Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
jutynka86 o co chodzi z tym gladzeniem na gorąco?

jak na oblozenie to walkuję na stole i podsypuję cukrem pudrem w ilości ogromnej hihi
a jak na ozdoby i chcę żeby bylo cieniutko to smaruje stól plantą

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
joanis @ 6 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365826jutynka86 o co chodzi z tym gladzeniem na gorąco?

jak na oblozenie to walkuję na stole i podsypuję cukrem pudrem w ilości ogromnej hihi
a jak na ozdoby i chcę żeby bylo cieniutko to smaruje stól plantą
A pare postów wyżej lambethka napisała: Po otynkowaniu tortu kremem maslanym, wsadzam go na minimum godzine do lodowki. Pozniej goraca szpatulka wygladzam nierownosci.Najlepiej smarowac tort dlugim, plskim nozem lub odpowiednia szpatula.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
subtelna30 @ 6 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365731dziękuję Lambethko
icon_smile.gif
myślisz , że to trzeba by zrobić jak piętrowy bo nie wyobrażam sobie jak toto pokroić ? hmm i coby nie ważyło więcej niż dwa kg bo to dla 6 osób ... to jakąś miniaturke trzeba by było chyba
icon_smile.gif
mysle, ze pietrowy o rownych bokach, przelozony podkladka. choc ja kiedys robilam bardzo wysoki na dwie osoby i dalam poprostu 7 przelozen biszkoptu
rofl.gif
ale to bylo dla kolezanki, ktora kocha slodycze
icon_biggrin.gif

Jak na 6 osob z mozliwoscia dokladki to wystarczy tort 15x20 cm
icon_biggrin.gif
z czego jedno pietro bedzie mialo okolo 8 cm - powinno byc dobrze.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tygrys wyglada na zrobiony z masy cukrowej ewentualnie gum paste. Mozna go zrobic z jednego kawalka albo tulow, ogon i tylne nogi mozna zrobic z jednego kawalka, przednie lapy osobny i doklejajac do tulowia mozesz zamaskowac polaczenie zarysowaniami symulujacymi wlosie. Podobnie z lbem.
Ja osobiscie calosc sprobowalabym zrobic z jednego kawalka, ewentualnie tulow osobno i glowe osobno.

W kazdym razie..zadanie masz przednie
icon_mrgreen.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
lambethka @ 6 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1365969mysle, ze pietrowy o rownych bokach, przelozony podkladka. choc ja kiedys robilam bardzo wysoki na dwie osoby i dalam poprostu 7 przelozen biszkoptu
rofl.gif
ale to bylo dla kolezanki, ktora kocha slodycze
icon_biggrin.gif

Jak na 6 osob z mozliwoscia dokladki to wystarczy tort 15x20 cm
icon_biggrin.gif
z czego jedno pietro bedzie mialo okolo 8 cm - powinno byc dobrze.
dziękuję za szczegółową odpowiedź , na pewno zastosuję Twoje rady
cvety.gif
onma właśnie nie za bardzo lubi bo się wiecznie odchudza heh ale my nadrobimy za nią na pewno
icon_smile.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
ja masę rozwałkowywuję na silikonowej macie , niestety nie jest ona tak duża jak bym chciała więc w razie potrzeby na stole posmarowanym cienko olejem
icon_smile.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Dziewczyny poratujcie. Mam zrobić na sobote tort biało-czerwony w kształcie Polski i dołączyc do tego jeszcze herb Lublina i nie bardzo mam pomysł jak to razem skomponować. W herbie jest koziołek i winorośl, więc żeby ładnie udało mi się go wyciąć nie może być malutki. Może jakoś ten herb postawić na/obok tortu? bo jak położe na wierzchu to Polska pod tym zaginie chyba. Stojącego kozła nie ulepię. Próbowałam i nie udało się, więc musi byc na płasko. Tylko jak to razem wszystko połączyc jakoś nie mam pomysłu. Pomożecie?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
BeataM @ 7 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366275Dziewczyny poratujcie. Mam zrobić na sobote tort biało-czerwony w kształcie Polski i dołączyc do tego jeszcze herb Lublina i nie bardzo mam pomysł jak to razem skomponować. W herbie jest koziołek i winorośl, więc żeby ładnie udało mi się go wyciąć nie może być malutki. Może jakoś ten herb postawić na/obok tortu? bo jak położe na wierzchu to Polska pod tym zaginie chyba. Stojącego kozła nie ulepię. Próbowałam i nie udało się, więc musi byc na płasko. Tylko jak to razem wszystko połączyc jakoś nie mam pomysłu. Pomożecie?
hm, ja bym zrobila tort w ksztalcie falujacej flagi polskiej
http://2.bp.blogspot.com/-IvfkIYjjzXs/Trwx...600/flaga+3.gif

i posrodku zrobilabym herb Lublina http://www.grabowiec.edu.pl/strona_lublin/herbl.gif

Ewentualnie glowny tort w ksztalcie Polski: http://static.pogoda.onet.pl/pogoda_maps/m...ropa/polska.png bialo czerwony i posrodku tez herb Lublina

Kolory flagi czy Polski bylyby widoczne na zewnatrz herbu, a herb we wlasnych kolorach.
icon_biggrin.gif

edit: http://www.mlodybiznesmen.pl/wp-content/up...ina2.Large_.jpg kozla mozesz wyciac z tego szablonu. Powieksz go sobie odpowiednio, odrysuj lub wydrukuj i wycinaj nozykiem lub skalpelem
icon_biggrin.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
BeataM @ 7 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366275Dziewczyny poratujcie. Mam zrobić na sobote tort biało-czerwony w kształcie Polski i dołączyc do tego jeszcze herb Lublina i nie bardzo mam pomysł jak to razem skomponować. (...) Może jakoś ten herb postawić na/obok tortu? bo jak położe na wierzchu to Polska pod tym zaginie chyba. (...)
Wysuszyłabym płaski herb i tuż przed podaniem, oparałbym o tort.
Dodam że postawić też by można. Ale w tarczę herbową należałoby wbić np. dwa patyki szaszłykowe i po wyszuszeniu herbu wbić go pionowo.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
A może ktoś ma w swoich zakładkach przepisik na krem cytrynowy do tortu. Taki sprawdzony, lekki,, dobry. Jak z babcinego rękawa. Proszę o wrzutkę
anbetung.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
lambethka @ 7 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366292uhh..chyba musze odpoczac. Mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem
ugly_08.gif
Bardzo dobrze wszystko rozumiesz. Myślałam w sumie o położeniu na wierzchu, ale tak sobie myślę, że postawiony z prozdu zgodnie z sugestią h-elen zrobiłby jeszcze większe wrażenie (a wbity to wogóle, ale oparty o tort jednak będzie chyba pewniej stał ;) )

Odpocznij sobie lambethko tylko nie za długo, bo czekam na kolejne cudeńka
icon_smile.gif

Dzięi dziewczyny za błyskawiczne odpowiedzi
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Ja krem cytrynowy robię prosty na bazie bitej śmietany i czasem mascarpone. Po prostu dodaję sok z cytryny i trochę otartej skórki. Wszystkim smakuje.
A to dzisiejszy tort na urodziny dla mamy od mojej koleżanki. Mnie się podoba.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy