Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
goma @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375910Teraz dodatkowo mam problem bo zrobiłam Mikołaja dla córki do przedszkola. Wychowawczyni chciała takiego zeby mozna go było uzyc do nauki zasad ruchu drogowego, wiec musi byc wyjatkowo "stabilny", a tu juz w domu rusza sie głowa mimo wykałaczki i podklejanie klejem nic nie daje
icon_sad.gif

Jest moze jeszcze jakis sposob ? Mąż doradza mi "Kropelke", bo jesc go nikt nie bedzie no ale...
Doradzcie cos prosze...
Można rozmiękczyć masę cukrową w mikrofali lub w kąpieli wodnej i taką prawie lejącą posklejać trudniejsze elementy. Naprawdę mocno trzyma, ja zawsze tak kleję trudniejsze elementy.

A tu moje weekendowe:

P1110720.JPG

P1110726.JPG

Pupa taka bardziej murzynki ;)
P1110749.JPG

Widoczne kropeczki na zdjęciu to brokat spożywczy (polecam, daje świetny efekt)
P1110763.JPG

P1110777.JPG

Załączniki

• P1110720.JPG
    P1110720.JPG
    174.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1110726.JPG
    P1110726.JPG
    186.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1110749.JPG
    P1110749.JPG
    176.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1110763.JPG
    P1110763.JPG
    156.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1110777.JPG
    P1110777.JPG
    180.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Na gotowym już torcie. Można maznąć alkoholem żeby się przykleił (tak robiłam na kokardzie Myszki Minnie) lub po prostu posypać na suchym torcie (tak jak na Monster High), nawet jak dmuchnęłam to brokat nie zleciał
icon_smile.gif
. Efekt jest naprawdę super
icon_smile.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
malwinnnka
icon_smile.gif

jak zrobiłaś na torcie z cycuszkami taki kolor staniczka? malowałaś ręcznie?

Dziewczyny, potrzebuje pomocy przy znalezieniu wykrawaczek-literek. Chodzi mi o w miarę tani zestaw, ale funkcjonalny. Czy jako doświadczone profesjonalistki możecie mi coś polecić?

Vanilka, Twoje torty to arcydzieła...jaka precyzja ...szok (oczywiście pozytywny)

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
aneta1111 @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376048malwinnnka
icon_smile.gif

jak zrobiłaś na torcie z cycuszkami taki kolor staniczka? malowałaś ręcznie?
aneta1111- wzór malowałam ręcznie, najpierw naniosłam delikatnie opuszkiem palca brązowe plamki barwnikiem w proszku, a potem czarnym barwnikiem rozrobionym z odrobiną alkoholu namalowałam obwódki wokół każdej z plamek
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ballb @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375934(...)
h-elen a podpowiedz prosze jak ogarnac otwarty laptop, zeby to sie trzymalo... chrzestny mojej starszej laski za pare dni ma urodziny, a to informatyk i maniak komputerowy, wiec tez bym sie pisala na laptopa, tylko takiego w wersji do zrobienia dla poczatkujacych
Najprościej na klapę użyć suchych prostokątnych wafli. Do sklejenia można użyć twardej pomady albo czekolady. Nie marmolady, żeby nie rozmiękły wafle. W zależności, jaką chcesz grubość mogą to być 2, 3 wafle. Pomiędzy zewnętrzne ścianki należy włożyć 3-4 długie patyki do szaszłyków. Wystające końcówki mogą być tak długie, jak wysoki jest tort. Mogą być nieco krótsze. Ważne, żeby utrzymały ciężar. Dlatego, konstrukcyjnie, łatwiejszą wersja jest pionowe wbicie ekranu. Pochyłe może przeważyć i w efekcie przewrócić się. Styk ekranu z klawiaturą można zamaskować paskiem masy w kolorze laptopa. Ja oparłam za klawiaturą dlatego nie musiałam nic maskować. Przed wmontowaniem, obłożony masą ekran należy dobrze wysuszyć. Tak myślę, że placek kruchego ciasta byłby za ciężki ale płat zrobiony z preparowanego ryżu (+pianki jojo) już byłby dobry. Ważne, żeby nie było to ciężkie. Ja robiłam z fafli, o taki :
Simsy.jpg

Załączniki

• Simsy.jpg
    Simsy.jpg
    58.5 KB · Wyświetleń: 0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny a moze macie gdzies albo wiecie jak zrobic kabine do traktora taka pusta zeby w środku byl rolnik??? bo myslałam z czego te ranty zrobić żeby były sztywne....i utrzymały dach...
gruebel_2.gif
fajna byłaby tez imitacja szyb... może cos podobnego juz robiłyście? będę wdzięczna za każdą wskazówkę.

Lut 21, 2012
320
0
0
miu-miu @ 5 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376312Dziewczyny a moze macie gdzies albo wiecie jak zrobic kabine do traktora taka pusta zeby w środku byl rolnik??? bo myslałam z czego te ranty zrobić żeby były sztywne....i utrzymały dach...
gruebel_2.gif
fajna byłaby tez imitacja szyb... może cos podobnego juz robiłyście? będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
wzmocnij ranty wykałaczkami i na to zasuszony dach by się nie odkształcił, a szuby by były przeźroczyste to z zelatyny ja kiedyś robiłam kask dla Georga jak na zdjęciu, kozystałam z tej stronki http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6642.html

Załączniki

• george_w_kasku.jpg
    george_w_kasku.jpg
    200.9 KB · Wyświetleń: 0

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
h-elen @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376216Najprościej na klapę użyć suchych prostokątnych wafli. Do sklejenia można użyć twardej pomady albo czekolady. Nie marmolady, żeby nie rozmiękły wafle. W zależności, jaką chcesz grubość mogą to być 2, 3 wafle. Pomiędzy zewnętrzne ścianki należy włożyć 3-4 długie patyki do szaszłyków. Wystające końcówki mogą być tak długie, jak wysoki jest tort. Mogą być nieco krótsze. Ważne, żeby utrzymały ciężar. Dlatego, konstrukcyjnie, łatwiejszą wersja jest pionowe wbicie ekranu. Pochyłe może przeważyć i w efekcie przewrócić się. Styk ekranu z klawiaturą można zamaskować paskiem masy w kolorze laptopa. Ja oparłam za klawiaturą dlatego nie musiałam nic maskować. Przed wmontowaniem, obłożony masą ekran należy dobrze wysuszyć. Tak myślę, że placek kruchego ciasta byłby za ciężki ale płat zrobiony z preparowanego ryżu (+pianki jojo) już byłby dobry. Ważne, żeby nie było to ciężkie. Ja robiłam z fafli, o taki :
wielkie dzieki...

w sumie myslalam zeby caly tort byl laptopem, ale nie bardzo wiem jak to wtedy ogarnać, moze te patyczki wtedy zamocowac pod katem 90 stopni, w sumie to taki duzy ekran z fafli mozna przytwierdzic do tortu... ale czy to sie odpadnie.....

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Miu-miu, takie szyby to możesz zrobić z gotowych płatów żelatyny
Jest taka żelatyna w platkach czy listkach... nie wiem jaką ma dokładnie nazwę w PL.
Ale powinno wyglądać dobrze!

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Jeszcze raz dziekuję za pomoc odnosnie klejenia, Mikołajowi teraz niestraszna bedzie grupa przedszkolaków
icon_smile.gif

A oto i on, rewelacja to nie jest ale Mikołaja chyba troszke przypomina
icon_wink.gif

P1110043__Medium_.JPG

Załączniki

• P1110043__Medium_.JPG
    P1110043__Medium_.JPG
    55.5 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Pewnie, że przypomina, i nie troszkę
icon_smile.gif
Bardzo ładny efekt młodego Mikołajka, z przyjazną buźką, w sam raz dla przedszkolaków.

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Dziewczyny potrzebuję sprawdzony przepis na krem budyniowy. Odkąd robię torty na zamówienie, każdy zamawiał tort ze śmietana, a teraz klientka zażyczyła sobie krem budyniowy. Przyznam że nie lubię go robić, ponieważ często mi się waży, mimo przestrzegania wszystkich zasad
baa.gif
gruebel_2.gif

Bardzo proszę o pomoc, pilne
anbetung.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
malwinnnka @ 5 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376426Dziewczyny potrzebuję sprawdzony przepis na krem budyniowy. Odkąd robię torty na zamówienie, każdy zamawiał tort ze śmietana, a teraz klientka zażyczyła sobie krem budyniowy. Przyznam że nie lubię go robić, ponieważ często mi się waży, mimo przestrzegania wszystkich zasad
baa.gif
gruebel_2.gif

anbetung.gif
Ja jesli robie to z takiego przepisu:
6 jajek
3 łyżki cukru
3 budynie waniliowe
2,5 szkl mleka
2 masła
2 margaryny
cukier puder do smaku
Jajka roztrzepac z cukrem i dodac budynie w proszku-dobrze wymieszac. Dodac mleko i calosc zagotowac na średnim ogniu caly czas mieszając. Masę wystudzić, utrzec masła i margaryny z cukrem pudrem i połaczyc z zimna masą budyniową(ja dodaję stopniowo, nie na raz, masę budyniową). Mozna dodac kakao, bakalie, banany i co kto lubi.
Masy wychodzi duzo, spokojnie wystarcza na biszkopt z tortownicy o sr.28 cm, na 2 przełożenia, obsmarowanie tortu, na dekoracje i jeszcze czasem zostaje, zalezy jak grubą warstwę kremu da sie do środka.
Krem jeszcze nigdy mi sie nie zważył, robie najcześciej z kakao i orzechami, ew. odrobiną alkoholu, bądz z bananami - to nasze ulubione smaki
icon_smile.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Czarnowodzianka i Malena WILEKIE DZIĘKI za podpowiedzi na pewno skorzystam:bussi: W razie czego pozwolę sobie jeszcze Was trochę pytać
zwinker2.gif
i spróbuję zrobić ten traktor a jak wyjdzie to pochwale sie jakie cuda można dzięki Wam wyczarować - mam nadzieję że solenizant będzie zadowolony
icon_mrgreen.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
malwinnnka @ 5 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376426Dziewczyny potrzebuję sprawdzony przepis na krem budyniowy. Odkąd robię torty na zamówienie, każdy zamawiał tort ze śmietana, a teraz klientka zażyczyła sobie krem budyniowy. Przyznam że nie lubię go robić, ponieważ często mi się waży, mimo przestrzegania wszystkich zasad
baa.gif
gruebel_2.gif

anbetung.gif
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36044&hl=krem
ja ostatnio dodałam jeszcze pudełko kremu orzechowo-czekoladowego z biedronki, to taki zwarty krem bo w lodówce robi się sztywny od zawartego w nim tłuszczu

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Dziewczyny, to trochę w innym temacie, ale powiedzcie mi (pytanie do tych sprzedających) czy Wy macie założoną działalność gospodarczą?
Nie ukrywam, że mam kilka zamówień, to jeszcze za mało, żeby zakładać DG. Mój mąż ma, więc mogłąbym to niby podpiąć, no ale... co z Sanepidem? Co z pozwoleniami? Miejscem do wytwarzania takich rzeczy?
Może przesadzam, ale mam czarne wizje nt mojego nienormalnego szefa (że naśle kogoś na mnie, on jest do tego zdolny!!!!).
Co robić?
Co robicie, gdy tort zamawia od Was jakaś firma i chce FV?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
a to na jutro dla moich skarbów, trochę krem maślany 123 i trochę masa plastyczna
DSC06116__480x640_.jpg

Załączniki

• DSC06116__480x640_.jpg
    DSC06116__480x640_.jpg
    176.7 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Przepiękny!
anbetung.gif

Skarby się ucieszą! Zawsze wiedziałam,że Jesteś zdolna kobitka
wink.gif

Dziewczyny Wasze torty to Cudeńka
freu.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy