Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
h-elen @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402381Wcześniej, przed kupieniem silikonowych, był to z miekkiego włosia. Później, silikonowy a teraz już na wyczucie - łyżką.
Łatwa metoda to polewanie z małej butelki. Przytyka się kciukiem wlot i takim pryskaniem
icon_wink.gif
nasącza
icon_smile.gif

Sposobów jest parę, wypróbuj te, o których napisałam i sama szybko dojdziesz do wniosku który jest najlepszy.
wink.gif

Co do cięcia struną - czasami, kiedy biszkopt jest suchy to trzeba nożem naciąć miejsce styku ze struną, żeby ułatwić nacięcie.Później już idzie dobrze.
Cięcie - ruchy posuwiste: od siebie - do siebie
icon_smile.gif
Druga rękę kładę na górze biszkopta, przytrzymując go.
Przepraszam ze tak męczę temat, ale jeszcze ostatnie pytanie, chyba najważniejsze :
jak sprawdzic czy jest juz wystarczająco wilgotny ??? pewnie na wyczucie, ale jesli tak jak u mnie to wyczucie czasem zawodzi to może jest jakaś organoleptyczna metoda sprawdzenia tego ???

A strunę w takim razie też sobie sprawie przy okazji najblizszych zakupów.
Z opisu wychodzi ze sprawa jest do opanowania, a jak bedzie w praktyce to sie zobaczy
icon_smile.gif

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Ola_ wszystkiego najlepszego,spoznione zyczenia ale szczere.
Mam noz strunowy do krojenia biszkoptow ale bo pod koniec ciecia ciasto mi sie kruszy.Czy u was tez tak sie dzieje?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
malutka25 @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402472Dzięki, Joanno:) jesteś niezastepiona.

Od ilu lat robisz torty? Ja wpadłam jak sliwka w kompot. Zakochalam się w stylu angielskim, ale kurcze tyle rzeczy potrzeba by móc coś stworzyć. Nie jest to tanie hobby;)
W zasadzie to od dziecka
icon_mrgreen.gif
A tak poważnie jako nastolatka zaczęłam eksperymenty bo mój tato to łasuch. Jak oglądam te stare zdjęcia to zawsze z nich się śmieję o rany jaka to była masakra. A jak się wszyscy nimi zachwycali
rofl.gif

Pierwszy "anglik" zrobiłam chyba w październiku 2010r . I tak to się zaczęło, totalnie się zakręciłam
icon_mrgreen.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
goma @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402480Przepraszam ze tak męczę temat, ale jeszcze ostatnie pytanie, chyba najważniejsze :
jak sprawdzic czy jest juz wystarczająco wilgotny ??? pewnie na wyczucie, ale jesli tak jak u mnie to wyczucie czasem zawodzi to może jest jakaś organoleptyczna metoda sprawdzenia tego ???
mnie w zalezności od wielkości formy schodzi "płynu" od 3/4 do 1 1/2 szklanki , może to ci trochę podpowie

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
marioletta @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402501mnie w zalezności od wielkości formy schodzi "płynu" od 3/4 do 1 1/2 szklanki , może to ci trochę podpowie
Hmm, ostatni torcik mial ok 21 cm, włałam w niego niecałe poł szkl. a był przelany
icon_sad.gif

Sam biszkopt wysoki był równo z formą, wiec poszczególne blaty cienkie nie były.
Nie ma na to jakiegoś sposobu.... ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Ola_wroclaw Wybacz ignorancje, faktycznie z miodem to juz moze nie bardzo weganska masa, choc na Wikipedii pisza, ze czesc wegan je... Dodatkowo jest miod sztuczny, ciekawy jak by masa na niego zareagowala...
Ja syropu kukurydzianego jeszcze nie znalazlam, bede probowac.

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Kochane czy jak mam tort na niedzielę do odbioru to mogę sobie zrobić masę i ozdoby juz jutro i przechować w szczelnie zamkniętym woreczku do niedzieli rano żeby obłożyć?

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
goma @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402506Hmm, ostatni torcik mial ok 21 cm, włałam w niego niecałe poł szkl. a był przelany
icon_sad.gif

Sam biszkopt wysoki był równo z formą, wiec poszczególne blaty cienkie nie były.
Nie ma na to jakiegoś sposobu.... ?
jedynie praktyka ........ chyba nie ma takiego przepisu, że w ml jest podane ile .....

pół szklanki to nie dużo .. ale może biszkopt bardzo puszysty i dla niego było za dużo ?? nie wiem

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Karolina794 @ 19 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402521Kochane czy jak mam tort na niedzielę do odbioru to mogę sobie zrobić masę i ozdoby juz jutro i przechować w szczelnie zamkniętym woreczku do niedzieli rano żeby obłożyć?
ozdoby na pewno, nawet lepiej jak obeschną nie będa miały możliwości się zdeformować , a masę na obłożenie chyba też tylko szczelnie zapakuj żeby nie wyschła

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Karolina794 @ 20 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402599A jakich uzywacie pisaków do malowania płaskich ozdób na tortach
icon_wink.gif
)))Mam kilka kolorów jakieś firmy no name i porażka ;-(((((
Moim zdaniem, najlepiej maluje się cieniutkim pędzelkiem. Pisaki mi zawsze przerywają. Ostatnio kupiłam taki do napełniania, z silikonową końcówką. Jak na razie jestem zadowolona.

Co do ponczowania. Robię to na oko. Rozrabiam w metalowym (wojskowym ;) ) kubeczku poncz i łyżką polewam. Robię duże torty i wychodzi mi ok. 1 - 1,2 szklanki.
Uważam, że lepiej mniej wlac niż przelać bo masa, która przekladamy też część wilgoci odda. Moje torty przekładam dzień przed podaniem.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Faktycznie zaczne oszczedniej ponczowac biszkopty.
A tak teraz sobie analizuje ze przelane mam tylko "białe" biszkopty.
Ja sama jako maniaczka wszystkiego co czekoladowe nigdy dla "siebie" nie robię jasnych biszkoptów, zawsze ciemne, a te sa faktycznie bardziej zwarte i przyjmą wiecej płynu.
Ok, to już wiem w czym tkwi problem.
Dzięki serdeczne za pomoc
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Dziewczyny napiszcioe proszę ile liczycie za tort?
Umawiacie się na konkretną cenę czy podajecie cenę za kilogram i dopiero po zrobieniu wychodzi co i jak?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
.agatka. @ 20 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402729Dziewczyny napiszcioe proszę ile liczycie za tort?
Umawiacie się na konkretną cenę czy podajecie cenę za kilogram i dopiero po zrobieniu wychodzi co i jak?
Ja robię tylko dla rodziny i znajomych jako prezenty więc bez kasy. Gdybym miała zrobić na zamówienie to wolałabym umówić się na konkretną wielkość, smaki, wzór i ustalić cenę za gotowy wyrób. Tak samo zamawiając. Nie umawiałabym się, że podam cenę po zrobieniu.
Moja koleżanka mająca wprawę, wie od razu ile dany tort zaważy i podaje cenę od kilograma. Zamawiający podają na ile porcji ma być dzielony.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
czarnowodzianka @ 20 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1402772Marioletto mam zamówienie na taki tort z brzuszkiem na jakich blaszkach robiłaś i jak wagowo Ci wyszło???
to był mały brzusio, całość piekłam w blaszce 25-30 i wycinałam brzuch od miseczki średnica 16 cm cycuchy ok 10 cm,
nie wiem jaka była waga nie ważyłam, córa wiozła go w prezencie do koleżanki .
nie mam wyczucia w ręce ale chyba coś ok 1,5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy