Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Asiulla natrafilam nq Twój tort elmo ... Piękny. Jak wycinasz z masy, że nie widać, że to wycięte? Ja robię małym nozykiem ale os razu qisac, że odkrojone bo masa w środku inna :/ nie wiem czy qiadomo o co mi chodzi ..

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję bardzo za komplementy
bussi.gif

Drucików używam rozmiar 8, 24, 26, 28. Im większy rozmiar tym druty cieńsze. Rozmiar 8 kupuję w kwiaciarni, taśmę florystyczną też. Resztę zamawiam na allegro u Pani Joasi. Na 8 robię róże, bo są ciężkie, na pozostałych rozmiarach resztę. Co do wykończeń to zależy czy dany kwiatek tego potrzebuje. Kiedyś róże też wykańczałam, ale już sobie odpuściłam (no chyba, że ma byś tylko jedna) bo przy skręcaniu w bukiet część mi się łamała.
Płatki róży wycinam pięciopłatkową wykrawaczką, spłaszczam i faluję brzegi narzędziem kulkowym i przyklejam do stożka w odpowiedniej kolejności.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Vanilko, faktycznie te twoje róże takie śliczne są, takie jakby "lekkie". A możesz tak dla wzrokowców pokazać jak dokładnie te płatki "spłaszczasz" i falujesz? Bo ja też spłaszczam i faluję i mi wychodzą takie zbite te róże, a chciałabym takie jak twoje, takie trochę "goździkowate". (ale to wytłumaczyłam, hehe). Może tutek? Jak będziesz robić przy okazji strzel kilka fotek dla swoich fanek
icon_smile.gif
Wiedza jak przy "Vanilkowych misiakach" będzie doceniona i bezcenna.
icon_smile.gif

Grunt to się dobrze podlizać, to Vanilka może pomoże
icon_smile.gif
Ja długa przerwa w tortowaniu, bo dopiero na za 2 tygodnie dla kolegi, jakoś od dłuższego czasu nie było dla kogo, a dla siebie nie chce mi się bawić z masą (nie mam czasu przyznaję).

ola_wroclaw, twoja Arielka super, podobają mi się te torty z rafą koralową. Mój synek ma książkę z instrukcjami jak zrobić takie stworki, muszę pobawić się masą i też taki wyczarować
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Dzizaz - wieki mi zajelo nadrobienie zaleglosci w watku i obejzenie co naprodukowalyscie. Oj dziewczyny, dziewczyny - robicie niesamowite rzeczy. Byle tak dalej
icon_biggrin.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Dziewczyny, ponawiam pytanie, pomożcie proszę ....

goma @ 10 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408549Dziewczyny, doradźcie mi proszę w kwestii literek.
Znalazłam takie:
http://allegro.pl/foremki-alfabet-litery-c...3073052031.html
http://allegro.pl/alfabet-litery-duze-i-cy...3081118945.html
http://allegro.pl/alfabet-litery-male-kurs...3081121908.html
Z tego co pamietam to Ola_wrocław narzekała na te pierwsze na fioletowych listewkach.
Ale cenowo one są najbardziej przystępne, choc znow wydać kasę i wyrzucić to tez bez sensu.
Doradźcie proszę, bo robie na Wielkanoc tort na chrzest i jakies literki muszę kupić.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Hm... mistrzynią nie jestem ale powiem tak; moim zdaniem wycinanie literek bardziej zależy od właściwie przygotowanej masy (cienko rozwałkowanej, podsuszonej). Można przez cienką folię ale nie koniecznie.
Ja mam te, które goma pokazała w drugim i trzecim linku. Jestem zadowolona, dokladnie wycinają.
Na początku, zanim nauczyłam sie wycinać to najpierw opanowałam łacinę
icon_mrgreen.gif

Dodam, że na allegro, u pani Asi (sprzedawca: joanna) są listwy z klipsem. Mam też taką, literki z niej łatwo wyskakują.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Podlizywać się nie trzeba
icon_mrgreen.gif

Jak będę robić róże zrobię i instrukcję, ale na razie mam troszkę polepionych więc proszę o cierpliwość.

Co do literek to ja bym na start kupiła najbardziej uniwersalne czyli takie Potem można dokupić jeszcze z tego samego rodzaju małe. Ja do dzisiaj ich nie mam
icon_rolleyes.gif
Natomiast moimi pierwszymi były takie tylko, że kupiłam je dużo taniej, coś chyba ok. 10zł, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć gdzie
gruebel_2.gif
no i było to 3 lata temu. Są bardzo proste do ogarnięcia i do dzisiaj z nich korzystam
icon_smile.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Vanilko, twoje totry są CU-DOW-NE ! Projekt z gustem i perfekcyjne wykonanie. Wraz z kilkoma innymi Tortownicami jesteś moim natchnieniem, ale nie będę dłużej słodzić bo ty o tym wszystkim już wiesz
icon_smile.gif

Zdradź jeszcze (w oczekiwaniu na różany tutorial) jak robisz zdjęcia swoich dzieł? Skąd to czarne tło?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
goma @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409080Dziewczyny, ponawiam pytanie, pomożcie proszę ....
Mam dokladnie te literki na fioletowych listwach. Najlepiej sie z nich wycina gdy masa jest bardzo bardzo cienko rozwalkowana i podsuszona. Od razu zaznaczam, ze trzeba miec przy tych literkach duzo cierpliwosci - na poczatek
icon_mrgreen.gif
. Literki dobrze wypadaja z listwy gdy sie nia uderzy o stol lub obstuka malym walkiem. Ale warunek musi byc: podsuszona i cienko rozwalkowana masa!!

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wrocław, dokopałam się do twojej Arielki. Jesteś dla niej niesprawiedliwa i okrutnie surowa :D.
Ale ja cię trochę rozumiem bo wydaje mi się, że mam podobnie. Coś sobie umyślę i chciałabym żeby wyszło perfekcyjnie tak jak to sobie wyobraziłam no i jak się nie uda to nie jestem zadowolona choćby inni piali z zachwytu... Dlatego teraz jak głupia obkładam masą atrapy zanim się odważę zrobić kolejny tort "ągielski" :D

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
moja córcia ma nietypowe zamównienie: 2 torty na urodziny 6-cio letniego chłopca
i tu uwaga! - pierwszy to ponny, a drugi monster high
czy to nie dziwne??

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
miglietta @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409208moja córcia ma nietypowe zamównienie: 2 torty na urodziny 6-cio letniego chłopca
czy to nie dziwne??
hihi, no cóż... klient nasz pan ;)))

ja mam wrażenie, że mam ostatnio sporo prowokacji konkurencji:) albo jestem przewrażliwiona? Macie tak? google mnie nieźle wypozycjonowało i zaczęły się jakieś dziwne pytania (bez odpowiedzi kolejnych), a to niby cukiernia o współpracę, a to o nietypowe zamówienie... jakoś mnie to martwi.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
goma @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409080Dziewczyny, ponawiam pytanie, pomożcie proszę ....
Jak dla mnie to na torcie chrzcinowym najlepiej prezentuje się kursywa. Moim zdaniem jest ładniejsza niż zwykłe drukowane
miglietta @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409208moja córcia ma nietypowe zamównienie: 2 torty na urodziny 6-cio letniego chłopca
czy to nie dziwne??
Eeeee, patrząc na przekrój klientów to mnie już chyba takie rzeczy nie dziwią
rofl.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
kurczę, terazz miałam zapytanie tak konkretnie opisane, że ja bym w życiu tak nie potrafiła, a co dopiero laik, który zamawia tort. Sama nie wiem.

Opis tortu:

tort w stylu torebka "monster high"
ciasto biszkopt czekoladowy nasączany
krem śmietanowy o smaku truskawka i/lub malina (najmocniej różowy jak się da), może jakieś wiórki kokosowe lub inny "chrupiący" dodatek np. płatki toffi
masa cukrowa
malutka torebka czarny mat, głęboko pikowana, kształt lekki trapez, subtelna rączka torebki łańcuszek z kulek w kolorze srebrna perła, jakieś symboliczne zapięcie
skrzyżowania pikowania wypełnione kulkami w kolorze srebrnym
w jednym z narożników logo monster high czyli biała czaszka z różową kokardą (kokarda 3D, wiązana) - można czaszkę nałożyć przed pikowaniem a pikowanie dociągnąć tylko do brzegów czaszki
wokół torebki falbanka z mocno różowej masy cukrowej perłowej, można zrobić tą falbankę ażurową np. wycinając w niej drobne kółeczka
dedykacja: na metce (przyczepionej do rączki torebki) wykonanej z plastra masy cukrowej w kolorze białym perłowym
całość opruszona srebrnym brokatem

Tekst na dedykację wykonany nowoczesną czcionką:

DELFINA Fashion

TOP 10

Tort malutki na 5 dzieci (ok. 1,5kg)

Proszę o potwierdzenie przyjęcia zamówienia oraz orientacyjną cenę.\

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy