Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
O, to taki chiński market jest od niedawna w Skierniewicach. Może nie jakoś superblisko Wawy, ale 1h od niej, nawet tuż obok dworca, jakby się ktoś pociągiem wybierał ;)
Ja pamiętam, że właśnie w Skc kiedyś w sklepie typu wszystko po 4 złote widziałam takie foremki do listków itp, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam co to i jak tego używać ;) nie wiem jak jest teraz z wyposażeniem takich sklepów

kamir

Member
Lut 23, 2012
33
0
0
moje kolejne torciki :

Załączniki

• tort_imieninowy_dla_Józefa.jpg
    tort_imieninowy_dla_Józefa.jpg
    493 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_na_wieczór_panieński.jpg
    tort_na_wieczór_panieński.jpg
    2.3 MB · Wyświetleń: 0
  • tort_z_okazji_urodzenia_się_dziecka.jpg
    tort_z_okazji_urodzenia_się_dziecka.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, mam pytanie do tych, które robią masy na bazie bitej śmietany i serków. Z reguły robie na mascarpone, bo najłatwiej i otrzymuję idealną konsystencję, ale to dość drogi interes jak się robi za darmo (czyt. dla siebie/rodziny). Kupiłam w Lidlu taki 500g serek śmietankowy naturalny, kremowy, bez grudek i stąd moje pytanie - jak to połączyć z bitą śmietaną, aby otrzymać stabilną konsystencję, tzn czy trzeba dodać żelatyny? I jeśli dodaję zwykle 250g mascarpone na 400-500 śmietany 30% to może jeśli dodam teraz też tylko 250g tego serka to bez żelatyny da radę? Albo czy można takie masy słodkie do tortów robić z dodatkiem ricotty?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ja mam pytane odnośnie boiska z piłką. PILNE:)))))

robię osobno boisko i osobno piłkę- wiadomo. Aby się nie zapadło chcę użyć patyczków do szaszłyków i:
1) czy jeden długi (tzn. na piłkę i boisko) i 3 na wysokość boiska wystarczą??
2)czy mogę piłkę położyć dziś (tort wydaję jutro 10:00) czy lepiej zrobić to dla bezpieczeństwa jutro bezpośrednioprzed wydaniem?

(ps. tort ma przejechać około 120km)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ola_wroclaw @ 1 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1396924ja mam pytane odnośnie boiska z piłką. PILNE:)))))

robię osobno boisko i osobno piłkę- wiadomo. Aby się nie zapadło chcę użyć patyczków do szaszłyków i:
1) czy jeden długi (tzn. na piłkę i boisko) i 3 na wysokość boiska wystarczą??
2)czy mogę piłkę położyć dziś (tort wydaję jutro 10:00) czy lepiej zrobić to dla bezpieczeństwa jutro bezpośrednioprzed wydaniem?

(ps. tort ma przejechać około 120km)
Dałabym cztery patyki. Trzy krótkie na wysokość I pietra jako podpory pod II piętro a jeden długi, przez środek podkładki i piłki. Ten długi ma za zadanie zapobiec przesuwaniu się piłki. Czyli dokładnie tak, jak planujesz
icon_smile.gif

Z patykami, podporami jak dzisiaj postawisz to nic się nie zapadnie.
Tak zabezpieczony i zapakowany można postawić w bagażniku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
a ja po niedzieli powinnam już dostać paczkę od alipek. nie mogę się doczekać czyba prześpię ten czas żeby szybciej minął
sleep.gif
he he. alipku DZIĘKUJĘ
freu.gif
freu.gif
freu.gif
cvety.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Hajastan pół-piłka dumna leży na boisku, mam nadzieję, że jutro będzie w tym samym stanie :D

Teraz się biorę za Barbie, moja siostrzenica zażyczyła sobie taką ze skrzydełkami, które niestety nie zdążyły od wczoraj wyschnąć :/ więc zobaczymy co z tego będzie;)

pika15

Member
Maj 9, 2006
23
0
0
Torty przepiękne
anbetung.gif

Wczoraj była pierwsza pruba masy cukrowej i wykonania myszki Miki , powiem tak nie było najgorzej , nie piekłam ciasta tylko chodziło mi najwięcej o ta mase i zrobienie postacji z niej

Mam jeszcze pytanie jak jest tort prostokątny to jak to na rogach nam wychodzi ?
Czy mase cukrową smarujemy czymś po wierzchu jak juz wszystko gotowe?
Jeśli chodzi o tą masę maślana , to czy to jest jakas specjalna masa, czy zwykła budyniowa utarta z masłem ?
Czy tort trzymamy w lodówce ?
I w czym przechowujecie barwniki , bo ja dostałam w woreczkach i troszke nie praktyczne

U mnie w Chinczyku tylko pare foremek a wałka nie spotkałam

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
pika15 @ 2 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1396990Mam jeszcze pytanie jak jest tort prostokątny to jak to na rogach nam wychodzi ?
Czy mase cukrową smarujemy czymś po wierzchu jak juz wszystko gotowe?
Jeśli chodzi o tą masę maślana , to czy to jest jakas specjalna masa, czy zwykła budyniowa utarta z masłem ?
Czy tort trzymamy w lodówce ?
I w czym przechowujecie barwniki , bo ja dostałam w woreczkach i troszke nie praktyczne
ad, 1 ja prostokatny najpierw naciagam rogi potem rozgładzam masę ku środkowi
ad2 mozna posmarowac alkoholem lub woda aby się błyszczała
ad3 ja zazwyczaj stosuje masło utarte z cukrem pudrem z sokiem z cytryny i olejkiem cytrynowym
ad3 w woreczku faktycznie mało praktyczne dlatego warto zamawiać juz w słoiczkach, albo przesyp do takich najmniejszych słoiczków z koncetratu pomidorowego :D
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy