Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Piękne, piękne i jeszcze raz piękne
anbetung.gif

Sylkag66 fajne te ciasteczka-jajeczka.
A ja nie mogę sie zebrac żeby zacząć robic ozdoby na tort na Święta
icon_sad.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
dziękuję dziewczyny. Tak to są torty z jednego dnia. co prawda biszkopty zawsze pieke w czwartek gdy ostygną zawijam je w sciereczke i do foli wkładam . te torty obłożyłam masą cukrową w piątek pod wieczór i ten z traktorkiem zrobiłam na gotowo. reszte kńczyłam w sobote do południa. Hajastan ja gdy chce mieć mase inną niż białą to barwnik dodaję do roztopionej żelatyny ale rozrabiam go w łyżeczce wody i dolewam do roztworu.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
alipek @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414288Ja generalnie mam mało siły w łapach i zawsze mam problem z wygniataniem masy! Trochę trzeba sie przy tym namęczyć. Szczególnie jak masa poleżakuje i wtedy doprowadzenie jej do plastycznosci to dla mnie robota fizyczna!!!!!! Za radą cinek kwasek rozcieńczyłam w gorącej wodzie. Pomaga na te kropki!!!
Kochana, mi kiedy masa troche po leżakuje to wkładam na 10-15 sekund do mikrofali w zależności ile tej masy jest i zaoszczędzam sobie siły
icon_mrgreen.gif

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
sylkag66 @ 25 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414546dziękuję dziewczyny. Tak to są torty z jednego dnia. co prawda biszkopty zawsze pieke w czwartek gdy ostygną zawijam je w sciereczke i do foli wkładam . te torty obłożyłam masą cukrową w piątek pod wieczór i ten z traktorkiem zrobiłam na gotowo. reszte kńczyłam w sobote do południa. Hajastan ja gdy chce mieć mase inną niż białą to barwnik dodaję do roztopionej żelatyny ale rozrabiam go w łyżeczce wody i dolewam do roztworu.
Vanilka @ 25 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414478Ano tak, to są torty z jednego weekendu
cheers.gif
Czy śpię? Czasami udaje się udaje zmrużyć oko choć na chwilę
icon_mrgreen.gif
Najczęściej w sobotę po południu odsypiam
icon_smile.gif
Ile czasu trzeba piec torty bo dojść do takiej wprawy
denknach.gif

Nie pozostaje nic innego jak tylko
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Vanilka a te wszystkie elementy przygotowujesz z marszu czy wcześniej Chodzi mi o pingwiny, koniki itp.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
malutka25 @ 25 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414378Tort z różami robiłam 18 godzin i ten napiwek bardzo mnie podbudowal:)

Tort star wars świetny, zastanawiam się tylko co to za kula ...
icon_razz.gif

Sylka, vanilka to są wasze z jednego weekendu? Spicie czasami :D ?
Malutka ja też nie wiem co to za kula. Tematyka star wars jest i całkowicie obca(mam 2 córeczki), ale podgapiłam trochę na necie i tam takie podobne kule są. To może jakaś stacja kosmiczna. Ciort wie, miało być bogato i kosmicznie to dałam wszystko. https://www.google.pl/search?q=star+wars&am...i=PFlQUcPsEYTDP

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
sylkag66 @ 25 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414549Vanilko kochana powiedz jak ty robisz te zdjęcia na tym czarnym tle
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
SUPER TORTY WYGLĄDAJĄ NA TYCH ZDJĘCIACH
icon_smile.gif
NO I OCZYWIŚCIE PIĘKNE TORTY ROBISZ!
Sylwuś, kiedyś Vanilka pisała, że robi fotki na takim czarnym, grubym materiale. Też mi się podobają te fotki. Chyba lepiej niż na białm tle widać urrok tortu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Czy któraś z Was może próbowała zamawiać CMC z innego źródła niż sklepy z żywnością? Znalazłam na allegro w sklepie z odczynnikami (o takie o: klik). 19 zł z przesyłką i to za kilogram zachęca (no dobrze, aż tyle nie potrzebuję, ale i tak taniej niż w tych cukierniczych sklepach
icon_mrgreen.gif
w przeliczeniu dla najpopularniejszego sklepu - nie wiem, czy nazwę można podawać - ta sama ilość wyszłaby za 900 zł...). Myślicie, że warto na tym oszczędzać?
gruebel_2.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Aniu-magdo ja bym nie ryzykowała z takim zakupem. Nie dość, że istotne przy pracy może być samo stężenie środka(lepkość, skład %) to na dodatek jeżeli to jest do innych celów- a tutaj widać jakoodczynnik- to może mieć różnego rodzaju zanieczyszczenia-nie tylko w sensie brudów ale także chemiczne. To na pewno nie dla mnie ale to jest moje zdanie.
Jeżeli ktoś używa to najpierw należałoby zapytać sprzedającego o szczegóły.

Dziewczyny torty świetne jak zwykle, trudno każdy z osobna komentować
daumen.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Łojeny, co tu się działo przez weekend! Napiwki po 80 zł, rusztowania, jadalne psy, dla tych co po trzy i wiecej tortów na dzień (lub na noc) robią to w ogóle brak słów bo chyba im więcej na taki maraton bierzecie tym ładniejsze wam wychodzą
icon_smile.gif
.
A juz najbardziej to lubię jak Asiulla wstawi jakiś "niezbyt udany" torcik... :D
Asiulla, napisz Cię proszę bardzo, jak robiłaś tego Indianę to te rowki typu szyja albo między nogami (hehe) to wykrawasz już w cieście, przed obłożeniem? Czy ten efekt jakoś w samej masie uzyskujesz?

ja kilka jajek już pomalowałam, będą na mazurki
icon_smile.gif

jaja.JPG

tylko mi to kurczę wściekłe jakieś wyszło. muszę jakiś inny patent wymyślić

Załączniki

• jaja.JPG
    jaja.JPG
    172.3 KB · Wyświetleń: 0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Ola jakie piękne dekoracje świąteczne
icon_smile.gif
za oknem Boże Narodzenie a u Ciebie tak jak powinno być Wielkanoc
icon_smile.gif

Kochane
Mam pytanie w sprawie brokatów. Muszę mieć elementy brokatowe czarne i srebrne, czy muszę kupić kolorowe brokaty, czy jest jakiś uniwersalny np.perłowy, który nadaje posłysk na każdej już pofarbowane masie.

Bardzo Was proszę o odpowiedź, bo nie wiem jak to "Ugryżć":)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
aneta1111 @ 25 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414713...
Mam pytanie w sprawie brokatów. Muszę mieć elementy brokatowe czarne i srebrne, czy muszę kupić kolorowe brokaty, czy jest jakiś uniwersalny np.perłowy, który nadaje posłysk na każdej już pofarbowane masie.

Bardzo Was proszę o odpowiedź, bo nie wiem jak to "Ugryżć":)
Jeśli chodzi o Twoje pytanie to powiem tak.Mam taki barwnik.Nie jest to typowy brokat jeśli taki chcesz,ale daje taki efekt o jakim piszesz,czyli daje perłowy połysk na każdej masie.Kolor takiej masy staje się trochę delikatniejszy.Ja malowałam na sucho bo były to małe elementy( np.muszle na torcie chrzcinowym kilka postów wcześniej).Można też z dodatkiem % ale wtedy efekt "perły" jest wyraźniejszy a tym samym kolor jeszcze mniej intensywny.Takie są moje doświadczenia.Może jeszcze ktoś coś doda
icon_wink.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Asiulla , myszka jak zwykle perfekcyjna! pliss spójrz wyżej na mojego poprzedniego posta i napisz jak te rowki robisz...
Jo_anno , super pomysł na psi torcik, wykonanie to wiadomo, ekstraklasa. Ta kość ma w srodku jakąś masę z ryżu dmuchanego albo coś takiego? A ogonek pieskowi to jak mocowałaś do tyłeczka? Płaskie powierzchnie sklejasz czy dziurkę mu zrobiłaś i ogonek w dziurkę? Bo, jeśli mnie wzrok nie myli, to ten ogon się nie opiera na torcie chyba?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
O.laz, kość tym razem nie ma ryżu w środku- zabrakło na to czasu, są tam dwie rurki waflowe, takie puste i to okrywa masa.
Ogonek nie leży na torcie, koniec "maźnięty" wodą z cukrem, wsadzony jest pod tyłeczek pieska i do zaschnięcia podparty na ręczniku papierowym lub kawałku folii.
Ten tort bardzo szybko i fajnie mi się robiło, musiałam po prostu odwdzięczyć się ludziom którzy pomogli dla schroniska dla psów a że jako osoba prywatna nie mam ani funduszy ani innych możliwości to ten pomysł wydał mi się najlepszy. Niech wiedzą, że warto pomagać
icon_razz.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy