Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
W mojej dotychczasowj "karierze cukierniczej" 99% masy jakiej uzywam to samoróbka właśnie
icon_mrgreen.gif
Kupiłam kiedyś 1 wiaderko-5 kg petinace ale jak zapłaciłam za nie 149 zł to zwątpiłam. Kupiłam floral past do kwiatów ale się nie polubiłyśmy. Do figurek jedynie dodadaję do samoróbki trochę model past i ta masa jest świetna.
Zawsze robię masę dzień przed obkładaniem żeby się "przegryzła' i zaobserwowałam, że lepiej jest troszeczkę dłużej potrzym,ać w kąpieli wodnej- oczywiście mieszając, nie dodaję też od razu całej porcji planty(używam lando z kuflandu) dzielę ją na dwie części- jedną dodaję do kąpieli a drugą jak już cały puder jest wrobiony smaruję dłonie i jeszcze chwilę wyrabiam masę. W zasadzie przy wyrobie masy mają znaczenie wszystkie detale-diabeł tkwi w szczegółach

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jo_anna1 @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301631W mojej dotychczasowj "karierze cukierniczej" 99% masy jakiej uzywam to samoróbka właśnie
icon_mrgreen.gif
Kupiłam kiedyś 1 wiaderko-5 kg petinace ale jak zapłaciłam za nie 149 zł to zwątpiłam. Kupiłam floral past do kwiatów ale się nie polubiłyśmy. Do figurek jedynie dodadaję do samoróbki trochę model past i ta masa jest świetna.
Zawsze robię masę dzień przed obkładaniem żeby się "przegryzła' i zaobserwowałam, że lepiej jest troszeczkę dłużej potrzym,ać w kąpieli wodnej- oczywiście mieszając, nie dodaję też od razu całej porcji planty(używam lando z kuflandu) dzielę ją na dwie części- jedną dodaję do kąpieli a drugą jak już cały puder jest wrobiony smaruję dłonie i jeszcze chwilę wyrabiam masę. W zasadzie przy wyrobie masy mają znaczenie wszystkie detale-diabeł tkwi w szczegółach
Joanno,
o jakiej kapieli wodnej piszesz?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
BeataM @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301541Ja co prawda niemieckiego niet, ale też wrzuciłam w tłumacz i wygląda mi, że pisząc kiedyś posta w tym temacie zaznaczyłaś opcję, że chcesz dostawac powiadomienie mailem jak się pojawią nowe posty. No i teraz dostajesz maile co jakiś czas z informacją, że nowe posty są (jak piszesz posta to poniżej okienka w którym piszej są opcje postu i jedna znich to: włączyc notyfikację email o odpowiedziach - jak będziesz pisac następnego to odkliknij i powinno byc po sprawie)
i o to sie rozchodzi w tym komunikacie
icon_biggrin.gif

alipek @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301549U nas czyli w mazowieckim
icon_mrgreen.gif
uu..a juz myslalam, ze bede miala blizej tortowa kolezanke
icon_frown.gif

Jo_anno - poszalalas - weekend byl koloru rozowego
icon_biggrin.gif
slicznosci

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Goska8406 @ 12 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301709OOOOOOOOOOOOOOOO właśnie o takim czymś myśle. Asiu napisz mi jakich rozmiarów masz blachy.
icon_smile.gif
Pięknie. A i jeszcze jedno, jakiej podstawki uzylas do tego torcika??
zaczynając od dołu 35, 28, 20. Tort zrobiłam na 70 osób (mam nadzieję że wystarczyło bo to mój pierwszy w życiu ślubny
icon_razz.gif
)
Na allegro u Pani Asi kupiłam taki gruby sztywny podkład http://allegro.pl/podklad-pod-tort-40cm-kw...2411687403.html

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
[quote name='lambethka' date='9 Jun 2012, 08:14 ' post='1300598']
zdradz mi prosze jakiego barwnika uzylas do ozlocenia napisow? bo ja nabylam kolejny zloty barwnik i uwazam, ze jest do kitu, a Twoj wyglada na doskonaly
icon_biggrin.gif

nie mowiac juz o torcie, ze jest piekny:)

lambethko,
przepraszam, że dopiero teraz, ale już odpisuję. Jeśli chodzi o złoty barwnik to miałm duże wątpliwości, bo któraś z Was radziła mi, żebym zamówiła barwnik u Pani Joanny z allegro, za tą samą ilość zapłaciłabym 17 zł (bez przesyłki) o ile dobrze pamiętam. No i pewnie zamówiłabym ten barwnik gdyby nie to, że za długo czekałam i akurat wtedy go nie było, więc na szybkiego szukałam jakiegokolwiek licząc że będzie ok. znalazłam tanie barwniki złote i srebrne perłowe u tego sprzedawcy http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23893023. Zamówiłam w ciemno i jestem bardzo zadowolona, za barwnik zapłaciłam 4zł. Zamówiłam też ten srebrny perłowy i też jest super.Niestety widzę, że akurat w tej chwili nie ma wystawionych tych barwników. Literki malowałam na mokro rozpuszczając barwnik w odrobinie spirytusu.

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Nie było mnie przez chwilkę a tu takie cuda że szok
anbetung.gif
dziewczyny jesteście the best
banana.gif

a to moje ostatnie , mam nadzieję , że mi nie usuną
icon_razz.gif
cycki.jpg

Załączniki

• cycki.jpg
    cycki.jpg
    3.1 MB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Mam pytanie do dziewczyn co robią takie piętrowe cuda , jakie masy dajecie do tortu coby się nie rozjeżdżał? I czy wszystkie jednakowe cz różne ? Bo bardzo mnie to ciekawi
cvety.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
moj byl z bita smietana i truskawkami
icon_biggrin.gif
nic sie nie rozjezdzalo. Smietana byla mocno ubita z usztywniaczem, a przed oblozeniem porzadnie schlodzona
icon_biggrin.gif

lepiej tego piersiowego tortu nie bede pokazywac slubnemu bo to zupelnie jego klimaty
icon_biggrin.gif
i piersi i wojskowa panterka
icon_biggrin.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
icon_biggrin.gif
ehh bo szukam inspiracji , mam do zrobienia na 8 lat mojego brata statek piracki i jakoś nie mam przekonania co do bitej śmietany w środku

vikisvp

Member
Sty 11, 2012
29
0
0
Do przekładania świetny jest mus (np. truskawkowy - na czasie) który podała mi Megi. Po schłodzeniu nic znim sie nie dzieje nawet przy ciężkim piętrowym torcie czy przy mocnym nasączeniu.

vikisvp

Member
Sty 11, 2012
29
0
0
A to mój torcik z soboty z Monster High

DSC03270.JPG

i do kompletu ciasteczka, niestety zapomniałam zrobić zdjęcia i mam tylko takie z imprezy

DSC03304.JPG

Super do przełozenia jest też bita śmietana z białą czekoladą i też się dobrze trzyma i smakuje nawet tym co nie lubią białej czekolady, tak jak ja
icon_wink.gif

Załączniki

• DSC03270.JPG
    DSC03270.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC03304.JPG
    DSC03304.JPG
    799.1 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
dziękuję za szybką reakcję i odpowiedź
anbetung.gif
a podasz mi może przepis na ten sekretny mus z truskawek ?
a co do czekolady ze śmietaną to nie wiadomo czemu ostatnio mi się waży i strasznie mnie to denerwuje
baa.gif

vikisvp

Member
Sty 11, 2012
29
0
0
Przepis na mus jest bardzo prosty. Ok. 0,5kg truskawek rozdusic z 1/4 szklanki wody i przetrzeć przez sitko, chyba ze nie przeszkadzają Ci pestki to można zmiksować. Do goracego dodac galaretke w proszku i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i do już dobrze ubitej dodać tężejącą galaretkę z truskawkami i dokładnie wymieszać. Lepiej jest posmarować tort odrazu, niż musem wstawionym wcześniej do lodówki. Mus nie jest bardzo słodki, więc jeżeli wolisz bardziej słodki to można dosłodzić truskawki lub śmietanę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy