Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
no ja też tak do tego podchodzę że skoro zamówił to już nie musi potwierdzać, a ja zaliczek nie praktykuję, mieszkam na wsi i każdy musiałby do mnie przyjeżdżać żeby dać jakąś zaliczkę, połowa ludzi by wtedy zrezygnowała z zamówienia, a na konto to ja nie chce żeby jakieś dowody były że za pieniądze robię...

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla1984 @ 23 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393512napisałam jej wiadomość na fb, że tak się nie robi, że kasę tylko straciłam, że mogła napisać że rezygnuje
to bezczelnie mi odpisała "przecież nie potwierdziłam torta"
no kurdeeee zamówiła, nie napisała że rezygnuje to skąd mam wiedzieć że już nie chce!!!

tato się cieszy weźmie rybkę jutro do pracy i kolegów obdzieli, chociaż się nie zmarnuje
ooooo ludzie jaka świnia, ja już bym taką skreśliła z listy klientów, a rybka przepiękna, wrzuć zdjęcie na facebooka, niech zobaczy co straciła, krowa jedna

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Asiula - rybka mistrzostwo!!!!!
Joanna - Twój dorobek roczny imponujący. Już nie chcę cukrować każdej z osobna, bo jesteście mistrzynie!!!! Teraz jak sama się za to zabrałam to tym bardziej doceniam i chylę czoła ( już chyba Wam o tym pisałam).

Dziewczyny mam pytanie odnośnie taśmy?
Czy to jest jakaś specjalna taśma czy można kupić ją w pasmanterii? Na tortach wygląda na taką atłasową?
I jeszcze gliceryna ....ile dodać jej na porcję masy? czy wtedy też planta czy juz tylko gliceryna?

Liczę na Waszą fachową pomoc
miłego i ciepłego dnia
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
aneta1111 @ 24 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393682(...) Czy to jest jakaś specjalna taśma czy można kupić ją w pasmanterii? Na tortach wygląda na taką atłasową?
I jeszcze gliceryna ....ile dodać jej na porcję masy? czy wtedy też planta czy juz tylko gliceryna?
Ja kupuję w pasmanterii atłasową. Zwilżam wodą całą, wówczas ładnie przylega na całej długości.
Z gliceryną dawno nie robiłam ale to chyba były dwie łyżeczki - pewności nie mam. Chyba na początku wątku powinny być wszystkie masy, spójrz tam. Pewnie później dziewczyny Ci napiszą pewne info.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
index.php?act=findpost&pid=1393682.
Dziewczyny mam pytanie odnośnie taśmy?
Czy to jest jakaś specjalna taśma czy można kupić ją w pasmanterii? Na tortach wygląda na taką atłasową?
Ja nie dodaję do masy gliceryny i żadnych innych dodatków tylko Plantę lub margarynę Lando z Kauflandu( niebieskie opakowanie). Ważny jest cukier puder, musi być bardzo drobny.
Taśmy są najczęściej pasmanteryjne( często można zamówić w necie) Ja nie używam w swoich tortach takich taśm bo sobie założyłam, że wszystko co jest na torcie musi być jadalne. Wstążki, kokardy robię z paska masy cukrowej.
Dzisiejsze kokardy
IMG_0031.JPG

Załączniki

• IMG_0031.JPG
    IMG_0031.JPG
    137.5 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ile mam wbić wykałaczek pod piłkę??
Trochę mi się ten pomysł z wykałaczkami nie podoba
icon_sad.gif
((( No ale jak inaczej się nie da to nie da.

Jak patrzę na Wasze torty to wątpię czy kiedykowiek osiągnę taki poziom.

asiulla1984 @ 24 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393650no ja też tak do tego podchodzę że skoro zamówił to już nie musi potwierdzać, a ja zaliczek nie praktykuję, mieszkam na wsi i każdy musiałby do mnie przyjeżdżać żeby dać jakąś zaliczkę, połowa ludzi by wtedy zrezygnowała z zamówienia, a na konto to ja nie chce żeby jakieś dowody były że za pieniądze robię...
Asiulla, napisz proszę jakiego używasz brokatu??

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla przepraszam,że tak ci zawracam głowę myszką Minnie, ale mam jeszcze ostatnie 2 pytania:
1. jak obłożysz Minnie rózową masą, to wycinasz jej trochę na środku, żeby nie było za dużo masy, czy nic nie wycinasz i po obłożeniu tylko kładziesz buźkę i uszka na różową masę?
2. Czy robisz tą Minnie w okrągłej tortownicy, jak tak to jakiej średnicy jest tortownica?

ola_wroclaw twoje torty są przepiękne, a jak mogę coś zasugerować, to ja bym posypała rostokątną część tortu wiórkami zabarwionymi na zielono, albo lukier wydusiła pistoletem trawkę, ale to tylko moja sugestia zrobisz jak uważasz

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
oczywiście przy Waszych tortach mój jak zwykle wypada blado, ale pokazuję
Ender Dragon dla mojego bratanka:

jeszcze przed całkowitym złożeniem:
Obraz_040_A.jpg

i po zdmuchnięciu świeczki wraz z nieopisanie szczęśliwym bratankiem i jego mamą:
Obraz_048_A.jpg

Załączniki

• Obraz_040_A.jpg
    Obraz_040_A.jpg
    77.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_048_A.jpg
    Obraz_048_A.jpg
    68.5 KB · Wyświetleń: 0

aneczka1

Member
Mar 18, 2010
31
0
0
wasze torty są piękne, a najbardziej to podoba mi się tort na chrzciny Maksymiliana. Po prostu CUDO!!!
Pokaże wam mój torcik i czekam na Waszą krytykę
PC030077.JPG

Załączniki

• PC030077.JPG
    PC030077.JPG
    80.1 KB · Wyświetleń: 0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
aneczka...jaka krytyka???? Kobieto!!!! Torcik jak mini figurka w realu, a Ty czekasz na krytykę? To musze Cię rozczarować...nie doczekasz się
icon_smile.gif

Joanna bardzo dziękuję za odpowiedź.

Szukam czarnego dobrego barwnika. Ostatnio do kawaka masy zużyłam całość barwnika w proszku i nie była to czerń....jakie używacie?
Jak jeszcze uzyskać kolor cielisty? Gdzies czytałam, że żółty i jeszcze jakiś...ale jaki?
A podkłady pod tort kupijecie wszystkie rozmiary hutrem czy pojedyńczo? I czy wtedy używacie też serwetek papierowych?

Wiem, że dużo pytań, ale dla Was to pikuś...cała wiedz w małym paluszku
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Aneczko, bardzo fajny torcik
daumen.gif

Beatko, ale musiałaś się napracować, efekt wcale nie blady
daumen.gif

index.php?act=findpost&pid=1393823aneczka...jaka krytyka???? Kobieto!!!! Torcik jak mini figurka w realu, a Ty czekasz na krytykę? To musze Cię rozczarować...nie doczekasz się
icon_smile.gif

Joanna bardzo dziękuję za odpowiedź.

Szukam czarnego dobrego barwnika. Ostatnio do kawaka masy zużyłam całość barwnika w proszku i nie była to czerń....jakie używacie?
Jak jeszcze uzyskać kolor cielisty? Gdzies czytałam, że żółty i jeszcze jakiś...ale jaki?
A podkłady pod tort kupijecie wszystkie rozmiary hutrem czy pojedyńczo? I czy wtedy używacie też serwetek papierowych?

Wiem, że dużo pytań, ale dla Was to pikuś...cała wiedz w małym paluszku
icon_smile.gif
Trudno uzyskać głęboką czerń barwiąc masę. Najlepiej właśnie proszkowe się sprawdzają. ja zaczęłam dodawać barwnik na etapie podgrzewania żelatyny, później znowu trochę dodaję następnego dnia przegniatając masę zauważyłam, że im więcej "przerabiam" tym czerń jest czarniejsza.
Cielisty robię mieszając do białej masy po odrobince brązu i różu ale brąz musi być ciepły w odcieniu. Miałam taki dziwny odcień brązu i nie nadawał się do cielistego.
Jeżeli zaś chodzi o podkłady to wszystko zależy od tego ile potrzebujesz i co Ci się bardziej kalkuluje. Czy pojedyncze zakupy czy też większe i zamrożenie gotówki na dłużej jednocześnie oszczędzając. Tort smaruję bezpośrednio na podkładzie i nie używam już serwetek.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
ola_wroclaw @ 24 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393716ile mam wbić wykałaczek pod piłkę??
Trochę mi się ten pomysł z wykałaczkami nie podoba
icon_sad.gif
((( No ale jak inaczej się nie da to nie da.

Jak patrzę na Wasze torty to wątpię czy kiedykowiek osiągnę taki poziom.
ja gdy nie mam wykałaczek używam rurek do napoju i wtedy w środek daję dłuższą wykałaczke .

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Hajastan @ 24 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393731asiulla przepraszam,że tak ci zawracam głowę myszką Minnie, ale mam jeszcze ostatnie 2 pytania:
1. jak obłożysz Minnie rózową masą, to wycinasz jej trochę na środku, żeby nie było za dużo masy, czy nic nie wycinasz i po obłożeniu tylko kładziesz buźkę i uszka na różową masę?
2. Czy robisz tą Minnie w okrągłej tortownicy, jak tak to jakiej średnicy jest tortownica?
nie wycinam masy bo po co w sumie, docinam czarna buzie i kładę na wierzch

rozmiar zalezy od tego na ile osob ma byc tort, teraz np pieklam buzie w 23 cm a uszy w dwóch 15, ale bede je jeszcze docinala bo sa za duze

ola_wroclaw @ 24 Jan 2013 napisał:

SweetLana

Member
Lut 20, 2012
2
0
0
ola_wroclaw pokaże swój tort z piłka, wiem ze jest śmietanką udekorowany, ale chce pokazać jak ja piłkę "usadowiłam" na tort. Piłkę ustawiłam na tort i przez całość wstawiłam drewnianą taką długą wykałaczkę/patyczek , i wszystko trzyma się.
pilka.jpg
Proszę usunąć wątek jeżeli tu nie pasuje

Załączniki

• pilka.jpg
    pilka.jpg
    67.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy