Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
To nie kwestia podania się,ale nie wyobrażam sobie aby takie coś przydarzyło mi się przy zamówieniu np. na tort weselny.Nie mam aż tyle wprawy co niejedna z koleżanek ,ale też nie robię tortów od wczoraj.
Malwinnko torty przepiękne,gratuluję talentu i "niepoddawania się"

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
skoro mowa o porażkach to ja wlasnie wylalam 1litr śmietany do zlewu. nie ubila się
icon_sad.gif
ot i zarobek sie "wyzarobkowal"

a co do samoróbki to powiem wam tak..... robię torty od 5 lat i dopiero teraz masa wychodzi mi taka jak chcę, myślę że każdy kto chce z niej korzystać musi sobie sam wypracować technikę wytwarzania. a poza tym to mam zawsze w zapasie cukier glukozę i żelatynę
zahnlos.gif

wypróbowalam chyba wszystkie cukry pudry dostepne na rynku zanim znalazam ten jeden jedyny to samo z żelatyną, najlepiej mi się robi na biedronkowej Gelwe. ale to już chyba kwestia przyzwyczajenia ;)

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
O samoróbce było tu już wiele razy
icon_smile.gif
sama "pracuję" tylko na niej i tak jak reszta dziewczyn metoda prób i błędów doszłam chyba do idealnej - z jednego rodzaju cukru pudru - ten wg mnie jest najważniejszy - musi być maksymalnie gładki, jak mączka - może ze dwie firmy taki mają - te pozostałe "grubozmielone" nie nadają się. Gotową masę kupuję tylko czerwoną i czarną bo mnie szlag trafia przy ich barwieniu ;p

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, fajniste torty. A oto mój koszyk kwiatów. Nie komentuję kolorów, bo jakoś tak inaczej aparat je ujął.

Kontynuując temat samoróbki, to ta moja ostatnia wyszła tragiczna i tylko dzięki temu, że nie obkładałam tradycyjnie, to jakoś to poszło. Wydaje mi się, że dałam za mało żelatyny, bo była za mało elastyczna-rozciągliwa (albo glukozy, ale do końca nie wiem na co "działa" glukoza), była to taka miękka buła. Na szczęście kwiaty się dało zrobić (czerwonawo-pomarańczowe róże są z poprzedniej masy) i masa zastygła. Na koniec pomalowałam brązowym barwnikiem.
Nie jestem jednak pewna, czy kiedyś jeszcze powtórzę taki tort.
icon_smile.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dzisiaj oddany ale zdjęcie niestety z komórki bo aparat rozładowany
icon_sad.gif
Brakuje zdjęciu ostrości niestety

DSCF2628.jpg

Załączniki

• DSCF2628.jpg
    DSCF2628.jpg
    222.1 KB · Wyświetleń: 0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
pscolki @ 1 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374863Mam nadzieję , że nie za późno - tutorial jak zrobić Traktor 3D
icon_wink.gif

Dawno mnie tu nie było , same nowe talenty tortowe widze! oby tak dalej dziewczyny:)
Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź zwłaszcza że z tego co zerknęłam to tylko Ty mi odpisałaś także DUŻE DZIĘKI
bussi.gif
, nie jest za późno to dopiero na następny tydzień, ale jak pisałam amatorka ze mnie więc wole się dobrze przygotować, żeby nie dać wielkiej palmy
icon_wink.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
elmagra @ 2 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375153Wydaje mi się, że dałam za mało żelatyny, bo była za mało elastyczna-rozciągliwa (albo glukozy, ale do końca nie wiem na co "działa" glukoza), była to taka miękka buła. (...)Nie jestem jednak pewna, czy kiedyś jeszcze powtórzę taki tort.
icon_smile.gif
glukoza nadaje plastycznosci
icon_biggrin.gif

czasem jak masa zwarzy sie po dodaniu barwnika - warto dodac odrobine glukozy w plynie zeby znowu stala sie plastyczna.

powtorzysz
icon_mrgreen.gif
pierwsze koty za ploty

Dziewczyny - torty robicie cudne.
Bumelko Twoj dla Lusi zlapal mnie za serce - uwielbiam takie estetyczne torty!

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dzięki lambethko za te słowa .Tym bardziej,że to ta samoróbka,która wczoraj narobiła mi tyle kłopotu.Tylko kwiaty były robione wcześniej.

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Witajcie zdolne tortowiczki
icon_smile.gif

Trafiłam tu pare m-cy temu i zakochałam się w Waszych dziełach!!! Na poaczątku stwierdziałam, że to poza moim zasięgiem...ale postanowiłam spróbować. Chylę czola wszystkim artystkom i jak pozwolicie nadal będę się posiłkowc Waszymi radami i inspiracjami. Dzięki temu forum zrobiłam taki tort...pierwszy pokryty masą cukrową, która sama robiłam. 20121124469.jpg

Załączniki

• 20121124469.jpg
    20121124469.jpg
    935 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
lambethka @ 2 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375336glukoza nadaje plastycznosci
icon_biggrin.gif

czasem jak masa zwarzy sie po dodaniu barwnika - warto dodac odrobine glukozy w plynie zeby znowu stala sie plastyczna.

powtorzysz
icon_mrgreen.gif
pierwsze koty za ploty
lambethko, pisałam, że takiego tortu nie powtórzę nie dlatego, że miałam problemy z masą czy coś, ale tak jakoś nie-praktyczny wg mnie jest taki tort, właśnie dziś go jadłam u cioci i dla kogoś, kto nie zjada tej masy, było to kłopotliwe, jak to odłożyć, tyle tych kwiatów. No i na dodatek ciężko było tort pokroić przez te twarde kwiaty z góry. Wydawało mi się, że dałam tyle samo glukozy, co zawsze, ale czy ja wiem.
A powiedzcie, kto robi samoróbkę - kiedy zaczynacie dodawać cukier - jak masa jest płynna i trochę ciepła, czy jak ostygnie i zrobi się gumowata? Ostatnio miałam problemy czasowe (małe dziecko...) i mogłam wrócić do rozpuszczonej żelatyny i glukozy dopiero po jakimś czasie i mi się zrobiła taka guma, podgrzałam trochę i dodałam cukier, ale mam wrażenie, że to juz nie było to. :/

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
index.php?act=findpost&pid=1375428lambethko, pisałam, że takiego tortu nie powtórzę nie dlatego, że miałam problemy z masą czy coś, ale tak jakoś nie-praktyczny wg mnie jest taki tort, właśnie dziś go jadłam u cioci i dla kogoś, kto nie zjada tej masy, było to kłopotliwe, jak to odłożyć, tyle tych kwiatów. No i na dodatek ciężko było tort pokroić przez te twarde kwiaty z góry. Wydawało mi się, że dałam tyle samo glukozy, co zawsze, ale czy ja wiem.
A powiedzcie, kto robi samoróbkę - kiedy zaczynacie dodawać cukier - jak masa jest płynna i trochę ciepła, czy jak ostygnie i zrobi się gumowata? Ostatnio miałam problemy czasowe (małe dziecko...) i mogłam wrócić do rozpuszczonej żelatyny i glukozy dopiero po jakimś czasie i mi się zrobiła taka guma, podgrzałam trochę i dodałam cukier, ale mam wrażenie, że to juz nie było to. :/
Piękne torty jak zwykle dziewczyny.

A co do pytania - ja zaczynam dodawać cukier jak masa jest już przestygnięta (ale nie taka całkiem zimna). Wchodzi wtedy mniej cukru pudru. Masę robię dzień wcześniej i jest wtedy lekko kleista. Dopiero następnego dnia jak już wszystko się "przegryzie" robi się fajna elastyczna. Jeśli jednak jest ciągle nieco kleista po prostu dodaję trochę cukru (tym bardziej, że zwłaszcza w dniu robienia nie zużywam wszystkiego przewidzianego na robioną porcję). Gdy dodawałam cukier do cieplejszej masy więcej mi wchodziło i wychodziła zdecydowanie krucha.

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
index.php?act=findpost&pid=1375428lambethko, pisałam, że takiego tortu nie powtórzę nie dlatego, że miałam problemy z masą czy coś, ale tak jakoś nie-praktyczny wg mnie jest taki tort, właśnie dziś go jadłam u cioci i dla kogoś, kto nie zjada tej masy, było to kłopotliwe, jak to odłożyć, tyle tych kwiatów. No i na dodatek ciężko było tort pokroić przez te twarde kwiaty z góry. Wydawało mi się, że dałam tyle samo glukozy, co zawsze, ale czy ja wiem.
Ja też dodaje cukier do lekko przestygniętej masy - chociaż nie raz juz było tak że zajeta czymś zapomnialam o niej i zastygła - wtedy podgrzewam w mikrofali i nic się nie działo
icon_smile.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny za każdym razem jak posmaruję masę barwnikiem z alkoholem w celu uzyskania lepszego koloru to masa bardzo wolno schnie...
gruebel_2.gif
tak jakby sie pociła...co zrobić żeby wyschła? jak wstawiam do lodówki to tez to nie pomagało za bardzo....
dontknow.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
te robiłam ostatnio , masakra
icon_smile.gif
nic mi nie szło jak trza i efekty widać nie myślałam , że będąc w ciąży tak się będę szybko męczyć a tu nawet ciężko masę wyrobić ehhh
cry_1.gif
i różowa cała w kropki

ale nie zrezygnuję do kwietnia jeszcze na pewno kilka zdążę zrobić
icon_razz.gif

traktro2.jpg traktor.jpg

koleżanka nie chciała stojącej barbie bo nie umiała sobie wyobrazić jak to się kroi sic! i jest siedząca na czymś takim ło bo miał być kwadratowy tort
icon_razz.gif

barbie5.jpg

maja.jpg

Załączniki

• traktor.jpg
    traktor.jpg
    81.2 KB · Wyświetleń: 0
  • traktro2.jpg
    traktro2.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 0
  • maja.jpg
    maja.jpg
    95.2 KB · Wyświetleń: 0
  • barbie5.jpg
    barbie5.jpg
    78.5 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
miu-miu @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375501Dziewczyny za każdym razem jak posmaruję masę barwnikiem z alkoholem w celu uzyskania lepszego koloru to masa bardzo wolno schnie...
gruebel_2.gif
tak jakby sie pociła...co zrobić żeby wyschła? jak wstawiam do lodówki to tez to nie pomagało za bardzo....
dontknow.gif
ja malowałam takim roztworem np traktor powyżej i sechł do następnego dnia rano hmmm myślę , ze może też potrzebuje czasu na to
icon_smile.gif
a może to tez sprawa ilości alkoholu? bo ja wysypuje troszkę barwnika na talerzyk i rozrabiam nieco wódeczką
icon_smile.gif
do uzyskania konsystencji farbki no tak , żeby nie za wodniste to było bo wtedy smugi się robią
icon_smile.gif

a kupiłam sobie w Lidlu taaakie super pędzelki właśnie
icon_smile.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
subtelna30 @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375535ja malowałam takim roztworem np traktor powyżej i sechł do następnego dnia rano hmmm myślę , ze może też potrzebuje czasu na to
icon_smile.gif
a może to tez sprawa ilości alkoholu? bo ja wysypuje troszkę barwnika na talerzyk i rozrabiam nieco wódeczką
icon_smile.gif
do uzyskania konsystencji farbki no tak , żeby nie za wodniste to było bo wtedy smugi się robią
icon_smile.gif

a kupiłam sobie w Lidlu taaakie super pędzelki właśnie
icon_smile.gif
O jak robiłaś ten traktor tzn ze on tak w powietrzu?i zastanawiają mnie koła....z czego są z biszkopta czy może czegoś innego?moj traktor musi byc z kabiną pustą bo w środku ma być figurka przedstawiająca rolnika
gruebel_2.gif
zastanawiałam sie czy można z czegos np. zrobic imitację szyby....
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
[quote name='subtelna30' date='3 Dec 2012, 09:03 ' post='1375532']
te robiłam ostatnio , masakra
icon_smile.gif
nic mi nie szło jak trza i efekty widać nie myślałam , że będąc w ciąży tak się będę szybko męczyć a tu nawet ciężko masę wyrobić ehhh
cry_1.gif
i różowa cała w kropki

A jeśli chodzi o ciążę to faktycznie człowiek się wtedy bardziej męczy
icon_mrgreen.gif
ja pamietam że jak weszłam po schodach na góre to musiałam oprzeć sie o ścianę i odpocząć zanim ruszyłam do pokoju
roflmao_2.gif
ale to było jakoś w końcowych miesiącach, a na początku to ciagle byłam śpiąca i zmęczona....
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy