malutka25 @ 18 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402236Joanno dziękuję za odpowiedź. Mam jednak jeszcze pytanko. Ten co wstawilas jest pokryty kremem i na tym części z masy cukrowej tak? Ważył taki ok. 3.5kg jeżeli pokrylabym cały masa cukrowa ważyłby ponad 4kg ?To zależy tez od rodzaju przełożenia i dodatków. Myślę że 4 kg raczej nie przekroczy. Chociaż ma znaczenie też grubość masy cukrowej.![]()
ola_wroclaw @ 18 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402262szewc bez butów chodzi dlatego swoje dzisiejsze urodziny spędziłam bez tortu
(nadal odpoczywam)oj, kochana, w takim razie ode mnie najlepsze życzenia. to ja wypiję łyczekza twoje zdrowie. I oczywiście życzę poprawy nastrojów...![]()
![]()
faraula @ 19 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402292A w ogole jesli ktos dotarl do konca posta, to chcialam napiac, ze ja w sumie nowicjuszka, rzadziej niz od swieta bawie sie w dekorowanie masa cukrowa, a wiekszosc inspiracji i bezsennych nocy pochodzi z tego i przez to forum
Hi,hi dotarłam do końcawszystkie kiedyś byłyśmy nowicjuszkami, ja caly czas twierdzę, że jeszcze wiele rzeczy muszę się nauczyć, a każda porada mile widziana![]()
![]()
Karolina794 @ 19 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402324A powiedzcie mi czy jak zrobię do przełożenia krem smietanowy na masle i malinowy na smietanie 36% z żelatyną to rozpuści mi sie masa cukrowa?Dodałam gdzieś wczoraj post w tym temacie,ale wsiąkł ;-(Możesz zrobić każde przełożenie jakie Ci odpowiada. Zasada jest jedna, przełożenie mokre, jak np wpomniany malinowy na śmietanie, nie może dotykać do masy cukrowej bo ją rozpuści. Dlatego tynkuje się torty aby odizolować warstwy.
(Tynk: masło+cukier puder+ sok z cytrynay lub łyżka masy krówkowej albo łyżka kakao. Ja czasami daję drobno zmielone okruchy biszkopta).
Jo_anna1 @ 18 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402213Goma, fajny torcikale mnie zaciekawił motylek, też "zjadliwy"?![]()
No i oczywiście szczypanki, mnie one nie polubiły niestety.
Motylek jak najbardziej zjadliwy - z opłatka.
A ja mam pytanie, czy macie dziewczyny jakieś sposoby na nasączanie biszkoptu tak zeby nie był ani za suchy, ani za mokry ????
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.