Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
czarnowodzianka @ 13 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1389734moja myszka Minnie
Piekna myszka
icon_smile.gif
zdradź mi jak ją zrobiłaś? proszę
icon_rolleyes.gif

A to mój weekendowy na potrójne urodziny : mojej mamci i dwóch braci

IMG_3983.JPG

Załączniki

• IMG_3983.JPG
    IMG_3983.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dziewczyny, mam pytanie. Moja wstążka wokół tortu (ten ostatni) przy krojeniu cała odpadła, była twarda tak jak ozdoby. Czy to dlatego, że bezpośrednio nie dotykała masy maślanej? A poza tym, tym razem, masa cukrowa była na całym torcie dość sztywna, tzn dało się kroić, ale było to tak jakby się kroiło np przez twardą polewę czekoladową. Czy moja masa miała za dużo żelatyny?
No i kiedy robicie te wstążki wokół? Od razu po obleczniu tortu? Bo ja często po jakimś czasie i wtedy masa na torcie już jest trochę wyschnięta z zewnątrz.

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
kochane cudowności

dla Asiuli i Joanny to juz brak słów poprostu
anbetung.gif

elmagra ja myslę że to wina własnie tego że wstążka nie miała styczności z tortem, jak robię dookoła koronke to tez zawsze jest troche sztywna i zdarza się że odpadnie albo sie pokruszy przy krojeniu, ale może dziewczyny sie tez wypowiedzą.

agnlew piekne kwiaty malowane

czarnowodzianka ta Minnie to juz mistrzostwo

Ola piekne róże, a napis robiłas odręcznie?

no i skończyl się mi podgląd, dla niewymienionych słowa uznania za wszystkie torciki.

ja mam taki oto problem, zadzwoniła klientka, której w ub roku robiłam tort a Michaelem Jacksonem (taki jak dołączam) i teraz chce taki tylko z Adel, o ile z MJ poszło gładko bo w sieci mnóstwo jego zdjęc, póz i tortów o tyle z Adel jest kłopot, może podpowiecie jak zrobic tort z takim motywem przewodnim??

znalazłam taka Adele jak na drugim zdjęciu ale nie bardzo mi sie podoba

Załączniki

• michael_jacson_cake.jpg
    michael_jacson_cake.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 0
  • adele_image_art_face.jpeg
    adele_image_art_face.jpeg
    20.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
przerobilam kilka zdjęć ale nie bardzo wiem czy się nadają i czy w ogóle przypominają Adele, nie bardzo jestem jej fanką więc same wiecie...

Załączniki

• 6133375715_bac1ba105c.jpg
    6133375715_bac1ba105c.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 0
  • adele_3_zackylicioustuff.png
    adele_3_zackylicioustuff.png
    21.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Adele_Vogue_Face.jpg
    Adele_Vogue_Face.jpg
    137.3 KB · Wyświetleń: 0
  • adele_if_i_see_my_dad_again_i_ll_spit_in_his_face.jpg
    adele_if_i_see_my_dad_again_i_ll_spit_in_his_face.jpg
    26.3 KB · Wyświetleń: 0
  • il_fullxfull.336168838.jpg
    il_fullxfull.336168838.jpg
    109.3 KB · Wyświetleń: 0
  • image_t6.jpg
    image_t6.jpg
    37 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
joanis @ 14 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1389839przerobilam kilka zdjęć ale nie bardzo wiem czy się nadają i czy w ogóle przypominają Adele, nie bardzo jestem jej fanką więc same wiecie...
mój napis jest z wykrawaczek :/ muszę jeszcze nad tym popracować, bo póki co więcej klnę niż to warte przy wycinaniu! Miałam nadzieję, że mi to ułatwi pracę, a póki co tylko więcej czasu spędzam przy torcie, ale wierzę, że w końcu załapię i polubimy się z wykrawaczką
icon_smile.gif
)))))

Moim zdaniem najłatwiej będzie zrobić Adele z tego pierwszego zdjęcia i jest moim zdaniem podobna. Na kolejnych fotach jest taka jakby "rozmyta" na konturach, więc nie wiem jak to by wyglądało gdyby się tego efektu pozbyć i tylko wyciąć kontury.
Powodzonka
icon_smile.gif

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
adrijah @ 13 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1389426uwierz mi, nie tylko klient ;) wszyscy przeglądający kwejka itp strony wiedzą o co chodzi ;)
to jedne z najpopularniejszych teraz memów.
A nie zażyczył sobie, żeby sam tort był tęczowy? w sensie każdy biszkopt w innym kolorze? bo na to też jest teraz szał
Tak tort mial byc teczowy,ale wytlumaczylam klientce,ze nie jest zbyt smaczny ,a bardziej pracochlonny,wiec bylby drozszy
icon_wink.gif

Dzieki dziewczyny
cvety.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
joanis znalazłam jeszcze taką fotkę.Może się przyda,ale tu też musiałby być tort biały.
how_to_draw_adele__adele_step_9.jpg

Część kontur można by zrobić czarną masą a część pomalować czarnym barwnikiem

Załączniki

• how_to_draw_adele__adele_step_9.jpg
    how_to_draw_adele__adele_step_9.jpg
    60.6 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Piekna myszka
icon_smile.gif
zdradź mi jak ją zrobiłaś? proszę
Ja kozystałam z tekiej podpowiedzi http://notatnik-przepisowy.blogspot.com/20...k-po-kroku.html ale z samego ryzu powierzchnia w figurce nie była zbyt równa, więc zaszpachlowałam podgrzaną masą by wyrównać i obgładziłam dłonią w rękawiczce zmoczonej w wodzie, na to jak zaschło trochę obłozyłam dopiero na gotowo masą, duzo zabawy i powiem ze było to trudne, są niedociągnięcia, ale inaczej się nie dało.

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
dzieki bumelka widziałam też ten portet

mam jeszcze pytanie odnośnie CMC

pierwszy raz zakupiłam CMC w proszku rozrobiłam jak na opakowaniu 1 łyżeczka płaska na 30g wody, miał wyjśc żel, ale wyszedł bardzo gesty żel, taki że nie da się smarować bo wygląda jak bardzo gesta galaretka. I stąd moje pytanie czy to tak ma wyglądać?? bo jak np przykleić cos jak to są takie całe kawałki tego kleju, a może to rozrobić jeszcze we wodzie??
gruebel_2.gif

A jeżeli chciałabym dodać do masy jako stabilizator to w proszku czy własnie ten żel??

chciałabym zrobic wstążkę jak Vanilka i Elmagra do brzegów przykleic wałeczek ale w tym stanie tego kleju nie mogę użyć. może wyrzucić i od nowa robić?
gruebel_2.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny cudne cuda
icon_eek.gif

Asiulla, Joanno PRZE-PIĘ-KNIE, więcej pisać nie będę, bo resztę znacie
icon_smile.gif

Bina pupa piękna, taka kształtna i w ogóle. Zdradź prosze jak ją kształtujesz? Jedną już też robiłam, ale wyszła bardziej jak u murzynki ;)
sylkag tygrysek śliczny a ten na szybko jeszcze ładniejszy.
elmagra no jakże bym mogła się gniewać, ja się cieszę, że tak Ci się spodobało, że dla swojej córeczki zrobiłaś taki sam. Tosz to największy komplement
wink.gif

Bina perfekcja w wykonaniu, ale ja też nie jestem w temacie. Cóż, starość robi swoje ;)
ola pięknie Ci wyszło, tak delikatnie i czysto
daumen.gif

Joanis jeżeli chodzi o Adel to podoba mi się ta którą Ty wkleiłaś lub ta bumelki. Aż żałuję, że ja nie mam takiego tortu do zrobienia. Z CMC mam identycznie, wyszedł bardzo gęsty żel i nawet jak próbowałam tą galaretkę jeszcze bardziej rozcieńczać nic nie dało, bo cały czas gęstniała. Dałam sobie w końcu z tym spokój i klejeę wszystko tak jak zawsze to robiłam czyli na wodę z cukrem pudrem.

Mój weekend:

P1120204.JPG

P1120220.JPG

P1120221.JPG

P1120233.JPG

Załączniki

• P1120204.JPG
    P1120204.JPG
    189.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120220.JPG
    P1120220.JPG
    197.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120221.JPG
    P1120221.JPG
    174.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120233.JPG
    P1120233.JPG
    184.2 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
potrzebuję tutki na postacie ślubne. Wszystkie jakie znacie, bo nie wiem konkretnie jeszcze
icon_smile.gif
)))

Ktoś kiedyś robił tort z cegłami, dla męża na budowę a nie mogę znaleźć, a muszę zrobić dla kogoś "z budowlanki".

Ja zwariuję mój brat mówi:
"zrób plis tort dla mojego współnika, jakiś z jajem, taki trochę ślubny, a trochę budowlany"
TAAAAAAAAA

icon_smile.gif
))))))))))

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola_wroclaw, ja robilam niedawno z ceglami dla meza, poszukaj post z ok. 15 grudnia. A jak ma być ślubno-budowlany z jajem, to może panna młoda siedząca na "placu budowy" domku a pan młody w garniturze z łopatą albo kielnią i buduje ten ich dom... Albo coś w tym stylu bym widziała. Oczywiście czekam na twój tort.

Ja niestety będę teraz miała mniej czasu na myślenie o tortach, bo od wczoraj wróciłam do pracy po macierzyńskim. Ale planuję na dzień babci zrobić coś małego dla teściowej, w końcu muszę wypróbować dawno kupione wykrawaczki na gerbery. No i mam pytanie. Chcę tort oblać polewą czekoladową, jak zrobić? Widziałam gdzieś, że czekoladę rozpuścić w śmietance 30% i tym polać, ale jakie proporcje. A może polewa z żelatyna Cinki będzie ok na tort? A na to można kwiatki i literki z masy dać?

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
To moj statni torcik na urodziny szefowej bardzo sie przy nim nazloscilam bo za cienko rozwalkowalam mase i troche po bokach mi sie rwala ;( eh
Zdjęcie0022.jpg

Zdjęcie0017.jpg

Jeszcze mam pytanie do Was dziewczynki czy macie jakis pomysl na tort na 18 chlopaka ktory chodzi do jakiejs szkoly policyjnej ??? pomozcie prosze bo to na te sobote. ja myslalam o cyckach w koszyli policyjnej ale nie wiem czy to do konca dobry pomysl. Tort ma byc do 2 kg

Załączniki

• Zdjęcie0022.jpg
    Zdjęcie0022.jpg
    412.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdjęcie0017.jpg
    Zdjęcie0017.jpg
    501.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy