Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ola_wroclaw @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410430Powiedzcie mi tylko dziewczyny, ile czasy zajmuje Wam dekorowanie tortu? Tak średnio, plus minus. Bo ja nie wiem, ze mną jest chyba coś nie tak
icon_sad.gif
Kończę za każdym razem o 3 w nocy i nie chce to się zmienić :D to jest 5-6h. Dziś robię 3 torty więc pewnie w ogóle nie położę się spać... :/ CZY TO SIĘ ZMIENI?
Olu, z masa cukrowa nie pracuje sie tak szybko. Ja pomimo kilkuletniego doswiadczenia z tortami i calkiem wyrobionymi ruchami potrafie spedzic nad jednym nawet i 12 godzin - wszystko zalezy od tego co klient sobie zazyczy
icon_biggrin.gif
Najszybciej wychodza torty, ktore trzeba tylko oblozyc, zrobic listwe naokolo i na wierzch polozyc jakas figurke 3D. Ale jak sa torty, ktore trzeba dekorowac na swiezo bo masa ozdoby musi scisle przylegac (np. torty 2D lub z aplikacja) to 5-6 h jest akurat
icon_biggrin.gif
Tak wiec nie jest zle z Twoim czasem pracy
icon_biggrin.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
lambethka @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410460Olu, z masa cukrowa nie pracuje sie tak szybko. Ja pomimo kilkuletniego doswiadczenia z tortami i calkiem wyrobionymi ruchami potrafie spedzic nad jednym nawet i 12 godzin - wszystko zalezy od tego co klient sobie zazyczy
icon_biggrin.gif
Najszybciej wychodza torty, ktore trzeba tylko oblozyc, zrobic listwe naokolo i na wierzch polozyc jakas figurke 3D. Ale jak sa torty, ktore trzeba dekorowac na swiezo bo masa ozdoby musi scisle przylegac (np. torty 2D lub z aplikacja) to 5-6 h jest akurat
icon_biggrin.gif
Tak wiec nie jest zle z Twoim czasem pracy
icon_biggrin.gif
no to dobrze:)
Bo ja myślałam, że Wy to robicie w godzinę czy 2 i zastanawiałam się czy to się u mnie zmieni
icon_razz.gif

a to mój na chrzciny: (mówiłam, że ten aniołek jest okropny? No ale "klient nasz pan" i mam formę, której chyba nigdy więcej nie użyję;) )

pewnie się dziwicie, dlaczego na torcie jest jutrzejsza data?? Nie cierpię tak robić, ale klienci muszą dziś odebrać tort, bo do 15:00 musi być w restauracji. Nie wydaje Wam się to absurdalne??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Hajastan @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410436dziewczyny która z was pracowała na masie plastycznej tzw. Vanilki? ja ją robiłam pierwszy raz i na drugi dzień wydała mi się jakaś gumowata i ciężko się nia zagniatało
baa.gif
, ale po wsadzeniu do mikorofali była super !!!!!
rofl.gif
myślałam że za cienko ją rozwałkowałam, ale gdzie tam, po obłożeniu wogóle nic, a nic się nie porwała na rantach,
rofl.gif
kórcze jak fajnie bo tak trochę taniej wychodzi, ale i tak chyba się skuszę na GUM PASTA SATIN ICE do robienia figurek, kwiatów itp.
Wlasnie doczytalam o Satinie - jak juz cos zrobisz to napisz prosze jak Ci sie pracowalo z ta masa bo jaz satinem pracowalam tylko z cukrowa a do kwiatow wiernie uzywam gum paste od Bakelsa. A chwilowo mam takie zapasy Bakelsa, ze kupowanie Satina troche potrwa zanim wyprobuje
icon_biggrin.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Olu, sliczny, schludny, cacy, ze o jeju. Reka troche drzala ale co tam - efekt sliczny
icon_biggrin.gif

a 5-6 godzin masz na mysli robienie calosci tortu - od momentu chwycenia miksera i upieczenia biszkoptu czy tylko obkladanie i dekorowanie?

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
index.php?act=findpost&pid=1410461no to dobrze:)
Bo ja myślałam, że Wy to robicie w godzinę czy 2 i zastanawiałam się czy to się u mnie zmieni
icon_razz.gif

a to mój na chrzciny: (mówiłam, że ten aniołek jest okropny? No ale "klient nasz pan" i mam formę, której chyba nigdy więcej nie użyję;) )
ola_wroclaw nie wiem co ty chcesz od tego aniołka na tym przepięknym torcie

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
lambethka @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410465Olu, sliczny, schludny, cacy, ze o jeju. Reka troche drzala ale co tam - efekt sliczny
icon_biggrin.gif

a 5-6 godzin masz na mysli robienie calosci tortu - od momentu chwycenia miksera i upieczenia biszkoptu czy tylko obkladanie i dekorowanie?
no ręka mi drżała, sama nie wiem czemu? Może po prostu byłam już zmęczona (bo np. jak malowałam etykietę Jacka Danielsa to nie drżała), a może dlatego, że pierwszy raz w życiu miałam doczynienia z lukrem królewskim (na dodatek o 3:00 w nocy, hihi). Ale suma sumarum i tak jest nie najgorzej, przynajmniej widać, że cżłowiek robił a nie maszyna, hihihi ;)))))

A aniołek mi się po prostu nie podoba jest kiczowaty trochę? Ale może mi się wydaje? Ja bym tego na swój tort nie położyła
icon_lol.gif

Ja o 6h mówię samego dekorowania. Fakt, że czasem się trochę ociągam, włączę sobie tv w kuchni i słucham;) Tu się coś pokręcę, tu się zamyślę, no ale 6h mniej nie chce być
icon_razz.gif
I notorycznie chodzę niewyspana (bo dzieciaki buszują od 6:00)

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Olu tort jest cudowny
icon_wink.gif
A aniołek bardzo ładny "nie czepiaj się go"
anbetung.gif

Powiedz proszę jakich uzywasz wykrawaczek do literek?bo moje fioletowe to dno kompletne,nic nie mogę z nich wycisnąć;-(

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
index.php?act=findpost&pid=1410468Ja o 6h mówię samego dekorowania. Fakt, że czasem się trochę ociągam, włączę sobie tv w kuchni i słucham;) Tu się coś pokręcę, tu się zamyślę, no ale 6h mniej nie chce być
icon_razz.gif
I notorycznie chodzę niewyspana (bo dzieciaki buszują od 6:00)
Jesli dekoracja tego tortu zajela Ci 5-6 godzin to jeszcze dojdziesz do wprawy
rofl.gif
jesli sie dobrze zorganizujesz to z takimi tortami nie przekroczysz max. 2,5 godziny
icon_mrgreen.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Wlasnie doczytalam o Satinie - jak juz cos zrobisz to napisz prosze jak Ci sie pracowalo z ta masa bo jaz satinem pracowalam tylko z cukrowa a do kwiatow wiernie uzywam gum paste od Bakelsa. A chwilowo mam takie zapasy Bakelsa, ze kupowanie Satina troche potrwa zanim wyprobuje
icon_biggrin.gif

Ok, jak już sobie kupię to dam znać, a na tej masie cukrowej satina dobrze ci się pracowało?
icon_mrgreen.gif

Ola_wrocław jak mega piękny torty
anbetung.gif
, powiedz jak zrobiłaś,że literki są fioletowo perłowe?
gruebel_2.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
index.php?act=findpost&pid=1410436dziewczyny która z was pracowała na masie plastycznej tzw. Vanilki? ja ją robiłam pierwszy raz i na drugi dzień wydała mi się jakaś gumowata i ciężko się nia zagniatało
baa.gif
, ale po wsadzeniu do mikorofali była super !!!!!
rofl.gif
myślałam że za cienko ją rozwałkowałam, ale gdzie tam, po obłożeniu wogóle nic, a nic się nie porwała na rantach,
rofl.gif
kórcze jak fajnie bo tak trochę taniej wychodzi, ale i tak chyba się skuszę na GUM PASTA SATIN ICE do robienia figurek, kwiatów itp.

a wam jak się pracuje na samoróbkach, może ktoś robi na przepisie Vanilki?
gruebel_2.gif
ja zaczynam dopiero ale masa tzw. Vanilki jest SUPER EKSTRA !!!. tylko jak chce się zabarwić proszkowymi barwnikami to lepiej nie dodawać kwasku bo ie wszystkie kolory chcą sie rozpuścić.
a co do gum paste to zrobiłam sobie na bazie tej masy g.p. z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie. udalo mi sie cieniutko "rozkulkować" płatki róży wczoraj na tej masie, była prawie przezroczysta a one się nie rwały

index.php?act=findpost&pid=1410481dziewczyny jest fajna promocja na pisaki dwustronne, gdzie na allegro kosztują ok. 12-13 zł, a tu po 7,99 zł.
rofl.gif

http://cafe-chocolate.pl/wyszukiwanie?orde...ch_query=pisaki
Jak wam się pracuje z tymi pisakami? ja się nei polubiłam za bardzo z czarnym. Jakiś taki słaby kolor i koncowka szybko wysycha... moze jakos zle go uzywam?
gruebel_2.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
zanim napiszesz cokolwiek to masa powinna byc sucha i praktycznie wolna od cukru pudru. Sproboj pisac po nasmarowaniu tortu wodka i wyschnieciu
icon_biggrin.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla jakoś mało do nas ostatnio zaglądasz? może w weekend do nas zajżysz, więc ponawiam pytanie, powiedz ty robisz torciki w domu i masz książeczke zdrowia i pokończone szkolenia o których pisały dziewczyny itp.?

a teraz do dziewczyn które pracują na masie Vanilki wy cały kg cukru pudru wgniatacie?, bo ja wgniotłam 800 gr. i był super
rofl.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Jo_anna1 @ 9 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408255Zamówienie składam zawsze przez internet. Nie wiem czy można na miejscu. pakowane są róznie, zależy jaki rodzaj. O ile pamiętam to krążki- te cienkie- po 100szt, podkłady chyba po 25 szt można kupić. Ja przeważnie biorę różne rozmiary. Najlepiej zadzwoń do nich i poproś o kontakt do przedstawiciela na Wasz region, z nim się umawiaj. Ja mam akurat fajnego przedstawiciela i jak mają jakąś promocję to do mnie dzwoni
icon_lol.gif

Skończyłam prace na dziś oto efekty:
Pokaż załącznik 80942
Pokaż załącznik 80943
Pokaż załącznik 80944
Jo_anno masz może szablon do bucików Gabrysi?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy