Dziękuję, dziękuję, dziękuję
Ja kupiłam na samym początu łuk zamknięty ząbkowany i używam go do dzisiaj najczęściej.
Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy
Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do
prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
To chyba tyle, w razie czego pytajcie.