Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
rastafa @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375846(...) dziewczyny to ja też zapytam i nie śmiejcie się proszę jeśli to głupie pytanie, ale czy do obłożenia tortu może być masa cukrowa z cmc czy raczej to tylko do figurek ?
icon_redface.gif
Kto pyta, nie błądzi
icon_smile.gif

Do okładania nie dodaje się cmc! Ten dodatek usztywnia dlatego, znakomity do figurek.

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
h-elen dziękuję Ci za expresową odpowiedź
bussi.gif

jestem przed etapem robienia tortu dla córki - nastolatki i nie chcę jej czegoś zepsuć żeby nie było - jak ona to mówi 'wiochy'
zwinker2.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Jo_anna, rastafa - dzięki
icon_biggrin.gif

Też mnie zdziwiło, że matka nie wie nic o córce... ona tłumaczyła się, że to dorastajaca panienka i taka skryta bardziej,
ale mama wg mnie powinna wiedzieć :D mimo wszystko...

Pomysł z pudlami podoba mi się :D
Mam jeszcze tydzień na myślenie, bo tort na 15 grudnia potrzebny :D

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ola_wroclaw @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375851hej,
mam pytanie:
jeśli chcecie wycinać takie dość małe kształty i precyzyjne to używacie skalpela? Jakiego?
I jaką masę wycinacie? Od razu po rozwałkowaniu?

Muszę zrobić tort z logo realu madryt !!!!!!
Macie jakieś pomysły????

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=lo...Aw&tbm=isch
Ja mam niewielki skalpel nr 3. łatwo kupisz go w sklepie medycznym lub zamówisz w jakimś prywatnym gabinecie. Mi akurat przywiozła moja pani stomatolog. Rekojeść kosztowała chyba 8-10 zł a same ostrze( jest wymiennne) 2-3 zł. Mam takze takie małe dwustronne radełko. Radełkiem jest prościej ponieważ masa nie "ciągnie się" za nim ale skalpelem lepiej wycinać różne rożki .
Ja rozwałkowałabym masę, dała chwilkę odpocząć i dopiero wycinała, uniknie się przez to wyciąganięcia wzoru. A logo wydrukuj sobie z netu i od tego wycinaj. To wbrew pozorom nie jest trudne tylko takie, hmmm jakby nużące
icon_mrgreen.gif
Spokojnie napewno dasz radę.
daumen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
malena h @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375856Jo_anna, rastafa - dzięki
icon_biggrin.gif

Też mnie zdziwiło, że matka nie wie nic o córce... ona tłumaczyła się, że to dorastajaca panienka i taka skryta bardziej,
ale mama wg mnie powinna wiedzieć :D mimo wszystko...

Pomysł z pudlami podoba mi się :D
Mam jeszcze tydzień na myślenie, bo tort na 15 grudnia potrzebny :D
No zdecydowanie nastolatki są skryte ale nie aż tak żeby matka nic nie wiedziała.
Aż się nad moim dziecięciem zastanowiłam, ..... nie no ja to nie miałabym problemu
rofl.gif

w marcu czeka mnie osiemnastka córki i już przewijają się rozmowy o torcie
icon_mrgreen.gif

Ciekawe czy ta 15-tolatka kosmetyków uzywa( sądzę że napewno
icon_mrgreen.gif
) więc może jakieś kosmetyki i lustereczko na górze albo na górze kosmetyczka

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
a to moja kitka na dzis do przedszkola... mam nadzieje, ze mężus dowiezie bez uszczerbku
icon_smile.gif

391862_432044600193947_449900045_n.jpg

424882_432044823527258_1484677429_n.jpg

chyba pierwszy raz jestem w miare zadowolona z tego co mi wyszło... oczywiscie daleko mi do Waszych ideałów... ale mnie sie podoba
icon_smile.gif

Załączniki

• 391862_432044600193947_449900045_n.jpg
    391862_432044600193947_449900045_n.jpg
    100.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 424882_432044823527258_1484677429_n.jpg
    424882_432044823527258_1484677429_n.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 0

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Ballb torcik wspaniały Ci wyszedł .... kolorowy , czyściutki i estetyczny .

Moja córka również 15 grudnia obchodzi 14 urodziny , ale torcik będzie dopiero na święta i będzie świętować wspólnie z tatą Adamem .
Dobrze , że nie widziała podczas mojego przeglądania w necie toru w postaci kosmetyczki z akcesoriami i tym podobnych ... nie ma takich mocnych
abym ja takie cudo stworzyła ..... (może kiedyś jak nabiorę wprawy ) na razie będę skupiać się na prawidłowym pokryciu tortu masą cukrową i drobnymi ozdobami .
Dziękuje Wam ,że wstawiacie tutaj swoje dzieła .... będę od was "odgapiać "jeśli pozwolicie
anbetung.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Witam,
zaglądam tu juz od kilku miesięcy i podziwiam Wasze dzieła
icon_smile.gif

Ja sie dopiero od Was uczę, tyle tu cennych rad...
Zrobiłam "juz" kilka tortów, nie mam niestety zbyt wielu okazji by cwiczyc.
Ale mam jedno pytanie. wiem ze temat mocowania ozdób juz sie pojawiał ale ja wciąż mam problem z łaczeniem elementów figurek.
Mam klej spozywczy i on sie chyba najlepiej spisuje, ale i tak potrafia odpasc rozne czesci figurek(zwłaszcza te bardziej odstające) np. podczas sklejania danej figurki lub przy zdejmowaniu z tortu.
Teraz dodatkowo mam problem bo zrobiłam Mikołaja dla córki do przedszkola. Wychowawczyni chciała takiego zeby mozna go było uzyc do nauki zasad ruchu drogowego, wiec musi byc wyjatkowo "stabilny", a tu juz w domu rusza sie głowa mimo wykałaczki i podklejanie klejem nic nie daje
icon_sad.gif

Jest moze jeszcze jakis sposob ? Mąż doradza mi "Kropelke", bo jesc go nikt nie bedzie no ale...
Doradzcie cos prosze...

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
goma @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375910Witam,
zaglądam tu juz od kilku miesięcy i podziwiam Wasze dzieła
icon_smile.gif

Ja sie dopiero od Was uczę, tyle tu cennych rad...
Zrobiłam "juz" kilka tortów, nie mam niestety zbyt wielu okazji by cwiczyc.
Ale mam jedno pytanie. wiem ze temat mocowania ozdób juz sie pojawiał ale ja wciąż mam problem z łaczeniem elementów figurek.
Mam klej spozywczy i on sie chyba najlepiej spisuje, ale i tak potrafia odpasc rozne czesci figurek(zwłaszcza te bardziej odstające) np. podczas sklejania danej figurki lub przy zdejmowaniu z tortu.
Teraz dodatkowo mam problem bo zrobiłam Mikołaja dla córki do przedszkola. Wychowawczyni chciała takiego zeby mozna go było uzyc do nauki zasad ruchu drogowego, wiec musi byc wyjatkowo "stabilny", a tu juz w domu rusza sie głowa mimo wykałaczki i podklejanie klejem nic nie daje
icon_sad.gif

Jest moze jeszcze jakis sposob ? Mąż doradza mi "Kropelke", bo jesc go nikt nie bedzie no ale...
Doradzcie cos prosze...
hej
icon_smile.gif
spróbuj na lukier królewski ja nim kleję bo jak złączy to nie ma rady hahahaha nawet jeśli chcesz
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
ja na grudzień mam dwa torciki

50 siostry i 22 lata syna ......

dla siostry zrobię coś klasycznego ale zastanawiam się nad drugim tortem ..

programista i zapalony maniak komputerowy od małego i oczywiście facet ;) ... macie pomysł na coś nie bardzo skomplikowanego - bo ma być udany a ja nie chce się porywać na coś czego nie zrobię super ....

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Balb jaka śliczna ta Twoja kitka
icon_smile.gif
mam pytanie Twój tort wygląda na bardzo wysoki wiesz mniej więcej ile ma cm wysokości moje wyglądają na strasznie płaskie mimo 3- krotnego przełożenia ehhh

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
marioletta @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375915(...)
programista i zapalony maniak komputerowy od małego i oczywiście facet ;) ... macie pomysł na coś nie bardzo skomplikowanego - bo ma być udany a ja nie chce się porywać na coś czego nie zrobię super ....
Np. czarny albo srebrny laptop z logo Aple. Jeżeli miałby być otwarty to trochę zachodu wymaga. Gdybyś zrobiła zamknięty laptop to wystarczy czarną masą obłożyć prostokąt i przykleić nadgryzione jabłko
icon_mrgreen.gif
Jak tutaj: http://hd-free-wallpaper.blogspot.com/2011...e-laptop-1.html

Ballb, starannie i widać, że z figurką sobie poradziłaś. Kolejnym razem możesz kulką wyprofilować płatki kwiatów. Będa bardziej delikatne i wprowadzisz coś nowego
icon_wink.gif

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
subtelna30 @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375916Balb jaka śliczna ta Twoja kitka
icon_smile.gif
mam pytanie Twój tort wygląda na bardzo wysoki wiesz mniej więcej ile ma cm wysokości moje wyglądają na strasznie płaskie mimo 3- krotnego przełożenia ehhh
piekłam w tortownicy 25cm z podwojnej porcji z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkop...aowy,-najlepszy

myslalam ze wyrosnie na full ale wyrusl do 3/4 tortownicy... ma dwa przelozenia... byl na tyle wysoki ze prawie dotykal po obłozeniu do przykrywki w pojemniku na ciasto...

lubie oba przepisy na biszkopt rzucany z tego bloga, bo zawsze wychodzi wysoki i nie opada
icon_smile.gif
a ile radochy maja dzieciaki jak mama rzuca ciastem po podlodze :D

h-elen @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375919Np. czarny albo srebrny laptop z logo Aple. Jeżeli miałby być otwarty to trochę zachodu wymaga. Gdybyś zrobiła zamknięty laptop to wystarczy czarną masą obłożyć prostokąt i przykleić nadgryzione jabłko
icon_mrgreen.gif

Ballb, starannie i widać, że z figurką sobie poradziłaś. Kolejnym razem możesz kulką wyprofilować płatki kwiatów. Będa bardziej delikatne i wprowadzisz coś nowego
icon_wink.gif
dziekuje... tak zrobie, ale juz nie mialam sily skonczylam grubo po polnocy, a od 4 rano bylam na nogach ... no i wstac trzeba bylo znowu o 4tej
icon_smile.gif

[quote name='h-elen' date='4 Dec 2012, 11:10 ' post='1375919']
Np. czarny albo srebrny laptop z logo Aple. Jeżeli miałby być otwarty to trochę zachodu wymaga. Gdybyś zrobiła zamknięty laptop to wystarczy czarną masą obłożyć prostokąt i przykleić nadgryzione jabłko
icon_mrgreen.gif

h-elen a podpowiedz prosze jak ogarnac otwarty laptop, zeby to sie trzymalo... chrzestny mojej starszej laski za pare dni ma urodziny, a to informatyk i maniak komputerowy, wiec tez bym sie pisala na laptopa, tylko takiego w wersji do zrobienia dla poczatkujacych

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy