Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
bumelka @ 21 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413095Jest dużo bardziej doświadczonych cinek ale i ja już mam taki tort za sobą.Najpierw próbowałam umocować dwie wykałaczki w tej górnej części muszli ale niestety mi nie wyszło.Wykałaczki mi się przebijały bo masa w tym miejscu pąkała. Ostatecznie umocowałam ją na lukier plastyczny roztopiony w mikrofali.Tylko uwaga bo jest baaaardzo gorący,ale też bardzo szybko zastyga i to na kamień.Muszli nie musiałam nawet podpierać.Chwilkę tylko potrzymałam.Na zdjęciu powinno być widać trochę nierówny wałeczek lukru.Jeśli chodzi o maczek to ja posmarowałam delikatnie sprytem który bardzo szybko odparowuje i na niego przylepił się maczek.
Może jeszcze ktoś Ci pomoże.
Bumelko dziękuję Ci za podpowiedź.
Twój tort jest piękny-zresztą jest moim faworytem wsród tych które znalazłam.
A spirytusem smarowałaś cały tort czy tylko wierzch, tam gdzie sa perełki?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
ola_wroclaw @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413174bumelko, zaintrygowała mnie masa roztopiona w mikrofali. To naprawdę jest tak skuteczne? Myślisz, że z figurkami też da radę?
Ola ja też miałam problem z odpadającymi konczynami itp wystającymi elem. i za radą Cinek uzyłam roztopionej masy (roztapiam w garnuszku w kąpieli wodnej, bo nie mam mikrofali) - i rewelacja, tak jak pisze Bumelka zastyga na kamień dosc szybko.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dziękuję dziewczyny za te słowa uznania.
ola-wroclaw ja jakoś nie miałam problemu z lepieniem figurek.Tak jak mówi Jo_anna1 zawsze podpieram elementy które "wiszą".Jeśli chodzi o lukier rozgrzany to myślę ,że mógłby być,ale musisz wiedzieć,że ma on jednak jakąś swoją grubość.Nigdy nie będzie to tak delikatne łączenie jak na klej.
goma spirytusem smarowałam cała górę bo bałam się czy aby na pewno nie będzie jakiś plam gdybym posmarowała tylko miejscowo.Posypałam maczek tam gdzie chciałam ,spryt wyparował a plam nie było.Jeszcze jedno jeśli mogę zasugerować.Chodzi o dzidziusia.Najlepiej go wyjąć z formy po pobycie w lodówce aż się utwardzi,ale ja chciałam aby dokładnie leżał w muszli,która jest wklęsła,dlatego wyjmowałam go z formy miękkiego... dopiero trzeci był w miarę ok.Dupcia była trochę skaleczona ale położyłam na niej rozgwiazdę.
Jeśli coś jeszcze Cię intryguje to pytaj.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Bumelko jeszcze raz wielkie dzieki.
Ja dzidziusia kupiłam gotowego, foremki nie mam, i własnie teraz zastanawiam sie jak go ułozyc w muszli.
Muszlę zrobiłam od reki bo nie mam w odpowiednim rozmiarze, i tak mysle ze chyba jakąs podusię dzidziusiowi zrobie bo na razie wisi w powietrzu
icon_smile.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ilekroć robię tort dla znajomych wychodzą mi jakieś totalne masakry. Tak samo było i tym razem. Oczywiście wizja swoje, wykonanie swoje.
No i z jednej strony to może i dobrze, ze te "mniej udane" wędrują do znajomych, ale z drugiej to trochę głupio
icon_razz.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola, piękny ten tort, a figurka elegancka, nie wiem co ty od niej chcesz. tyle detali.
ja właśnie kombinuję nad tortem dla kolegi, coś czuję, że ta moja wizja to byle co będzie.
icon_smile.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Ola co ty!!! Siostrunia jak ta lala!!!! Niejeden dałby sobie zastrzyk zrobić !!!!! A ja mam wizję na chrzcinowy dla chłopca ( w 1 dzień świąt). Tylko potrzebuję fajnego zająca- figurkę!!! Nie musi być tutek. Mogę się gapić i lepiić. Tylko by był fajny.
Edytuję się!!!!!!
Justynka dzięki wielkie!!!!!!
bussi.gif
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
o.laz @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413294Jo_anna, bumelka, a smarujecie palce plantą podczas lepienia figurek? mi tez ni zawsze się przykleja to co trzeba...
Smaruję i w masę także wrabiam, moim zdaniem jak trosze więcej planty do figurek to lepiej się kształtuje. warunek tylko taki, że masy nie można za długo wyrabiać bo od ciepła dłoni staje się lejąca.
jeżeli masz problemy a samoróbka to do figurek polecam Model past- świetna masa w zasadzie sama układa się w dłoniach.

a u mnie koniec pracy twórczej ....... na dziś
icon_mrgreen.gif

IMG_0133.JPG

Załączniki

• IMG_0133.JPG
    IMG_0133.JPG
    139.2 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziękuję.
tak sobie teraz pomyślałam, biedne pszczółki trzeba będzie dobrze opatulić coby nie zmarzły- tyle śniegu za oknem
rofl.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
o.laz smaruję ręce i staram się lepić tak krótko jak tylko można.
goma spróbuj może dzidziusia położyć na cukrowych perełkach albo na tym maczku.W ten sposób wypełnisz tę pustą przestrzeń pod nim.
Jo_anna śliczny torcik,aż cieplej się robi patrząc na niego.
ola_wroclaw patrząc na Twój torcik chętnie wróciłabym do pracy
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ola_wroclaw ja nie wiem co ty chcesz od pielęgniarskiego torcika, dla mnie jest super
anbetung.gif

jaonno piękny torcik
anbetung.gif

dziewczyny doradzcie mi bo mam ochotę kupić sobie masę do robienia ozdób, GUM PASTA SATIN ICE, taką: http://cafe-chocolate.pl/gum-paste/789-gum...-satin-ice.html

na niej pracuje CAKE BOSS, ale jak ostatnio zrobiłam masę wg. Vanilki to super mi się nią obkładało, ale nie wiem jak wychodzą figurki, kwiaty itp. Satin Ice można bardzo cienko rozwałkować i łatwo się barwi, tak jest w opisie,
gruebel_2.gif
tylko tak sobie pomyślałam, że masa "Vanilki" wychodzi duuuuużo tańsza, z drugiej strony, z SATIN ICE pewnie fajnie się robi falbanki i kwiaty,
rofl.gif
ale zamiast niej mogłabym kupić sobie inne rzeczy, no i nie wiem, a wy mi radzicie? z jakich mas robicie ozdoby? pleaaaase napiszcie co myślicie
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy