Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Fajne torciki
icon_smile.gif

Beata fajny ten z bucikami
icon_smile.gif

Bumelko torty nabłyszczam wodą pędzelkiem ale kwiaty nad parą z czajnika i nawet jak wyschna to sa lekko błyszczące i jak piszesz każdy zakamarek jest błyszczący
icon_smile.gif

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Cześć Dziewczyny
Torty jak zwykle super:)
Ale mam jedno pytanko klientka zażyczyła sobie na torcie zdjęcie z opłatka tylko ja nigdy nie robiłam takiego tortu i nie mam pojęcia jak taki opłatek zachowuje się jak leży na masie cukrowej. Czy on nie zawilgotnieje? Ona chce go odebrać dzień wcześniej, więc nie wiem czy jest to dobry pomysł?

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dorota519 @ 11 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1277533Cześć Dziewczyny
Ale mam jedno pytanko klientka zażyczyła sobie na torcie zdjęcie z opłatka tylko ja nigdy nie robiłam takiego tortu i nie mam pojęcia jak taki opłatek zachowuje się jak leży na masie cukrowej. Czy on nie zawilgotnieje? Ona chce go odebrać dzień wcześniej, więc nie wiem czy jest to dobry pomysł?
Ja nie robiłam jeszcze nic z opłatkiem ,ale znalazłam coś takiego
Piszą tam o "papierze cukrowym"...zresztą sama przeczytaj

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Dorota519 @ 11 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1277533Cześć Dziewczyny
jak w poście wyżej
oraz
Opis dołaczony do oferty w P.AN: Papier cukrowy przeznaczony do wykonywania foto-tortów na podkładzie z marcepanu, ticino lub innych mas cukrowych. Odradza się układać zdjęcie na papierze cukrowym bezpośrednio na śmietanę w tym celu lepiej zastosować papier opłatkowy.

Foto-torty czyli torty z jadalnym zdjęciem na powierzchni od dłuższego już czasu są niezwykle popularne i zamawiane praktycznie na każdą okazję. Technologia foto-tortów polega na ułożeniu na torcie zdjęcia wykonanego przy pomocy drukarki wyposażonej w barwniki spożywcze na jadalnym papierze opłatkowym lub cukrowym. Rozwiązanie to doskonale się sprawdza zarówno na torty okazjonalne jak i z postaciami z bajek dla dzieci oraz na torty na zamówienie firm z logo na bankiety firmowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Ja robiłam torty z opłatkiem. Z doświadczenia mogę Ci poradzić, żeby przygotować tort, pokryć go masą i wstawić na godzinę do lodówki żeby masa zesztywniała i dopiero potem połóż zdjęcie. Ja robiłam na masach maślanych i gotowej masię śmietanowej Dr.Oetkera. Wychodzi super. Pierwszy tort który robiłam w taki sposób udekorowałam od razu opłatkiem po zrobieniu i gdy wstawiłam do lodówki masa ścinając się zmarszczyła całe zdjęcie.
Przez chwilę po połozeniu fotki wygląda ona nieestetycznie ale w miarę nabierania wilgoci staje się coraz ładniejsza i końcowy efekt jest naprawdę super.

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Ja również przyklejałam opłtatek "na masło" na schłodzoną masę cukrową. Bałam sie, że jak namoknie to będzie brzydko, ale wręcz odwrotnie. Kolory staja sie wtedy wyrażniejsze. Żeby jednak uzyskac efekt "prawdziwego" zdjęcia należy pokryc opłatek bezbarwnym żelem cukierniczym.

Lut 21, 2012
320
0
0
Witajcie
Czy do pokrycia tortu uzywałyscie kiedyś kremu z "paczki z masłem bezpośrednio pod masę cukrową bo nie wiem czy nic się nie będzie działo??bo nie wiem czym obsmarowac tort. Pomocy.....

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
czarnowodzianka @ 12 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1277681Witajcie
Czy do pokrycia tortu uzywałyscie kiedyś kremu z "paczki z masłem bezpośrednio pod masę cukrową bo nie wiem czy nic się nie będzie działo??bo nie wiem czym obsmarowac tort. Pomocy.....
Ale te masy z paczki są z masłem i mlekiem to raczej nie. Jak czasami daję tą masę na muffinki i na to ozdoby to się rozpuszczają
icon_sad.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
u mnie tradycyjnie brak czasu na wszystko więc tylko wpadam tak w locie obejrzeć te piękne torty i nie zawsze skomentuję
A to mój wczorajszy
IMG_1187.JPG

Załączniki

• IMG_1187.JPG
    IMG_1187.JPG
    142.4 KB · Wyświetleń: 0

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Wszystkie torcicha rewelacja jak zwykle z resztą!

Asiulla skarbie ile Ty masz tych wykrawaczek? co tort to inny styl literek.
Własnie postanowiłam sobie kupić, powiedz proszę, z których najczęściej korzystasz albo które najbardziej polecasz to może wreszcie sie zdecyduje, hi hi

Chyba najbardziej podobają mi sie te z tortu z biedronką (roczek karolinki), ale te z tortu z plażą (roczek natalki) są chyba bardziej uniwersalne
No i oczywiście pytanie gdzie je kupiłaś?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lut 21, 2012
320
0
0
Dorota519 @ 12 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1277840Ale te masy z paczki są z masłem i mlekiem to raczej nie. Jak czasami daję tą masę na muffinki i na to ozdoby to się rozpuszczają
icon_sad.gif
Dzięki za pomoc pokryłam zwykłą masą z masła i cukru pudru, tylko wystąpił inny problem , masa z przepisu Illy bardzo po rozwałkowaniu mi się łamała, czy to wina ze w lodowce dzień była, a moze barwnika w proszku, juz sama nie wiem jakiego przepisu uzywac, a Wy Dziewczyny jaką masę dajecie, juz macie duzo większe doświadczenie ode mnie...jak skonczę moje torty to wstawię fotki na razie mam jeden i poł jeszcze i poł przede mną, lece lepic masę

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy