Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
alipek @ 29 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1362613Dziewczyny moża ktoś ma tutka na te piękne kokardy. Takie jak Asiulla ostatnio wstawiała. Proszę
anbetung.gif
Torcicha wszystkie sa cudowne. Niesposób każdy opisać bo powalają każdy!
ja uwielbiam te rosyjskie fora , są baaaardzo inspirujące więc wklejam tutki na kokardki właśnie stamtąd
icon_smile.gif
miłego oglądania
http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=243

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
joanis, Subtelna, dzieki za linki
bussi.gif
myslalam, ze to bedzie duzo bardziej skomplikowane (a jakie bedzie naprawde okaze sie w czasie pracy).

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Witaj Busia, co do Twoich tortów to nie wiem dlaczego ale coś mnie tknęło...i pomyślałam...hmm... będzie kiedyś "wymiatać"
icon_smile.gif
masz ciekawe pomysły . Więc witaj i powodzenia.
icon_smile.gif

Witam też serdecznie Ingie, rzadko niestety tu zaglądam ale też mieszkam w UK i trochę już zęby stępiłam na tutejszych produktach , więc jak coś pytaj śmiało
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Moje torciki do szkoły syna:

na pasowanie
DSCF3025.JPG

i na 25-lecie pracy w szkole dla wychowawczyni
DSCF3021.JPG

Załączniki

• DSCF3025.JPG
    DSCF3025.JPG
    90.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3021.JPG
    DSCF3021.JPG
    95.9 KB · Wyświetleń: 0

aneczkaaa

Member
Lip 19, 2012
3
0
0
Witam, bardzo proszę o poradę, chciałabym na urodziny syna zrobić tort naokoło ktorego byłby tor z autkami, zastanawiam się czy ta masa jest na tyle mocna jak zastygnie żeby zrobić z niej długie paski, które ewentualnie mogłabym podeprzeć jakimiś patyczkami, chodzi mi o coś takiego tylko nie aż tak poskręcanego:

http://csimg.webkupiec.pl/srv/PL/290168717...-piston-cup.jpg

no i czy utrzymały by się na tym autka, może można by je było zrobić z tej masy z pianek marshmallows żeby były lżejsze?

Bardzo proszę o odpowiedź, muszę zrobić coś super żeby teściowej szczeka opadła... tak się przechwala swoimi wyrobami że mam ochote ją bardzo zaskoczyć
icon_wink.gif
icon_lol.gif

pozdrawiam cieplutko w ten zimowy wieczór
icon_biggrin.gif
i z niecierpliwością czekam na rady
wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
aneczkaaa, dałoby radę ale z dużą ilością cmc i kilka dni musiałoby schnąć na zwojach folii, papieru dla zachowania kształtu. Autko mogłabyś zrobić puste w środku (czyli łupinkę) i nie koniecznie musiałoby stać najwyżej. Żeby coś było lżejsze niż sama masa cukrowa można wypełnić ryżem preparowanym, który skleja się rzadką masą cukrową. Trochę pracy będziesz z tym miała ale warto próbować.
Albo zrób tor podobny ale o kształcie w części leżącym na torcie a w części obok na podkładce. Zawsze bezpieczniej będzie jak będą dodatkowe punkty podparcia.
Już sam tor i kolorowe autka zrobią wrażenie
icon_wink.gif
. Powodzenia!

aneczkaaa

Member
Lip 19, 2012
3
0
0
h-elen @ 30 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1362904aneczkaaa, dałoby radę ale z dużą ilością cmc i kilka dni musiałoby schnąć na zwojach folii, papieru dla zachowania kształtu. Autko mogłabyś zrobić puste w środku (czyli łupinkę) i nie koniecznie musiałoby stać najwyżej. Żeby coś było lżejsze niż sama masa cukrowa można wypełnić ryżem preparowanym, który skleja się rzadką masą cukrową. Trochę pracy będziesz z tym miała ale warto próbować.
Albo zrób tor podobny ale o kształcie w części leżącym na torcie a w części obok na podkładce. Zawsze bezpieczniej będzie jak będą dodatkowe punkty podparcia.
Już sam tor i kolorowe autka zrobią wrażenie
icon_wink.gif
. Powodzenia!
Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze pytanko co to jest cmc?
Twoje rady napewno okażą się pomocne
icon_smile.gif

A czy masa z pianek też jest jak plastelina żeby z niej lepić figurki? czy bardziej sie nadaje np do krycia wiekszej powierzchni po rozwałkowaniu?

No i ostatnia prośba, szukam juz pół dnia i nie mogę znaleźć, widzialam tutaj kiedys temat gdzie były spisane wszystkie wasze ozdoby i figurki tematycznie, jak ktoś wie o czym mówię to proszę o link.

Syn ma urzodziny dopiero w lutym ale juz muszę coś wymyślić i zaplanować, wcześniej urzodziny męża, jak uda mi się cos wyczarować wkleję zdjęcie
icon_smile.gif

Pozdrawiam
icon_smile.gif

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
h-elen dziękuję za opinię
icon_smile.gif
z tym niebieskim barwnikiem na tort z pingwinami to się strasznie namęczyłam, większość barwnika roztarłam, potem straciłam cierpliwość i czas mnie gonił dodatkowo. Trochę się obawiałam zrobić masę dzień wcześniej żeby się "przegryzła" żeby nie straciła na plastyczności. Być może wgniotłam za dużo cukru pudru bo na drugi dzień była gorsza i żeby zrobić różyczki "dla zabawy" to musiałam wgnieść dość sporo planty a i tak nie było ok :/ no ale to dopiero pierwszy raz z tą masą cukrową więc kolejne na pewno wyjdą lepsze ;)
Co do piersi, to "otynkowałam masą maślaną i wyrównałam w miarę możliwości dość gładko, prawdopodobnie przyczyną celulitu była zbyt cieńko rozwałkowana ta masa cielista (miałam jej mało i bałam się że może nie wystarczyć na całe pokrycie).

devillwoman dziękuję za miłe słowa, oby to "kiedyś" nie trwało zbyt długo hehe
rofl.gif

aneczkaaa nie wiem czy o ten spis Ci chodziło KLIK

malwinnnka super torty stworzyłaś
daumen.gif

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
devillwoman dziękuję bardzo za miłe powitanie i obyś nie miała mnie dość z tymi pytaniami
rofl.gif

malwinnnka piękne torciki
anbetung.gif

dziewczyny, kolega mnie poprosił o tort dla siostry, zażyczył sobie buzie afrykańczyka. Mam już pewną wizję, ale może jakieś wasze podpowiedzi ?
zwinker2.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
ingia @ 31 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1363068devillwoman dziękuję bardzo za miłe powitanie i obyś nie miała mnie dość z tymi pytaniami
rofl.gif

malwinnnka piękne torciki
anbetung.gif

dziewczyny, kolega mnie poprosił o tort dla siostry, zażyczył sobie buzie afrykańczyka. Mam już pewną wizję, ale może jakieś wasze podpowiedzi ?
zwinker2.gif
Mnie interesowałoby raczej dlaczego akurat taki wzór. Bo jeśli siostra lubi poprostu czarnych mążczyzn to ok, ale może oprócz koloru skóry interesuje się ich kulturą lub coś w tym stylu. Ja raczej poszłabym w coś takiego...

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
devillwoman @ 31 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1363211Mnie interesowałoby raczej dlaczego akurat taki wzór. Bo jeśli siostra lubi poprostu czarnych mążczyzn to ok, ale może oprócz koloru skóry interesuje się ich kulturą lub coś w tym stylu. Ja raczej poszłabym w coś takiego...

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dziewczyny. Mam zamówienie na tort piętrowy. Czy jeśli dam w tortonicach 28/21/16 ( bo takie mam) będzie ok)?. Wiem, że ekspertki Megi, Asiulla, Joanna robiłyście takie torty. Proszę doradźcie. Tort ma być na ok.50 osób. Myślę, że powinno starczyć, bo będą inne pyszności i ciasta. Co wy na to??? Pierwszy raz będę robić taki duży i trochę mam cykora
fiesgrins.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Malena tort zarąbisty noemalnie
daumen.gif

Bina twój też ekstra
daumen.gif

alipek @ 31 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1363311Dziewczyny. Mam zamówienie na tort piętrowy. Czy jeśli dam w tortonicach 28/21/16 ( bo takie mam) będzie ok)?. Wiem, że ekspertki Megi, Asiulla, Joanna robiłyście takie torty. Proszę doradźcie. Tort ma być na ok.50 osób. Myślę, że powinno starczyć, bo będą inne pyszności i ciasta. Co wy na to??? Pierwszy raz będę robić taki duży i trochę mam cykora
fiesgrins.gif
Przy piętrowych staram się żeby różnice pomiędzy średnicami pięter nie były mniejsze niż 5 cm. Moim zdaniem takie średnice wzrokowo prezentują się najlepiej. Twoje też będą się dobrze prezentowały i na taką ilość osób sa wystarczające.

U mnie nie jesiennie a wiosennie, biedroneczka :
IMG_1675.JPG

Załączniki

• IMG_1675.JPG
    IMG_1675.JPG
    168.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy