Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Vanilko
a jeszcze te uszka takie piekne!!! Miałas szablon ? Myszka jest czarna, i nakładałaś buźkę? Czy na jasną masę kładłaś czarną?

icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
malena h @ 9 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1387664napisy: czy to na roczek, czy tattoo na cycu ;) są ~od ręki~
icon_smile.gif
Zazdroszcze talentu
icon_smile.gif

Ja jakis czas temu robiłam piersiasty na 40-stkę kolegi i tez wpadlam na pomysl zeby jakis tatuaż z imieniem zrobic, bo samą 40-stkę "zawiesiłam" na naszyjniku.Niestety nic z tego nie wyszlo tzn. wyszedl podszywający sie pod tatuaż zwykły napis. Bardzo źle to nie wygladało ale Twój jest świetny
anbetung.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Malwinnnka, bardzo, bardzo Ci dziękuję.
Mam nadzieje ze wyjdą mi choć trochę podobne
icon_smile.gif

Zawsze mam problem własnie z wyszukiwaniem tutoriałów.
Co wpisujecie w wyszukiwarke że Wam wyskakują np. zagraniczne instrukcje ???

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ze 2 lata temu na urodziny syna zrobiłam tort w kształcie SONY PSP, masa plastyczna była kupiona na allegro, była okropna, a tort wyszedł okropny, no i bałam się obkładania tortów. Teraz na allegro znalazłam super masę plastyczną, robię nią ozdoby, róże super mi się robi. Postanowiłam zrobić tort na próbę, żeby nie było porażek no i chciałam zobaczys czy dam radę obłożyć tort, tylko szkoda mi było tej super masy co kupiłam na allegro i zrobiłam sama. Wiem,że nie wyszedł dobrze co najwyżej na 3-, teraz wiem,ze trudno się maluje na torcie i chyba na urodziny wytne napisy z masy, chociaż też będzie bardzo ciężko. Wstyd pokazywać, ale pokażę. Zdjęcie trochę kiepskie bo robione telefonem.

Zdjęcie0005__600x800_.jpg

Załączniki

• Zdjęcie0005__600x800_.jpg
    Zdjęcie0005__600x800_.jpg
    307.4 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
czytam, czytam
kaffeetrinker_2.gif
i już widze jaki błąd zrobiłam, ja robiąc masę, żelatynę z glukozą zdjęłam z kompieli wodnej i już na blacie wgniatałam cukier puder no i tort w miarę dobrze mi się obłożyło, ale po obłożeniu masa jakaś sucha i matowa.
dontknow.gif
Myślałm,że w lodówce trochę nawilgotnieje, ale nic z tego po całej nocy dalej jest jak było.
Mam już pistolet do masy plastycznej,
icon_biggrin.gif
ale powiem,że strasznie ciężko mi się wyciskało, dopiero jak dałam troch planty jakoś poszło. Powiedzcie mi co dodajecie żeby się lepiej wyciskało masę?

i jeszcze jedno pytanko do Vanilki i maleny h powiedzcie wy samoróbki używacie czy kupujecie masę plastyczną?

będę wdzięczna wszystkim za porady co zrobiłam źle

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Nie chcę zakładać nowego tematu a potrzebuję pomocy.
Muszę zrobić dziecku tort. Ma wyglądać jak ten http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake a smakować jak ten https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513 w dodatku musi być kwadratowy na jakieś 14 dzieci i 10 dorosłych.
Mam takie problemy:
1. Nie wiem jaki zrobić krem, bo oryginał wydaje mi się słodki, tłusty i mdły (dzieciom może nie smakować, a ten truskawkowy zjadają do ostatniego okrucha).
2. Nigdy nie piekłam blatów do tortu oddzielnie więc nie wiem ile czasu się piecze takie oddzielne.
3. Chcę zrobić jakiś normalny biszkopt albo ciasto biszkoptopodobne (cos jak babka piaskowa) ale nie wiem z ilu jajek na takie http://www.janniezbedny.pl/produkty/foremk...st-i-zapiekanek blaszki (one sa ciut mniejsze od takich typowych sernikowych około 25x36)
Pomóżcie kobitki bo w sobotę impreza.

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
krasnoludka - ja zrobilabym półtorej porcji ciasta tęczowego...
tego ciasta nie da sie piec inaczej niz jest w przepisie np ze stronki, którą podlinkowalas
icon_smile.gif

ja moje teczowe przekladalam masą zwaną cream chesse (250gr mascarpone, 250gr philadelphia, 5 łyżek pudru i 300ml kremowki)
dzięki temu torcik nabrał smaku
icon_smile.gif

aaaaa i jeszcze jedno: ważną informacją dla mnie przy tym cieście było to, że aby uzyskać ładne kolory,
to nie używamy żółtek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
malena h bardzo dziękuję za odpowiedź, a powiedz ty też używaż tak jak asiulla 1984 masy PETTINICE?

asiulla 1984 dodajesz coś do masy,żeby łatwiej ją wyciskać z pistoletu?
gruebel_2.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
malena h @ 10 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1388273krasnoludka - ja zrobilabym półtorej porcji ciasta tęczowego...
tego ciasta nie da sie piec inaczej niz jest w przepisie np ze stronki, którą podlinkowalas
icon_smile.gif

ja moje teczowe przekladalam masą zwaną cream chesse (250gr mascarpone, 250gr philadelphia, 5 łyżek pudru i 300ml kremowki)
dzięki temu torcik nabrał smaku
icon_smile.gif

aaaaa i jeszcze jedno: ważną informacją dla mnie przy tym cieście było to, że aby uzyskać ładne kolory,
to nie używamy żółtek.
Możesz podać przepis z jakiego ty pieczesz to tęczowe bez zółtek?

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Malena podaj proszę przepis bo chciałam zrobić zwykły biszkopt a tu te żółtka właśnie. Natomiast oryginał brzmi dla mnie ohydnie. Fura masła z 4 łyżeczkami proszku do pieczenie ble.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy