Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ooooo BeataM, robisz torcik z mojej okolicy, ja jestem z Lublina (przynajmniej kiedys byłam), dla kogo taki torcik robisz? jeśli mogę spytać?

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Hajastan @ 8 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366747ooooo BeataM, robisz torcik z mojej okolicy, ja jestem z Lublina (przynajmniej kiedys byłam), dla kogo taki torcik robisz? jeśli mogę spytać?
Ta osoba też kiedyś była, obecnie mieszka w Szwajcarii, zdaje się że dosyć długo. Nazwiska nie znam, ale na imię ma Elżbieta
icon_smile.gif
Tort zamówili jej znajomi na 60-te urodziny.

Jako, że dziewczyny zawsze takie pomocne jesteście mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli link się otworzy:

http://www.google.com/imgres?hl=pl&cli...,r:15,s:0,i:114

Myślicie, że boki tego tortu obsypane są barwionymy wiórkami kokosowymi? Któras z Was barwiła kiedys wiórki? Da się to zrobić barwnikiem żelowym? Nigdy nie próbowałam i nie wiem ile go może pójść.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
BeataM ja barwie wiorki kokosowe barwnikami w proszku,wsypuje wiorki do woreczka dodaje troszeczke barwnika,dwie trzy krople wody,zamykam woreczek i energicznie nim potrzasam,sprawdzam czy kolor jest taki jak chcialam,jesli tak to wysypuje wiorki na talerz zeby wyschly:)
029.JPG

Załączniki

• 029.JPG
    029.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 0

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Bina @ 8 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366778BeataM ja barwie wiorki kokosowe barwnikami w proszku,wsypuje wiorki do woreczka dodaje troszeczke barwnika,dwie trzy krople wody,zamykam woreczek i energicznie nim potrzasam,sprawdzam czy kolor jest taki jak chcialam,jesli tak to wysypuje wiorki na talerz zeby wyschly:)
Nie mam niestety barwników proszku (choć chyba wreszcie muszę i takie zakupić) W Szwajcarii zakup dobrych barwników do żywności to wyzwanie, ja zamawiam przez internet. Może ktoś jednak barwił żelowymi?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mozesz sprobowac zabarwic mala porcje wiorkow. Ale obawiam sie ze wyjdzie Ci papka bo barwniki zelowe tak latwo nie wysychaja.
Moze wez odrobine alkoholu - wodki lub sirytusu. Wymieszaj barwnik z alkoholem i jak nie wybuchnie to wymieszaj z partia wiorkow. Alkohol szybciej odparowuje wiec moze ten eksperyment sie uda
icon_biggrin.gif

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
lambethka @ 8 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366844mozesz sprobowac zabarwic mala porcje wiorkow. Ale obawiam sie ze wyjdzie Ci papka bo barwniki zelowe tak latwo nie wysychaja.
Moze wez odrobine alkoholu - wodki lub sirytusu. Wymieszaj barwnik z alkoholem i jak nie wybuchnie to wymieszaj z partia wiorkow. Alkohol szybciej odparowuje wiec moze ten eksperyment sie uda
icon_biggrin.gif
Lambethko jestes niezastapiona
daumen.gif
,sprobowalam ale barwnik rozposcilam w wodzie
icon_wink.gif
Beata proboj ,sposob Lambethki godny polecenia
icon_wink.gif

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Witam dziewczyny. Mam znowu problem z pomysłm na torcik. Ma to być tort dla chłopaka na jego 10-siąte urodziny. Problem w tym że chłopak nie ma żadnych konkretnych zainteresowań. W sumie mam do upieczenia na jego urodziny 2 torty. Jeden z nich to będzie piłka do nogi a z drugim nie mam pojęcia co zrobić. Pomóżcie mi dziewczyny. Czekam na jakieś podpowiedzi. Torcik ma być gotowy na niedziele. Pozdrawiam.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
dziewczyny prooooosze pomozcie. Jak uzyskac na masie kolor "brudny roz",troche kolorow mam w domu ale nie brudny roz (nawet nie wiem czy taki jest w sprzedazy).Jakie kolory nalezy pomieszac, zeby sie do tego brudnego rozu zblizyc? wie moze ktos?

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
lambethko, a te gwiazdki, które wystają z tortu (link podałaś) to są na tych drutach florystycznych (widziałam takie na allegro)? A czy wy jak robicie kwiaty, np takie jak na moim ostatnim torcie na popzredniej stronie, to też na takich drutach? Ja przyklejałam na "tynko-podobnej" masie. A poza kwiatami, to kiedy takie druciki można używać? Najlepiej mieć czarne druciki?

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
index.php?act=findpost&pid=1366938uh, ''kocham'' takie wyzwania
icon_biggrin.gif

jesli nie ma zainteresowan to zrobilabym poprostu mega kolorowy tort - taki troche wybuchowo-urodzinowy:
http://images.pinkcakebox.com/big-cake1733.jpg

jak jedno pietrowy, to np. sam dol w paski, na gorze stojace cyfry i masa wystajacych gwiazdek
Hehe a nie będzie to za dziecinne dla 10-sięcio latka?? Chodzi mi o ta tęczę kolorów. Hmmmmm. No pomysł już jakiś jest. Dziękuję lambethka.

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
index.php?act=findpost&pid=1366844mozesz sprobowac zabarwic mala porcje wiorkow. Ale obawiam sie ze wyjdzie Ci papka bo barwniki zelowe tak latwo nie wysychaja.
icon_biggrin.gif
Nie wybuchło
icon_smile.gif
Niewielką w sumie ilość barwnika wymieszałam z całkiem sporą ilością alkoholu, potrząsałam energicznie i udało się
icon_smile.gif
Zanim wysypałam na talerz wiórki były już prawie suche. Nie było żadnej papki, co najwyżej kilka zbitych kulek, które rozpadły się po dotknieciu.

Herb Lublina też dziś powstał i suszy się. Miałam jeszcze domalować oko, ale boję się, że moim beztalenciem malarskim tylko zepsuję efekt. Póki co prezentuje się tak:

Załączniki

• DSC_6210.JPG
    DSC_6210.JPG
    453.3 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
elmagra @ 8 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1366962lambethko, a te gwiazdki, które wystają z tortu (link podałaś) to są na tych drutach florystycznych (widziałam takie na allegro)? A czy wy jak robicie kwiaty, np takie jak na moim ostatnim torcie na popzredniej stronie, to też na takich drutach? Ja przyklejałam na "tynko-podobnej" masie. A poza kwiatami, to kiedy takie druciki można używać? Najlepiej mieć czarne druciki?
tak Elmagro, gwiazdki sa na drutach. Nie wiem jak jest w Polsce, ale w Niemczech ja kupuje specjalne druty otoczone papierkiem, ktore maja atest kontaktu z zywnoscia. Najlepiej szukaj takich. Czystego drutu osobiscie nie wbilabym w tort. Mozesz tez znalezc cienkie patyczki szaszlykowe i na nich sprobowac zamocowac gwiazdki. Pamietaj zeby wbijac je na drucik kilka dni wczesniej. Drucik najpierw zwilzyc i zostawic 2-3 dni do zaschniecia. Bedziesz miala pewnosc, ze gwiazdki Ci nie zjada pod wlasnym ciezarem.
Jesli kwiaty sa bezposrednio na torcie to ja zawsze uzywam do przyklejania lukru, ewentualnie montuje na wykalaczkach.

Goska8406 @ 8 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1367066Hehe a nie będzie to za dziecinne dla 10-sięcio latka?? Chodzi mi o ta tęczę kolorów. Hmmmmm. No pomysł już jakiś jest. Dziękuję lambethka.
Mozesz stonowac kolory na bardziej chlopiece
icon_biggrin.gif
ale no jeja - 10-cio latek i powaznie nie mozna zweryfikowac jego zainteresowan?
Tak jeszcze mysle - chyba kazdy chlopiec lubi samochody. Moze zrobic tort, na gorze ktorego bedzie wkolo prowadzila droga i na tej drodze bedzie stalo autko z liczba 10.

Ciezko..oj ciezko cos wymyslec
gruebel_2.gif

BeatoM - herb wyszedl elegancko! ciesze sie, ze barwienie wiorkow wyszlo. Pochwal sie koniecznie koncowym efektem tortu
icon_biggrin.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Lambethko, dzis wspominam Twoje przeboje z tortem na konkurs. Kasia robi torta na urodziny kolezanki i wszystko odzie jak po grudzie. Masa cukrowa tak sie rwala, ze masakra. Dopiero G. dal rade ja rozwalkowac, teraz Kate siedzi w kuchni i maskuje niedociagniecia. Ja na dzis mam dosc. Uff.

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
lambethka @ 9 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1367088tak Elmagro, gwiazdki sa na drutach. Nie wiem jak jest w Polsce, ale w Niemczech ja kupuje specjalne druty otoczone papierkiem, ktore maja atest kontaktu z zywnoscia. Najlepiej szukaj takich. Czystego drutu osobiscie nie wbilabym w tort. Mozesz tez znalezc cienkie patyczki szaszlykowe i na nich sprobowac zamocowac gwiazdki. Pamietaj zeby wbijac je na drucik kilka dni wczesniej. Drucik najpierw zwilzyc i zostawic 2-3 dni do zaschniecia. Bedziesz miala pewnosc, ze gwiazdki Ci nie zjada pod wlasnym ciezarem.
Jesli kwiaty sa bezposrednio na torcie to ja zawsze uzywam do przyklejania lukru, ewentualnie montuje na wykalaczkach.

Mozesz stonowac kolory na bardziej chlopiece
icon_biggrin.gif
ale no jeja - 10-cio latek i powaznie nie mozna zweryfikowac jego zainteresowan?
Tak jeszcze mysle - chyba kazdy chlopiec lubi samochody. Moze zrobic tort, na gorze ktorego bedzie wkolo prowadzila droga i na tej drodze bedzie stalo autko z liczba 10.

Ciezko..oj ciezko cos wymyslec
gruebel_2.gif

BeatoM - herb wyszedl elegancko! ciesze sie, ze barwienie wiorkow wyszlo. Pochwal sie koniecznie koncowym efektem tortu
icon_biggrin.gif
Pochwale się obowiązkowo.

Goska8406 ja robiłam tort na urodziny dla mojego 2 i 5 latka. Młodsi od tego 10-latka, ale tort taki typowo chłopięcy właśnie w temacie samochodowym jak lambethka radzi. Możesz spróbowac coś podobnego:

432139_10150655408714887_759944886_9011075_1902686637_n.jpg

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mexikana @ 9 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1367097Lambethko, dzis wspominam Twoje przeboje z tortem na konkurs. Kasia robi torta na urodziny kolezanki i wszystko odzie jak po grudzie. Masa cukrowa tak sie rwala, ze masakra. Dopiero G. dal rade ja rozwalkowac, teraz Kate siedzi w kuchni i maskuje niedociagniecia. Ja na dzis mam dosc. Uff.
czasem zbyt dlugie zagniatanie meczy mase i wtedy sie rwie. Trzeba dac masie odpoczac, schlodzic w warunkach pokojowych bo ona sie przy zagniataniu nagrzewa. Jak zastygnie bedzie twardsza ale wtedy trzeba ja kilka razy zagniesc do momentu uplastycznienia i heja na tort
icon_biggrin.gif

Gorzej jak pada i jest wilgotno - wtedy pozamykajcie okna i wlaczcie ogrzewanie. Inaczej bedzie skucha
icon_biggrin.gif

Trzymam kciuki za Kasiowy tort!!

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Ha! Bylo wilgotno i padalo.
A tak w ogole, to Kate miala wczoraj za duzo na glowie i wszystko chciala za szybko zrobic. Zrobila mase, wstawila do lodowki i poszla farbowac wlosy. Jak wrocila masa okazala sie za twarda, wiec dziecko zamiast cierpliwie poczekac wstawilo ja do mikrofali, nie pomoglo, wiec jeszcze raz i wtedy bylo po ptokach, wiec znow do lodowki. Masakra.
Kaska jeszcze w szkole, a tort na tarasie opatulony tak, ze nie ruszalam. Jak wroci ze szkoly,
to zerkne jak jej wyszlo. Wczoraj jak szlam spac Kate oblepiala przerwania i nierownosci listkami (z Twoich foremek:))

Lambethko, tak z innej beczki, gdzie kupujesz farbniki do masy?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
w Die Torten Welt - zamawiam internetowo ale odbieram osobiscie bo to nie tak daleko mnie. Mozliwa jest tez wysylka i ceny sa ok w porownaniu z tym co sie dzieje na ebay'u
icon_biggrin.gif
mam tez gwarancje, ze dziewczyna ma swieze produkty bo ma niesamowity przerob
icon_biggrin.gif

A jakie barwniki chcesz kupic?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy