Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Torty wszystkie pierwsza klasa.Tu zawsze coś fajnego można zobaczyć i oczy nacieszyć.
Dziewczyny proszę Was o pomoc.Mam do zrobienia tort Bob Budowniczy.Macie może jakiś sposób na jego koszulę?Jest w kratkę a chciałam ją zrobić tylko z masy a nie malować w kwadraciki.Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Hajastan @ 4 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365141Busia ty większość tortów obkładasz masą marcepanową, powiedz, nią się łatwiej obkłada niż lukrem plastycznym?
Hajastan, już dawno nie robiłam masy marcepanowej, z masą cukrową o wiele lepiej mi się pracuje niż z marcepanową. Marcepanowa strasznie się rwie i ładnie nie potrafiłam nią obkładać, a jak lepiłam figurki to jak wysychały to takie popękane wychodziły. Już dawno przeszłabym na masę cukrową ale pierwsza próba była nieudana i się zniechęciłam. Wyczytałam później że to prawdopodobnie wina cukru, używałam Diamantu w papierowej torebce i teraz po zmianie cukru widzę jaki tamten był grubo zmielony. Teraz używam cukru pudru z Tesco w woreczku foliowym TAKI CUKIER i jestem zadowolona. Cukier jest miałki i wcześniej któraś z dziewczyn też polecała ten cukier. Masa wychodzi super
icon_smile.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
witam dziewczyny
icon_smile.gif
szukam pomysłu na tort dla mojej kuzynki która jest miłośniczka hotelarstwa i studiuje ten kierunek a po prostu nie mam weny ehhh myślałam nad tortem w kształcie hotelu z napisem " twój pierwszy " ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać... może wy macie jakieś pomysły? będę baaaaardzo wdzięczna

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
a to moje ostatnie
icon_smile.gif
ehhh wciąż się człowiek uczy
icon_smile.gif
moja róż na razie przypomina różową kapustę hehe

Załączniki

• 201210271563.jpg
    201210271563.jpg
    3.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0914.JPG
    IMG_0914.JPG
    77.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0925.JPG
    IMG_0925.JPG
    137.5 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Jo_anno nie wiem czy oglądasz program o wypiekach tortów " cake boss" oni tam cały czas dodają rurki , rury , druty itp i nie wyglądają na bardzo przejętych ich dekoracje wręcz często są tylko obłożone czekoladą plastyczną czyli raczej nie jadalne ...może więc czasami warto dla uzyskania efektów użyć takich wspomagaczy choć jak dotąd na naszym forum rzadko się tego używa
icon_smile.gif

a tu reszta moich "dziełek "
siwy.jpg

IMG_0936.JPG

ehh nie wiem jak wy robicie takie piękne zdjęcia ja co do tego jestem kompletnym beztalenciem jeszcze nigdy mój tort nie wyszedł ładnie i tak jak wygląda na prawdę jakieś takie małe i niskie wychodzą
gruebel_2.gif

Załączniki

• IMG_0936.JPG
    IMG_0936.JPG
    117.1 KB · Wyświetleń: 0
  • siwy.jpg
    siwy.jpg
    63 KB · Wyświetleń: 0

gegroza

Member
Sty 2, 2011
39
0
0
Hajastan @ 4 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365141Busia ty większość tortów obkładasz masą marcepanową, powiedz, nią się łatwiej obkłada niż lukrem plastycznym? a co do biszkoptu to też robię rzucany, tylko on jest najlepiej na tortownicę 20-22 cm, a ja mam taką 24 cm no i znalazłam jeszcze inny przepis https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=267

tylko ja trochę dłużej tzrymam w piekarniku, ale jest rewelka, a ostatnio pierwszy raz robiłam kakowy, ale wyszedł z zakalcem
icon_frown.gif
Przepis na biszkopt rzucany można przeliczyć na formę jaką się chce, ja piekę z tego przepisu 18, 24, 28 i zawsze wychodzi, a urzywam tej przeliczarki http://przeliczarka.heroku.com/

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
Widzę, że jeszcze dużo pracy przede mną. Ale to wszystko wychodzi w praniu.
W związku z tym mam parę pytań. Gotową róże jak zakańczacie? Dajecie druciki, czy inny wspomagacz aby ją potem łatwo zamontować na torcie? I jak tynkować aby obłozona masa była równa - zwłaszcza na górze tortu... Wydawało mi się że równo obłozyłam a potem się okazało tu ciut więcej tam mnije - czyli górki i doliny na masie cukrowej. Oraz jak tworzycie kolor czerwony (róże miały być czerwone).

Oto mój torcik dla mamy
icon_smile.gif

tort_008.jpg

Załączniki

• tort_008.jpg
    tort_008.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
bumelka @ 5 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365278Torty wszystkie pierwsza klasa.Tu zawsze coś fajnego można zobaczyć i oczy nacieszyć.
Dziewczyny proszę Was o pomoc.Mam do zrobienia tort Bob Budowniczy.Macie może jakiś sposób na jego koszulę?Jest w kratkę a chciałam ją zrobić tylko z masy a nie malować w kwadraciki.Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
subtelna30 @ 5 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365306witam dziewczyny
icon_smile.gif
szukam pomysłu na tort dla mojej kuzynki która jest miłośniczka hotelarstwa i studiuje ten kierunek a po prostu nie mam weny ehhh myślałam nad tortem w kształcie hotelu z napisem " twój pierwszy " ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać... może wy macie jakieś pomysły? będę baaaaardzo wdzięczna
moze cos w ten desen
icon_biggrin.gif

http://www.khmcakes.com/photos/Birthday-Ca...bhotelcake2.jpg
http://farm5.staticflickr.com/4101/4939184...a5a0a13ce_z.jpg

jutynka86 @ 5 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365326Widzę, że jeszcze dużo pracy przede mną. Ale to wszystko wychodzi w praniu.
W związku z tym mam parę pytań. Gotową róże jak zakańczacie? Dajecie druciki, czy inny wspomagacz aby ją potem łatwo zamontować na torcie? I jak tynkować aby obłozona masa była równa - zwłaszcza na górze tortu... Wydawało mi się że równo obłozyłam a potem się okazało tu ciut więcej tam mnije - czyli górki i doliny na masie cukrowej. Oraz jak tworzycie kolor czerwony (róże miały być czerwone).
Justynko, roze sa bardzo ladne i maja ladny kolor. Mozesz jedynie popracowac nad robieniem cienszych platkow. W zaleznosci jak roze montuje to ja robie je na wykalaczkach lub bez niczego i montuje za pomoca lukru.
Po otynkowaniu tortu kremem maslanym, wsadzam go na minimum godzine do lodowki. Pozniej goraca szpatulka wygladzam nierownosci.Najlepiej smarowac tort dlugim, plskim nozem lub odpowiednia szpatula.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
gegroza proszę wytłumacz jak chłopu na miedzy, bo ja to chyba ciemna jestem
icon_neutral.gif
, co trzenba wpisać w rubryce ile? i co ona przelicza jajka czy mąkę?

cinki powiedzcie mi Buddy Valastro często używa placków zbożowych, czy ktoś ma przepis na taki placek? dobry on jest w smaku?
gruebel_2.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Hajastan @ 5 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365457gegroza proszę wytłumacz jak chłopu na miedzy, bo ja to chyba ciemna jestem
icon_neutral.gif
, co trzenba wpisać w rubryce ile? i co ona przelicza jajka czy mąkę?

cinki powiedzcie mi Buddy Valastro często używa placków zbożowych, czy ktoś ma przepis na taki placek? dobry on jest w smaku?
gruebel_2.gif
Też używam tej przeliczarki więc pozwolę sobie odpowiedzeć.

W pierwszej tortownicy wpisujesz rozmira tej na jaka normalnie pieczesz, w drugiej rozmiary takiej, jaką chcesz upiec, w ile zostawiasz 1 i otrzymujesz wynik - ile razy ta druga jest większa (tudzież mniejsza) od oryginału. Więc jeśli np. w oryginalnym przepisie używasz 4 jaj i osiągniesz wynik 1.5 - to w przepisie na większy biszkopt używasz 6 jaj. W ten sam sposób przez otrzymany wynik przemnazasz wszystkie składniki. Tylko z proszkiem do pieczenia uważam, żeby nie przedobrzyć.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
BeataM
herzen.gif
dzięki za odpowiedź
knuddel.gif
już rozumiem, fajny ten przelicznik teraz już nie będę musiała grzebać w internecie i szukać przepisu na większy biszkopt

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Lambethko ty jestes jak zdrowie.... , zawsze cos madrego podpowiesz. Dziekuje ci za wszystkie wskazowki. A wracajac do tematu uchwytu do koszyczka to probowalam te metode na masie Cinki i jakos nie za ladnie wyszlo jak sie juz podsuszylo (bylo takie popekane) wiec pewnie trzeba taki uchwyt robic z masy cukrowej z zelatyna.

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
dziękuję Lambethko
icon_smile.gif
myślisz , że to trzeba by zrobić jak piętrowy bo nie wyobrażam sobie jak toto pokroić ? hmm i coby nie ważyło więcej niż dwa kg bo to dla 6 osób ... to jakąś miniaturke trzeba by było chyba
icon_smile.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
witam, nie było mnie tu kilka dni a tu tyle cudnych tortów potworzone,

subtelna piękne te Twoje trty róza bardzo ładna, podziwiam bo ja nie miałabym odwagi się chyba zmierzyć z takim wyzwaniem
jezeli chodzi o zdjęcia to może to kwestia światła dlatego taie ciemne?
dump.gif
ja swoje robię zawsze przy oknie balkonowym bo jak nie to takie bure mi wychodzą bez wyrazu.

Justynka
śliczne róze, może za cienko rozwałkowałaś maśe i pokazała wszystkie nierówności. a z kolorem czerwonym to tez miałam problem no i z czarnym, teraz nie żałuje barwnika, zabarwiam mase odstawiam ja gdzieć tak na pól godziny i znowu zagniatam, wszystkie kolore robia się bardziej intensywne

a jak juz mówimy o barwnikach to chciałabym uzyskac taki intenywny różowy wpadajacy w amarant, wiem że z czerwonego nie zrobię, widziałam rózowy z wiltona a czy z barwników w proszku tez się uzyska taki kolor??

a to moje sobotnie,

Tort z traktorem niestety niedopracowany bo robiony jedna ręką, w trakcie robienia masy poparzyłam sobie rękę, chwyciałam garnek na którym rozpuszczała się żelatyna
baa.gif

Załączniki

• poohcakee.jpg
    poohcakee.jpg
    280.7 KB · Wyświetleń: 0
  • tractor_cake.jpg
    tractor_cake.jpg
    188.3 KB · Wyświetleń: 0

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
Już wiem, że powinnam po schłodzeniu podkładu pod masę wyrównać na gorąco ;) chyba dlatego były te górki
icon_smile.gif
zobaczymy następnym razem jaki bedzie efekt.

joanis nie chce myśleć jaki powalający byłby efekt gdybyś użyła dwóch rąk... Taki dopracowany jest
icon_smile.gif

Powiedzcie mi jeszcze dziewczyny na czym rozwałkowujecie mase? Na silikonowych stolnicach? Dość spora powierzchnia musi być aby obłożyć większy tort...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy