Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
asiulla1984 @ 21 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1359180wydrukowałam sobie mały obrazek ninja i powiększyłam na ksero na różne rozmiary i wycięłam
biszkopt piekę w prostokątnej blaszce 21x31 cm, przekładam śmietaną i po stężeniu wykałaczkami tego powiększonego ninja przyczepiam do biszkopta i docinam na kształt, dużo biszkopta przełożonego odchodzi ale u mnie zaraz to znika bo wszyscy zjadają hehe
icon_smile.gif

tynkuje tort i później jednym dużym kawałkiem masy do obkładam, chusta jest tylko z osobnego kawałka kładziona na obłożonym już ninja. Ten niebieski to był np na 10 osób a ukroiło by się z niego nawet i więcej porcji tak koło 13-15 zależy jak kto kroi
To znaczy, że ten niebieski ninja tylko sprawia wrażenie dużego tortu? Czyli, że jest to odpowiednia wersja np na przyjęcie rodzinne, gdzie maksymalnie jest 10 osób dorosłych i dwoje 6-latków, które i tak nie jedzą tylko oglądają torty?
Ja też raczej przycinałam do tej pory kształty przed przełożeniem, może spróbuję inaczej. A z ilu jaj taki biszkopt 21x31 piekłaś? No i czy obłożenie takiego nietypowego kształtu jest dużo trudniejsze niż okrągłego tortu? Pewnie masa musi być całkiem miękka (tzn bardzo plastyczna)?
Teraz mam zagwozdkę, bo muszę też upiec tort do przedszkola i nie wiem czy łatwiej będzie taki ninja czy może kilka klocków i na to taka mała figurka ninjago? Hmm...

gegroza

Member
Sty 2, 2011
39
0
0
Dziewczyny mam pytanie, robię czekoladową masę do tortu taką tradycyjną na jajkach, ale zamiast masła dodaję serek mascarpone czy on może być niebezpieczny dla lukru plastycznego? Czy bez problemu mogę tort obkladać?

Lut 21, 2012
320
0
0
gegroza @ 22 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1359728Dziewczyny mam pytanie, robię czekoladową masę do tortu taką tradycyjną na jajkach, ale zamiast masła dodaję serek mascarpone czy on może być niebezpieczny dla lukru plastycznego? Czy bez problemu mogę tort obkladać?
Według mnie mozesz obłozyć tą masą poszczególne placki biszkopta ale na wierzchu posmaruj masą maślaną( masło, cukier puder i sok z cytryny) i na to dopiero masa cukrowa, bo moze Ci się rozpuścić
i moje ostatnie

Załączniki

• koparka1.jpg
    koparka1.jpg
    186.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Piękne produkcje Kochane
icon_smile.gif

Devill cudne torty, ta Drakulaura to malowana czy opłatek? A Minnie jak robiona? No śliczne są
icon_smile.gif
O sowie już nie wspomnę, bo mnie zatkało!
Asiulla, Joasiu jak zawsze perfekcja i doskonałość
icon_smile.gif

malwinnka straszydło z Bena świetne
icon_smile.gif

A tu moje weekendowe:

P1110435.JPG

P1110445.JPG

Załączniki

• P1110435.JPG
    P1110435.JPG
    119.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1110445.JPG
    P1110445.JPG
    143.3 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Vanilko nie używam opłatka, wszystko sama maluje na rozwałkowanym białym lukrze. Przy okazji wstawiam kilka innych, bo już sama nie pamietam czy je wam pokazywałam
icon_smile.gif
technika ta sama , malowane jadalnymi farbami

Załączniki

• latarnia_morska.jpg
    latarnia_morska.jpg
    169.3 KB · Wyświetleń: 0
  • latin_salsa_dance.jpg
    latin_salsa_dance.jpg
    184.7 KB · Wyświetleń: 0

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
Jejku,az mi dech zaparlo,przepiekne te wasze torty
anbetung.gif
Moj torcik dla przyjaciolki
038.JPG
040.JPG

Załączniki

• 038.JPG
    038.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 0
  • 040.JPG
    040.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
bumelka-dzięki! miałaś rację, mimo że zmniejszone, to "ważyło" za dużo, ale już jest ok:)
więc wstawiam mojego scooby'ego:)

DSCF0149.JPG
DSCF0151.JPG

Załączniki

• DSCF0149.JPG
    DSCF0149.JPG
    122.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0151.JPG
    DSCF0151.JPG
    106.3 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Vanilko, mam jeszcze jedno pytanie - jak zrobiłaś te "rulonikowe" kolorowe brzegi w tortach z misiami? Np te przy kokardce? Doklejałaś po rozwałkowaniu takie cieniutkie ruloniki? a na tym zielonym każdy rulonik osobno? Naprawdę doskonała robota.
icon_smile.gif

A w misiaczkach to się autentycznie zakochałam
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy