwszego tortu? Czym malowałaś kwiaty na trzecim torcie? Czy to barwnik perłowy?

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Goska8406 @ 6 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1264294Jak barwiłaś biszkopty do tortu? Przed pieczeniem czy dopiero po?
Przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie jak można zabarwić biszkopt po upieczeniu?

Ja piekłam biszkopt z przepisu na tęczowy tort: http://beatka03kuchennie.blogspot.com/2012...inbow-cake.html, choć myślę, że normalny biszkopt tez można podobnie zabarwić.

Devillwoman jak zwykle cudo!!!

Bumelka śliczne torty
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Rastiusza @ 7 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1264464Bumelka wszystkie piękne!Mam ochotę zrobić podobne.Najbardziej podoba mi się żółty i liliowy.Jak robiłaś strukturę na liliowych kwiatach z pierwszego tortu? Czym malowałaś kwiaty na trzecim torcie? Czy to barwnik perłowy?
Miło mi,że się podobają.Jeśli chodzi o liliowy to kwiaty są gładkie wycięte wykrawaczką a ten środkowy dodatkowo tylko wymodelowany kulką.Nie ma tam żadnej struktury(chyba że Cię nie zrozumiałam)Jeśli chodzi o kwiatki na torcie urodzinowym to rzeczywiście po wycięciu i podsuszeniu pociągnęłam pudrowym barwnikiem perłowym.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Ok.Jakoś nie skumałam od razu(pomyliłam torty)Kwiatki wycięłam wykrawaczką a te prążki uzyskałam odciskając grubą igłę...wykałaczka była zbyt gruba.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy