Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Vanilko, widzę, że misiaki w nowej odsłonie. Podoba mi się taki misio-piesio.
icon_smile.gif
Ja też niecierpliwie będę czekała na przepis na masę wg ciebie, bo jak widzę, że takie cuda można z samoróbki (tak jak i Joanna), to wierzę, że kiedyś i ja będę mogła choć z daleka moje torty koło waszych postawić. A przy okazji możesz napisać jak uzyskać taką czerń jak u ciebie? Ja używam barwników w proszku. Czy powinnam kupić inne? Zawsze mi wychodzi taka szarobura kupa.
icon_smile.gif

A tort Władca Pierścieni fantastyczny!

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
na allegro tylko te zestawy plastikowych są niestety
cry_1.gif

czy znacie jakis sklep internetowy,który sprzedaje "na sztuki" a nie całe komplety.
patrzyłam na tortowni,ale tam ceny przerażają
icon_eek.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
agnlew8009 @ 28 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1395063na allegro tylko te zestawy plastikowych są niestety
cry_1.gif

czy znacie jakis sklep internetowy,który sprzedaje "na sztuki" a nie całe komplety.
patrzyłam na tortowni,ale tam ceny przerażają
icon_eek.gif
ja kupiłam moje szczypce na sztuki, tutaj: http://allegro.pl/szczypce-do-dekoracji-to...2964994417.html są na sztuki i jak dokładnie obejrzysz produkty tego sprzedającego, to gwarantuję ci, że kupisz coś jeszcze. (ja tak zrobiłam)

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
WITAM wasze torty jak zwykle fantastyczne , ja dopiero się uczę i niestety wstyd pokazać co mi wychodzi ,jak mi kieeeeedyś wyjdzie to wkleje zdjęcie a narazie lepiej nie pokazywać ,przęglądłam te strony wszystkie i nasuwa mi się jedna myśl ...Wasze torty od zawsze są śliczne
icon_biggrin.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
elmagra
a jakie szczypce polecasz na początek? Który jest najbardziej uniwersalny? Też na nie spoglądam i nie wiem które wybrać?

Dziewczyny
czy możecie mi pomóc jak przejść na inną stronę forum, np 45? Muszę zawsze przechodzić po kolei wszystkie od początku? Chcę "przestudiować" forum, żeby nie zawracać Wam głowy tematami, które już poruszałyście? Dziennie nie da się przeczytac tego dużo, więc potem mam problem, żeby dotrzeć do konkretnej strony...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
aneta1111 @ 28 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1395102elmagra
a jakie szczypce polecasz na początek? Który jest najbardziej uniwersalny? Też na nie spoglądam i nie wiem które wybrać?
wiesz, ja nie jestem specjalistką, ale podglądając torty tutaj na forum zdecydowałam się na nr 2 z tej aukcji, którą podlinkowałam. Póki co, ich używam a może się skuszę na inne kiedyś...
icon_smile.gif

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
jak masz w lewym górnym rogu ilość stron podaną to kliknij na strzałeczkę
wtedy wyskoczy ci takie okienko gdzie wpisujesz numer strony jaka cię interesuje i wciskasz "Idź"
wink.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
aneta1111 @ 28 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1395102elmagra

Dziewczyny
czy możecie mi pomóc jak przejść na inną stronę forum, np 45? Muszę zawsze przechodzić po kolei wszystkie od początku? Chcę "przestudiować" forum, żeby nie zawracać Wam głowy tematami, które już poruszałyście? Dziennie nie da się przeczytac tego dużo, więc potem mam problem, żeby dotrzeć do konkretnej strony...
aneta 1111 na samym dole strony masz napisane ile jest stron postu w takim małym prostokącie kliknij tam i pojawi się napis ''skocz do strony'' i tam wpisz numer strony
icon_smile.gif
albo i do góry tak jak napisała anglew8009
icon_razz.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję, dziękuję, dziękuję
bussi.gif

Ja kupiłam na samym początu łuk zamknięty ząbkowany i używam go do dzisiaj najczęściej.

Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
To chyba tyle, w razie czego pytajcie.

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Dziewczyny DZIĘKUJĘ za pomoc i szybkie odpowiedzi
icon_smile.gif

JESTEŚCIE WIELKIE!!!
Z Wami świat jest piękniejszy

...i jeszcze jedno pytanie? może dwa?
czy do koralików macie wykrawaczki czy formę silikonową? Czy literki metalowe się sprawdzają? WIdzę, że tych literek macie mnóstwo...mam kursywę (ale sa małe), teraz zamówiłam większe, takie zakręcane...i ciągle mam niedosyt. A jak wciągają zakupy na allegro!!!!!!!!! Ostatnio miałam zamówić barwnik i podkłady i nazamawiałam prawie za 200 zł!!!!!!! O zgrozo, kiedy ki się to zwróci...i czy w ogóle? Bo narazie to robię w prezencie i sporadycznie bliskim znajomym

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Oto moj pierwszy torcik z masa cukrowa. Wokol balagan, bo zdjecie robione na szybko, odbiorczyni juz czekala na niego w trakcie dekorowania...
DSC_0009.jpg

Załączniki

• DSC_0009.jpg
    DSC_0009.jpg
    136.8 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Torty super
Vanilko mój z Ningago złotym malowałam po oblożeniu masą na to reszta dekoracji. Cieszę się ze Ci się podobał, duzo to dla mnie znaczy, starałam się ze wzoru jaki przesłała mi klientka zrobić kazdy szczegól. Smok na figurce nawet mi się udał,

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Vanilko
anbetung.gif
wielkie dzięki za przepis, powiedz czy na 12 godz. wkładasz masę do lodówki (w lodówce chyba twardnieje)?
gruebel_2.gif
i czy cały kg. pudru wgniatasz? ręcę pod koniec chyba starsznie bolą
gruebel_2.gif

asiulla a tobie między uszami Minnie nie rozrywa się masa?
gruebel_2.gif

pika15

Member
Maj 9, 2006
23
0
0
Piękne torty
anbetung.gif

Sama zamierzam zrobić torcik z masy dla syna ale będzie to moj pierwszy raz, podoba mi się taki http://4.bp.blogspot.com/-UIs_2gt8n5g/T_ha...c/s1600/138.JPG

ale jak sie zabrac do niego , czy taka myszkę jestem w stanie zrobić , czy to są już gotowe szablony?

Czy literki to też szablony?

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Masę trzymam we wiaderku ze szczelną pokrywką, nie w lodówce, ale w spiżarni gdzie jest troszkę chłodniej, ale jak przychodzą na przykład upały też tam trzymam i nic się z masą nie dzieje.
Wyrobić masę wcale nie jest trudno, a już o jakimkolwiek bólu rąk można zapomnieć. Ja jak swoją masę przekładam, do wiaderka to mi się delikatnie "rozłazi" w rękach i właśnie po tych paru godzinach nabiera twardości i plastyczności. Ja jak robię to od razu z 5-krotnej ilości więc na pewno z pojedynczą można sobie poradzić. Mi wchodzą dwa woreczki pudru (800g) na jedną porcję, ale kilogram też by wszedł, wszystko zależy od tego jak mocno się schłodzi żelatynę przed dodawaniem pudru. Nie polecam mocnego schładzania, bo z masy zrobi się glut, żelatyna powinna być ciepła.

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
witajcie, oj
nie było mnie dawno, ale mam małe zamieszanie, własnie szykuje się do nowej pracy i juz sie boje jak pogodze wszystko i tortowanie też

miałam wstawić moja Adele ale nie było okazji.
przy okazji jeszcze tort z ciężarówką i produkt uboczny z serduchem, miała byc oranżeria ale się połamała
icon_sad.gif
i wyszło niewiadomo co

Załączniki

• adel_cake.jpg
    adel_cake.jpg
    290.3 KB · Wyświetleń: 0
  • truck_cake.jpg
    truck_cake.jpg
    35.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN0125.jpg
    DSCN0125.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy