Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Dziewczyny
potrzebuję Waszej rady. Mam zrobić tort dwupiętrowy okrągły na 50 osób. Czy piętra 26 i 22 starczą? Dziewczyna chce okrągłe, proponowałam jej prostokąt - bo większy - ale nie chce. Czy takie krążki starczą czy jednak przekonać ją na prostokąt?

Pomocy

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
asiulla1984 @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412666fabia1 ja nigdy nie mierzę, zawsze robię na oko i jakie wyjdą takie stawiam
dziekuję za odpowiedz chyba zrobie nowe troche wieksze bo te co zrobiłam
gruebel_2.gif
to sie zgubią na torcie

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Nie od dziś wiadomo,że Cinki to wyjątkowe i zdolne kobietki,ale niektóre z Was mają także wielkie dobre serce.dziękuję Jo_anna1 ty wiesz za co

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
aneta1111 @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412673Dziewczyny
potrzebuję Waszej rady. Mam zrobić tort dwupiętrowy okrągły na 50 osób. Czy piętra 26 i 22 starczą? Dziewczyna chce okrągłe, proponowałam jej prostokąt - bo większy - ale nie chce. Czy takie krążki starczą czy jednak przekonać ją na prostokąt?

Pomocy
a gdzie tam!!! w życiu tyle na 50 osób nie wystarczy!!!

ja na 50 osób z 2 pięter robiłam 35-28 cm

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
asiulla1984 @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412704a gdzie tam!!! w życiu tyle na 50 osób nie wystarczy!!!

ja na 50 osób z 2 pięter robiłam 35-28 cm
aneta1111 a moze zrób 3-piętrowy? 30-26-22. skoro upiera sie przy okrągłym to będzie miała a tortownicę 30cm łatwo i niedrogo można kupić. powierzchnia wyjdzie podobna jak przy 35-28 czyli około 1600cm2. 1600/50=32 cm2 to porządna porcja... albo z dokładkami
icon_smile.gif
. Jak patrzyłam w necie jak się liczy porcje to wypada średnio 20-25 cm2 na głowę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
pewnie wam się to pytanie wydaje banalne, ale proszę napiszcie jeśli macie podone doświadczenia, być może zaoszczędzę dzięki wam godzinę cennego czasu
icon_smile.gif

cytuję posta sprzed 2 stron:

o.laz @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412353Dziewczyny, chcę zrobić czarną masę z użyciem kolorowych resztek. Niestety te resztki to w większości były robione złym sposobem i z grubego cukru (diamant w papierowych torebkach) no i się kruszą, są do niczego, ale szkoda mi wyrzucać tym bardziej że jest w nich mnóstwo barwników.

Mam taki pomysł: zrobić mieszankę żelatynowo-glukozową z przepisu ale zamiast cukru dodać do niej pokruszone resztki plus czarny barwnik oczywiście.

Myślicie że ma to szansę powodzenia???

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Emilko, cieszę się, że mogłam Ci pomóc
bussi.gif

o.laz @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412715pewnie wam się to pytanie wydaje banalne, ale proszę napiszcie jeśli macie podone doświadczenia, być może zaoszczędzę dzięki wam godzinę cennego czasu
icon_smile.gif

cytuję posta sprzed 2 stron:
Ja spróbowałabym rozgrzewać w mikrofali- oczywiście pod przykryciem.
Twój sposób tez może być dobry, ale później przy dodawaniu cukru musisz już uważać żeby za dużo go nie dodać.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
fabia1 @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412662Proszę o pomoc ponawiam pytanie

Dziewczyny poradzcie robię tort na roczek z bucikami ale nie wiem jakiej wielkości zrobić te butki żeby śmiesznie nie wygłądało zrobiłam takie na dł.7,5 cm są za małe (tort wielkość 28)
Nie będzie śmiesznie, weź pod uwagę, że jeszcze jakieś dodatki typu-napis, kwiatek, lub kawałek masy udrapowanej- też na torcie się znajdą. Moim zdaniem lepiej na torcie wyglądają te małe niż jakieś monstrualnie wielkie buciory.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
aneta1111 @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412742Dziewczynki moje kochane
czy taka tortownica jest ok? Znacie ją, czy mam kupić standardową?
http://allegro.pl/regulowana-forma-na-tort...3096332821.html
Ja mam bardzo podobny rant. Czasami w nim piekę a czasami nadstawiam nad tortownicę jak robię wysokie przełożenia. Moim zdaniem praktyczne. Nie wiem jak z jakością tego metalu. Swoją mogę myć w zmywarce.
Na blachę piekarnikową kładę papier do pieczenia a na to rant. Ciasto na biszkopt wlewam bez uszczelniania brzegów. Nic nie wycieka. Ale ja wstawiam do nagrzanego piekarnika. Inne rzadsze ciasta trzeba wlewać do uszczelnionego rantu.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jo_anna1 @ 20 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412726Ja spróbowałabym rozgrzewać w mikrofali- oczywiście pod przykryciem.
Twój sposób tez może być dobry, ale później przy dodawaniu cukru musisz już uważać żeby za dużo go nie dodać.
Dzięki Jo_anno
bussi.gif

spróbuję z mikrofalą a jak nie wypali to zważę te resztki i będę traktować jak dodatkowy cukier.

A ja nie za bardzo lubię taki "majtkowy" róż więc postanowiłam poćwiczyć trampki i wykrawanie literek na mocniejszym kolorze :D. Konstruktywna krytyka bardzo mile widziana
anbetung.gif
.
Aaaa.. teraaaz idę spaaać...

2013.03.20.JPG

Załączniki

• 2013.03.20.JPG
    2013.03.20.JPG
    382.6 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Nie mów że zrobiłaś ten tort dla ćwiczeń??
Ale Ty jesteś aparatka :D Super, buciki bardzo ładne, w ogóle tort taki z gustem i prosty w pozytywnym tego słowa znaczeniu:)

a ja mam pytanie chyba głównie do Vanilki, bo ona szczypie 2 kolory masy jak robi tort z dwóch części. Jak to zrobić??? Czy ktoś mnie może poinstruować? Szczypie się już obłożony tort? Muszę sobie zrobić lekki zapas? I czy szczypcami nr 2 to będzie dobrze wyglądac?? (mam tylko takie)

PS. Potrzebuję jeszcze tutorial na postacie jakieś fajne. Kobietki, najlepiej lekarki
icon_smile.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
asiula, o.laz, h-elen - dziekuję za odpowiedź...już szukam większej tortownicy. Kochane jesteście - życie z Wami jest piękniejsze
icon_smile.gif

o.laz - torcik cudny...buciki, napisy i...pięknie obłożony. Skromny i elegancki, ale masz jeszcze miejsce na małe dodatki, np. "garść" stokrotek, czy jakiś gadżet dziecięcy. Nasze dziewczyny robią piękne grzechotki, smoczki, śliniaczki - pełen asortyment. Gdybym była Twoją klientką byłabym zachwycona!!!!! A Krzyżyk wycięłaś sama czy masz jakąs foremkę?

Mam jeszcze pytanie do dłużej tortujących artystek...potrzebuję czegoś "świecącego", oprócz srebrnego barwnika jakiś brokat? Cze sreberko wgniatam w masę czy maluję tylko na zewnątrz? A ten brokat czy inne świecidełko (nie wiem jak się nazywa) chodzi mi o perłowy efekt na ozdobach..
i ostatnie pytanie - czy lukier królewski można mrozić? nie znam się na tym, więc może "głupie" to pytanko
icon_smile.gif

Z góry Wam dziękuję i życzę pogodnej wiosny, chociaż na razie tylko kalendarzowa
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
aneta1111 @ 21 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412862Dziewczyny
a znacie to urządzenie? Czy to tylko zbędny gadżet?

http://www.garneczki.pl/produkt/regulowana...st-okragla,3047
Moim zdaniem, warto zainwestować w strunę, którą przetniesz też ptostokątne ciasta. Poza tym, w zależności od struktury ciasta albo pomysłu na przełożenia struna daje więcej możliwości. A do tego, cena formy spora. Struna kosztuje ok. 9 zł, 11 zł, 16 zł... Do tej formy i tak musisz mieć ostry nóż.

Brokatów, perłowych nie wgniatam do masy. Wylacznie maluję nimi. Dla wzmocnienia efektu pod srebrny robię szara masę, pod złoty zółtą.

Tort obłożony masa mroziłam. Nic się nie stało. Jeżeli chodzi Ci o zamrożenie samej masy to nie wiem. Może mikrofala dałaby rade uplastycznić? Nie wiem bo takowej kuchenki nie posiadam.
Edytuję...
icon_redface.gif
z rozpędu przeczytałam, że o masę cukrową pytasz. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa
icon_redface.gif

Królewskiego nie mroziłam.

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
h-elen @ 21 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412865Moim zdaniem, warto zainwestować w strunę, którą przetniesz też ptostokątne ciasta. Poza tym, w zależności od struktury ciasta albo pomysłu na przełożenia struna daje więcej możliwości. A do tego, cena formy spora. Struna kosztuje ok. 9 zł, 11 zł, 16 zł... Do tej formy i tak musisz mieć ostry nóz.
Dziękuję...masz rację.
icon_smile.gif
Warto posłuchać kogoś mądrego i doświadczoneg
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla, vanilka, ola_wroclaw i inne cinnki, bardzo, bardzo wam dziękuję,
bussi.gif
tak właśnie sobie przypomniałam,że jak jakiś czas temu robiłam tort no i chyba go z tydzień jedliśmy, to nic się z nim nie stało, no i tak sobie pomyślałam,że biszkopty upiekę w piątek, w sobotę po południu przełoże i wieczorem obłoże, bo boję się że w poniedziałek nie zdąże, w niedzielę to nie dam rady bo na tą komunię to jedziemy o 6:00 rano, bo to daleko i pewnie wróce późno i będę padnięta
icon_neutral.gif
, co prawda podobno troszkę alkoholu ma być, ale ja i tak będę kierowcą
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy