Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Joanno dziękuję za odpowiedź. Mam jednak jeszcze pytanko. Ten co wstawilas jest pokryty kremem i na tym części z masy cukrowej tak? Ważył taki ok. 3.5kg jeżeli pokrylabym cały masa cukrowa ważyłby ponad 4kg ?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
malutka25 @ 18 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402236Joanno dziękuję za odpowiedź. Mam jednak jeszcze pytanko. Ten co wstawilas jest pokryty kremem i na tym części z masy cukrowej tak? Ważył taki ok. 3.5kg jeżeli pokrylabym cały masa cukrowa ważyłby ponad 4kg ?
To zależy tez od rodzaju przełożenia i dodatków. Myślę że 4 kg raczej nie przekroczy. Chociaż ma znaczenie też grubość masy cukrowej.
icon_mrgreen.gif

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
ola to troche późne,ale najserdeczniejsze życzenia
cvety.gif

oj jak za Wrocławiem tęsknię

ja szykuję sie do torta o tematyce dinozaury i jaskiniowcy bo mój pierworodny sobie tako9wy zamówił na urodziny
icon_lol.gif

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
ola_wroclaw

korzystalas z tego przepisu - https://www.youtube.com/watch?v=Ky1-bXpyxpo ?
Ja nie daje gliceryny ani glukozy, zamiast niej troche miodu.

Szczerze powiem, ze sama nie wiem jak mi wyszlo, bo na zywo z zadna masa nigdy nie mialam do czynienia. Tej z zelatyna nigdy nie probowalam robic, nie mam porownania.
Za pierwszym razem masa wyszla troche sucha, kiedy z nia popracowalam dalo sie walkowac i nawet obkladalam ciacho, ale w oku mgnienia zastygala i nie dalo sie jej nawet poprawic kiedy krzywo polozylam...
Z niej udalo mi sie ulepic to, wiecej nie jest warte pokazywania:
fondant_khazane_1_arts_dom_1024.jpg

Tu moje ostatnie proby, dodalam miodu, nie glukozy i uwazam ja za lepsza. Tu ciasto marchewkowe ozdobione masa, nie przekladane zadnym kremem, tak po prostu oblozylam lukrem.
dom_veg.fondant1.JPG

Pracowac bylo mi latwiej, marchewki ladie wyszly, choc przy ukladaniu na ciasto popekaly mi nacie... W ogole uwazam, ze tez szybko wysychalo, bo najpierw ulepilam marchew, a potem nac i kiedy chcialam polaczyc, to korzen juz wysechl...

dom_veg.fondant1det2.JPG

Gorzej idzie mi z wiekszymi powierzchniami jak wierzch ciasta.... Nie dalo rady poprawic brzegow, poniewaz masa wysycha szybko i potem tylko peka przy dotyku... A moze i za cienko walkowalam... Nie znam sie...

Mam jeszcze troche masy, wiec zamierzam sie od czasu do czasu bawic, nie wiem jak zrobie kwiatki, skoro mi to tak szybko zasycha, ale zobaczymy
icon_smile.gif

a Ty jakie masz doswiadczenia?

A w ogole jesli ktos dotarl do konca posta, to chcialam napiac, ze ja w sumie nowicjuszka, rzadziej niz od swieta bawie sie w dekorowanie masa cukrowa, a wiekszosc inspiracji i bezsennych nocy pochodzi z tego i przez to forum
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
faraula @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402292A w ogole jesli ktos dotarl do konca posta, to chcialam napiac, ze ja w sumie nowicjuszka, rzadziej niz od swieta bawie sie w dekorowanie masa cukrowa, a wiekszosc inspiracji i bezsennych nocy pochodzi z tego i przez to forum
icon_smile.gif
Hi,hi dotarłam do końca
icon_mrgreen.gif
wszystkie kiedyś byłyśmy nowicjuszkami, ja caly czas twierdzę, że jeszcze wiele rzeczy muszę się nauczyć, a każda porada mile widziana
icon_razz.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='faraula' date='19 Feb 2013, 00:11 ' post='1402292']
ola_wroclaw

korzystalas z tego przepisu - https://www.youtube.com/watch?v=Ky1-bXpyxpo ?
Ja nie daje gliceryny ani glukozy, zamiast niej troche miodu.

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź i wszystko jest ok, prócz faktu, że weganie nie jedzą miodu??!!
Ale generalnie na pewno spróbuję tej wersji. Ja robiłam tak jak z przepisu na normalną masę cukrową, tylko że agar agar inaczej zachowuje się niż żelatyna.

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
A powiedzcie mi czy jak zrobię do przełożenia krem smietanowy na masle i malinowy na smietanie 36% z żelatyną to rozpuści mi sie masa cukrowa?Dodałam gdzieś wczoraj post w tym temacie,ale wsiąkł ;-(

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Karolina794 @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402324A powiedzcie mi czy jak zrobię do przełożenia krem smietanowy na masle i malinowy na smietanie 36% z żelatyną to rozpuści mi sie masa cukrowa?Dodałam gdzieś wczoraj post w tym temacie,ale wsiąkł ;-(
Możesz zrobić każde przełożenie jakie Ci odpowiada. Zasada jest jedna, przełożenie mokre, jak np wpomniany malinowy na śmietanie, nie może dotykać do masy cukrowej bo ją rozpuści. Dlatego tynkuje się torty aby odizolować warstwy.
(Tynk: masło+cukier puder+ sok z cytrynay lub łyżka masy krówkowej albo łyżka kakao. Ja czasami daję drobno zmielone okruchy biszkopta).

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Karolinko przeniosło Cię do mas cukrowych i tam pytaj bo dziewczyny robią to wiedzą,a ja nie bardzo pomogę bo obkładam masami budyniowymi ,ale czaję się na cukrową żeby obkładać. Dziewczyny z mas cukrowych raczej nie dają śmietanowych do styczności z masą cukrową,a boki tortu z taką masą zabezpieczają masą maślaną czyli masło utarte z cukrem.

Pisało mi się równo z H-elen
wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ola, urodzinowo, długiego szczęśliwego, słodkiego życia
cvety.gif

Z Tchibo, matę ?
Dodam, że nóż strunowy to jeden z moich najulubienszych przydasi, już sobie nie wyobrażam życia bez niego
icon_wink.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Jo_anna1 @ 18 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402213Goma, fajny torcik
icon_smile.gif
ale mnie zaciekawił motylek, też "zjadliwy"?
No i oczywiście szczypanki
daumen.gif
, mnie one nie polubiły niestety.
Motylek jak najbardziej zjadliwy - z opłatka.

A ja mam pytanie, czy macie dziewczyny jakieś sposoby na nasączanie biszkoptu tak zeby nie był ani za suchy, ani za mokry ????

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Do tej pory także robiła torty obkładane masą budyniową lub kremem,ale dostałam zamówienie na masę cukrową.Zrobiłam ją po raz pierwszy z przepisu Dorataxx i wyszła super.Ale słyszałam własnie,że jak tort przełozy się smietaną to masa sie rozpuszcza.Czyli tak:przekładam tort kremem,tynkuję kremem maślanym i nic nie popłynie?W sobotę wieczorem chcę przełozyć i otynkowac biszkopt ,a w niedzielę rano obłozyć masą cukrową.Mam takiego stresa,że coś nie wyjdzie,że szok
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy