joanis @ 6 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1365826jutynka86 o co chodzi z tym gladzeniem na gorąco?
jak na oblozenie to walkuję na stole i podsypuję cukrem pudrem w ilości ogromnej hihi
a jak na ozdoby i chcę żeby bylo cieniutko to smaruje stól plantąA pare postów wyżej lambethka napisała: Po otynkowaniu tortu kremem maslanym, wsadzam go na minimum godzine do lodowki. Pozniej goraca szpatulka wygladzam nierownosci.Najlepiej smarowac tort dlugim, plskim nozem lub odpowiednia szpatula.
subtelna30 @ 6 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1365731dziękuję Lambethkomyślisz , że to trzeba by zrobić jak piętrowy bo nie wyobrażam sobie jak toto pokroić ? hmm i coby nie ważyło więcej niż dwa kg bo to dla 6 osób ... to jakąś miniaturke trzeba by było chyba![]()
mysle, ze pietrowy o rownych bokach, przelozony podkladka. choc ja kiedys robilam bardzo wysoki na dwie osoby i dalam poprostu 7 przelozen biszkoptuale to bylo dla kolezanki, ktora kocha slodycze![]()
![]()
Jak na 6 osob z mozliwoscia dokladki to wystarczy tort 15x20 cmz czego jedno pietro bedzie mialo okolo 8 cm - powinno byc dobrze.![]()
lambethka @ 6 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1365969mysle, ze pietrowy o rownych bokach, przelozony podkladka. choc ja kiedys robilam bardzo wysoki na dwie osoby i dalam poprostu 7 przelozen biszkoptuale to bylo dla kolezanki, ktora kocha slodycze![]()
![]()
Jak na 6 osob z mozliwoscia dokladki to wystarczy tort 15x20 cmz czego jedno pietro bedzie mialo okolo 8 cm - powinno byc dobrze.
dziękuję za szczegółową odpowiedź , na pewno zastosuję Twoje radyonma właśnie nie za bardzo lubi bo się wiecznie odchudza heh ale my nadrobimy za nią na pewno![]()
![]()
BeataM @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366275Dziewczyny poratujcie. Mam zrobić na sobote tort biało-czerwony w kształcie Polski i dołączyc do tego jeszcze herb Lublina i nie bardzo mam pomysł jak to razem skomponować. W herbie jest koziołek i winorośl, więc żeby ładnie udało mi się go wyciąć nie może być malutki. Może jakoś ten herb postawić na/obok tortu? bo jak położe na wierzchu to Polska pod tym zaginie chyba. Stojącego kozła nie ulepię. Próbowałam i nie udało się, więc musi byc na płasko. Tylko jak to razem wszystko połączyc jakoś nie mam pomysłu. Pomożecie?hm, ja bym zrobila tort w ksztalcie falujacej flagi polskiej
http://2.bp.blogspot.com/-IvfkIYjjzXs/Trwx...600/flaga+3.gif
i posrodku zrobilabym herb Lublina http://www.grabowiec.edu.pl/strona_lublin/herbl.gif
Ewentualnie glowny tort w ksztalcie Polski: http://static.pogoda.onet.pl/pogoda_maps/m...ropa/polska.png bialo czerwony i posrodku tez herb Lublina
Kolory flagi czy Polski bylyby widoczne na zewnatrz herbu, a herb we wlasnych kolorach.
![]()
edit: http://www.mlodybiznesmen.pl/wp-content/up...ina2.Large_.jpg kozla mozesz wyciac z tego szablonu. Powieksz go sobie odpowiednio, odrysuj lub wydrukuj i wycinaj nozykiem lub skalpelem![]()
BeataM @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366275Dziewczyny poratujcie. Mam zrobić na sobote tort biało-czerwony w kształcie Polski i dołączyc do tego jeszcze herb Lublina i nie bardzo mam pomysł jak to razem skomponować. (...) Może jakoś ten herb postawić na/obok tortu? bo jak położe na wierzchu to Polska pod tym zaginie chyba. (...)Wysuszyłabym płaski herb i tuż przed podaniem, oparałbym o tort.
Dodam że postawić też by można. Ale w tarczę herbową należałoby wbić np. dwa patyki szaszłykowe i po wyszuszeniu herbu wbić go pionowo.
lambethka @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366292uhh..chyba musze odpoczac. Mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem
Bardzo dobrze wszystko rozumiesz. Myślałam w sumie o położeniu na wierzchu, ale tak sobie myślę, że postawiony z prozdu zgodnie z sugestią h-elen zrobiłby jeszcze większe wrażenie (a wbity to wogóle, ale oparty o tort jednak będzie chyba pewniej stał)
Odpocznij sobie lambethko tylko nie za długo, bo czekam na kolejne cudeńka![]()
Dzięi dziewczyny za błyskawiczne odpowiedzi![]()
alipek @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366357A może ktoś ma w swoich zakładkach przepisik na krem cytrynowy do tortu. Taki sprawdzony, lekki,, dobry. Jak z babcinego rękawa. Proszę o wrzutkę![]()
czarnowodzianka @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366431moze taki http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-cytrynowyooo tak to najlepszy przepis na krem cytrynowy,niby maślany,ale jest lekki,orzeźwiajacy![]()
czarnowodzianka @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366431moze taki http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-cytrynowyKochana czarnowodzianko baaaardzoooo dziękuję! To będzie trzecie pięterko więc zrobię z połowy. O to mi chodziło!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
![]()
alipek @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366519Kochana czarnowodzianko baaaardzoooo dziękuję! To będzie trzecie pięterko więc zrobię z połowy. O to mi chodziło!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
Cieszę się ze pomogłam
elmagra @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366620Ja krem cytrynowy robię prosty na bazie bitej śmietany i czasem mascarpone. Po prostu dodaję sok z cytryny i trochę otartej skórki. Wszystkim smakuje.
A to dzisiejszy tort na urodziny dla mamy od mojej koleżanki. Mnie się podoba.Mnie też sie podoba!!!!! dzięki za pomysł na krem
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.