Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
Jo_anna1 @ 14 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410312BHP to inna para kaloszy u nas sanepid się takimi kursami zajmuje, nie pamiętam tylko jak to się fachowo nazywało
gruebel_2.gif
to się nazywa w polsce chyba tak samo HCCP
CYTUJĘ:
Skrót HACCP pochodzi od określenia w języku angielskim (Hazard Analysis and Critical Control Points), które tłumaczy się jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. Oznacza system organizacji działania w firmach mających do czynienia z żywnością, służący zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego tej żywności. System HACCP jest uznawany za najskuteczniejsze narzędzie pozwalające zagwarantować, że żywność
nie ulegnie skażeniu lub zanieczyszczeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta.

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
Jo_anna1 @ 14 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410300Żeby "wyrobić" książeczkę zdrowia trzeba udać się do "medycyny pracy". Zrobić badania, przede wszystkim nosicielstwo, RTG płuc. ale to już lekarz wszystko wyjaśnia.

dziecko mnie się zestarzało i osiemnastke skończyło. Tak trochę na przekór pogodzie wiosenny tort zrobiłam
Jo-anno ten torcik jest przecudny,taki kolorowy,wiosenny aż się uśmiechnełam do monitora...
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
ojojoj ale dyskusja
icon_smile.gif

ja akurat jestem na bieżąco z atestami hacapami i innymi ami - powiem tylko tyle jesli chodzi o akcesoria kuchenne wykorzystywane przy tortowaniu i gotowaniu - na drewno i metal nie potrzeba atestów - atesty są potrzebne na plastik głównie - wszelkie wykrawaczki miski miarki itp, oczywiscie barwniki powinny posiadac atesty jak najbardziej ba sa takie które tylko są do cieniowania kwiatków aczkolwiek nie trawione przez człowieka - nie znaczy że trujące bo sa tzw "nietoksyczne" jak kredki czy plastelina dla dzieci ale nie trawione i moga wpłynąc na nasz układ trawienny np sensacjami kibelkowymi
zgodzę się z dziewczynami ze robiąc dla kogoś dbamy o higienę 2 razy bardziej niż dla siebie, jeśli chodzi o ksiązeczkę zdrowia to u mnie wyglada to tak że najpierw zaczynamy od sanepidu - badanie kupki na salmonellę i shigelle (czy jakoś tak) a potem dopiero z ksiązeczka wydaną przez sanepid do lekarza medycyny który wysle na badania i dopiero podbije pieczątką nasze zdrowie - jednak robiac w domu bez dopuszczeń sanepidu ksiązeczka taka i wszelkie próbki tortów mas w przypadku zatrucia niewiele nam pomoga - tyle wiem - bez dopuszczeń sanepidu do produkcji żywności wszelkie inne papierki na nic sie zdaja - jedynie na własne czyste sumienie ze jestesmy zdrowi i że dbamy o hiegienę bo wymagania sanepidu odnośnie lokalu do takiej produkcji sa duzo bardziej obszerne niż książeczka zdrowia a próbek jedzenia zostawiac nie trzeba

w międzyczasie mojego braku czasu ha ha zrobiłam storczyka

storczyk.jpg

Załączniki

• storczyk.jpg
    storczyk.jpg
    23.6 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Piękny storczyk Megi!!! Mi się co roku marzy, że sobie na urodziny storczyk zrobię i na marzeniach się kończy!!!! Cha, cha. dziś mam urodziny i oby przysłowie miało sens, e "Szewc bez butów chodzi!!!!!" niestety nie wyrobiłam się i zaleciałam do cukierni po torcicho! Było dobre ale moje dziewczyny nie dojadły, bo wola moje! No ale jak przysłowie, to przysłowie!!!!!!

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
alipek no to wszystkiego najlepszego
ccgb.gif
Oby biszkopty rosły,masa Ci była zawsze posłuszna i zamówień ... w ilościach przerobowych
cvety.gif

buziaki008.gif

Załączniki

• buziaki008.gif
    buziaki008.gif
    13 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Aniu wszystkiego naj,najlepszego
cvety.gif
pięknych biszkoptów, zawsze udanej masy i mega, mega dużo zamówień
rofl.gif

przydasie które mi kupiłaś przydały mi się w ostatnim torciku
bussi.gif
już myśle jak wykorzystać kolejne
rofl.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
a ja uważam,że nie dajmy się zwariować,
icon_mrgreen.gif
przecież wiadomo,że torciki się robi jak dla swojej rodzinki, jeszcze nikt po moim tortowaniu nie latał do kibelka,
rofl.gif
mimo,że nie dezynfekowałam narzędzi, a w kuchni zawsze staram się mieć czysto.
icon_mrgreen.gif
Szczerze mówiąc ciekawe czy w cukierniach tak dbają o wszystko jak wy tu piszecie, a uważam tak jak Megi428, że jakby nie daj Boże, coś się stało to żadne książeczki, ani próbki nic tu nie dadzą sanepit i tak kare wlepi i co gorsza US też.
baa.gif

asiulla, alipek, ola_wroclaw, no i inne dziewczyny też, macie jakieś książeczki zdrowia, pokończone szkolenia itp.?
gruebel_2.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
przed otwarciem firmy trzeba zrobić raz badanie ,,wypieku,, czyli jakieś jednorazowe szczegółowe badanie kawałka tortu. kosztuje to 600 zł.pani z sanepidu powiedziała, jest wymagane, ale to też dla własnego dobra, a próbek nie trzeba zostawiać

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
alipek wszystkiego najlepszego !
cvety.gif

megi powodzenia na nowej drodze życia
icon_smile.gif
cvety.gif

jak sobie poczytałam to mysle ze ten kurs to pic na wodę fotomontaż, ale badania na nosicielstwo moze i warto zerobić, tak samo jak np zakładać coś na głowę żeby nie było włosa potem w torcie
icon_lol.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hajastan @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410384a ja uważam,że nie dajmy się zwariować,
icon_mrgreen.gif
przecież wiadomo,że torciki się robi jak dla swojej rodzinki, jeszcze nikt po moim tortowaniu nie latał do kibelka,
rofl.gif
mimo,że nie dezynfekowałam narzędzi, a w kuchni zawsze staram się mieć czysto.
icon_mrgreen.gif
Szczerze mówiąc ciekawe czy w cukierniach tak dbają o wszystko jak wy tu piszecie, a uważam tak jak Megi428, że jakby nie daj Boże, coś się stało to żadne książeczki, ani próbki nic tu nie dadzą sanepit i tak kare wlepi i co gorsza US też.
baa.gif

asiulla, alipek, ola_wroclaw, no i inne dziewczyny też, macie jakieś książeczki zdrowia, pokończone szkolenia itp.?
gruebel_2.gif
Ja mam książeczkę z badaniami, bo muszę mieć takową w pracy (pracuję w szkole). Na głowę zakładam czepek(jak robię dla obcych) bo dla domowników nie przesadzam, przypinam spineczkę na grzywę i kucyk i wiooo. Narzędzi nie moczę w spirytusie, a podkłądy przecieram alkoholem.. W kuchni przed robotą przelatuję na mokro podłogę, blat i tyle. Jak zawsze. Dbam o czystość tak jak normalnie w domu. Żadnych próbek nie zostawiam tylko zjadamy!!!! Dziękuję za życzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cinki kochane!

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja probki zostawiam nie dlatego, ze musze ale dlatego, ze chce
icon_biggrin.gif

nie wiem jak wygladaja kursy w PL - te na ktorych ja bylam w Niemczech byly bardzo dobrze poprowadzone. Co do warunkow panujacych w cukierniach czy innych podobnych przedsiebiorstwach - wszystko zalezne jest od ludzi. Ja mialam to szczescie, ze i w PL i w Niemczech, gdy pracowalam przy ciastach i tortach to zasady higieny pracy i bezpieczenstwa byly scisle przestrzegane. W Niemczech szefa mialam nawet takiego, ze wystarczylo smarknac nosem, a on juz chodzil za takim delikwentem i obserwowal. Jak sie nie spodobalo to wysylal do domu z prykasem zgloszenia sie do lekarza i zrobienia badan.
Co do papierka, czy ksiazeczki zdrowia - wielu moim klientom zamknelo to temat w kwestii higieny gdy mowilam, ze mam odpowiednie dokumenty. Nie pisze tez, ze trzeba miec. Ale czasem warto.
I szczerze mowiac gdy czytam, ze ktoras z sil opada bo chora, a siedzi nad tortem albo, ze kupuje druty florystyczne w kwiaciarni i uzywa ich do tortu to tak srednio mi sie to czyta.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Tak, ja mam książeczkę.

I zastanawiam się nad zostawianiem próbek tak jak dziewczyny piszą. Powiedzcie jak to robić?

Megi, zazdroszczę!!! Otwierasz cukiernię czy pracownię??

Kurka wodna, muszę się podszkolić porządnie, nabrać doświadczenia, wyhaczyć jakiś program pomocowy dla młodych mam i też coś chyba otwieram, bo się psychicznie wykończę ;)

Powiedzcie mi tylko dziewczyny, ile czasy zajmuje Wam dekorowanie tortu? Tak średnio, plus minus. Bo ja nie wiem, ze mną jest chyba coś nie tak
icon_sad.gif
Kończę za każdym razem o 3 w nocy i nie chce to się zmienić :D to jest 5-6h. Dziś robię 3 torty więc pewnie w ogóle nie położę się spać... :/ CZY TO SIĘ ZMIENI?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dziewczyny która z was pracowała na masie plastycznej tzw. Vanilki? ja ją robiłam pierwszy raz i na drugi dzień wydała mi się jakaś gumowata i ciężko się nia zagniatało
baa.gif
, ale po wsadzeniu do mikorofali była super !!!!!
rofl.gif
myślałam że za cienko ją rozwałkowałam, ale gdzie tam, po obłożeniu wogóle nic, a nic się nie porwała na rantach,
rofl.gif
kórcze jak fajnie bo tak trochę taniej wychodzi, ale i tak chyba się skuszę na GUM PASTA SATIN ICE do robienia figurek, kwiatów itp.

a wam jak się pracuje na samoróbkach, może ktoś robi na przepisie Vanilki?
gruebel_2.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Hajastan @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410436dziewczyny która z was pracowała na masie plastycznej tzw. Vanilki? ja ją robiłam pierwszy raz i na drugi dzień wydała mi się jakaś gumowata i ciężko się nia zagniatało
baa.gif
, ale po wsadzeniu do mikorofali była super !!!!!
rofl.gif
myślałam że za cienko ją rozwałkowałam, ale gdzie tam, po obłożeniu wogóle nic, a nic się nie porwała na rantach,
rofl.gif
kórcze jak fajnie bo tak trochę taniej wychodzi, ale i tak chyba się skuszę na GUM PASTA SATIN ICE do robienia figurek, kwiatów itp.

a wam jak się pracuje na samoróbkach, może ktoś robi na przepisie Vanilki?
gruebel_2.gif
ja na niej pracuję i jest git (tylko bez kwasku cytrynowego)

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Alipku, wszystkiego najlepszego !!!

Ja co prawda mało tortów robie, ale ostatnie tylko na tzw. masie Vanilki.
Jest rewelacyjna, na drugi dzien faktycznie odrobine gumowata, ale po wyrobieniu jest super plastyczna.
No i np. masa z przepisu którego wcześniej używałam po 3 dniach w lodówce była twarda jak kamień, a ta jest nadal miekka.
Jak dla mnie super.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy