Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
ola_wroclaw @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414044pies rewelka!!!!

Ja się ciąglę boję tortów 3D
Też się trochę obawiałam, ale wcale nie było tak trudno:)
Z Twoimi zdolnościami Olu, nie ma się czego bać
fiesgrins.gif

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Dziewczyny torty same piękności
Olu ten zaręczynowy cudny

A to mój wczorajszy

P3240212.JPG

Ja też nie mam odwagi do 3D

Załączniki

• P3240212.JPG
    P3240212.JPG
    708.6 KB · Wyświetleń: 0

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Piękne torty
icon_smile.gif

Co jeden to lepszy
icon_smile.gif

Wszystkie wyglądają ślicznie i bardzo inspirują
icon_smile.gif

To może pokażę wam moje dwa.
Pierwsze z urodzin córki, drugi wczorejszy z roczka syna
icon_smile.gif

Oba są moimi debiutami. Więc mają mnóstwo niedociągnięć
icon_redface.gif

I tu mam pytanie. Miałam ogromny problem z czerwoną masą
cry_1.gif

Robię ją z przepisu illi:
"9 g zelatyny mielonej
6 lyzek stolowych wody
20 g glukozy(traubenzucker-nie wiem czy dobrze przetlumaczylam, w Niemczech kupujesz traubenzucker w kartonikach)
20 ml wody
750 g cukru pudru
90 g tluszczu roslinnego(taki w kostkach, w niemczech sa kilogramowe, wyglada jak smalec-bialy)"

Przy pokrywaniu białą wszytsko wyszło powiedzmy rewelacyjne, ale przy czerwonej nie.
Podczas rozwałkowywania masa jakby oddzielała się (rozwarstwiała), a przy podnoszeniu zwyczajnie się rwała. Przez co musiałam zrobić kolor mniej czerwony.
Nie wiem co mogło być powodem tego, gdyż moje doświadczenie w tym zakresie jest marne, ale powiedzcie jak robicie swoje??
W sobotę jedziemy na święta( przed nami ponad 650 km) a w niedzielę robimy roczek syna. I kurcze boję się że chcąc zrobić torta w niedzielę po śniadaniu nie zdążę bo będę mieć taki sam problem z obłożeniem
icon_sad.gif

A nie mogę go zorbić w piątek, czy sobotę rano bo boję się że podczas drogi coś się z nim stanie
icon_sad.gif

Miała któraś podobny problem z masą zabarwioną??

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Agnik nie udało się wyciąć literek? Twoje debiuty wyglądają super
icon_smile.gif
biedronka jest świetna. Ja nie miałam nigdy problemu z rozdzielaniem się masy ale robię dopiero od miesiąca.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
malutka, tort bukiet super. Myślę, że nikt nie skomentował, bo my tu wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do TYLKO SUPEROWYCH tortów... dlatego już nie komentuje się każdego.
icon_smile.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='agnik' date='24 Mar 2013, 14:08 ' post='1414123']

bardzo udany debiut!!!!

Jeśli chodzi o masę czerwoną- u mnie zawsze biała jest najbardziej plastyczna. Czerwona najmniej. Choćbym nie wiem co robiła- cudów nie ma, intensywna czerwona traci swe właściwości. Nie ciągnie się tylko rwie. Ja się już z tym pogodziłam i po prostu wałkuję większy kawałek masy, obchodzę się z nią bardzo delikatnie i nie jest źle.,

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='malutka25' date='24 Mar 2013, 14:48 ' post='1414135']

skoro dostałaś 80 PLN napiwku tzn. że tort był bardzo bardzo super
icon_smile.gif
))

Ja raz dostałam 10 PLN napiwku, w tę sobotę, za panią doktor i powiem szczerze, że to było dla mnie coś ;)))))) 80 PLN to bym padła chyba ;)

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
malutka25 @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414135Agnik nie udało się wyciąć literek? Twoje debiuty wyglądają super
icon_smile.gif
biedronka jest świetna. Ja nie miałam nigdy problemu z rozdzielaniem się masy ale robię dopiero od miesiąca.
Od miesiąca robisz torty
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif

To dopiero widać jaka przepaść mnie dzieli do was... wy to macie we krwi
icon_razz.gif

Chciałam zrobić czerwone literki ale przez te porblemy z tą masą jakoś nie miałam już chęci wycinać.
We wtorek mam kolejnego solenizanta w domu - męża i w zasadzie nic specjalnego chyba robić nie będę ale chcę przynajmniej poświczyć obłożenie. No i wiem że obłożenie będzie zielone... to trening przed niedzielą. Jeśli zieleń będzie jak czerwień to się pochlastam :/

ola_wroclaw czyli co mocno czerwona= rwąca
A jakie masz barwniki, może to też ma jakieś znaczenie??

A z innymi kolorami też tak masz czy tylko z czerwonym??

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Agnik ja naogladalam się filmikow i poszło. Figurki mam chyba we krwi bo jakiś plastyk przewinal się w rodzinie.

Fajnie, że piszecie o tej masie ... Raz robiłam czarną bo takim kolorem miał być pokryty i faktycznie bardzo źle się nią pokrywalo. W końcu wzięłam białą i pomalowalam na czarno. Czerwoną wczoraj pokrywalam auto i byla plastyczna. Barwnik mam wiltona.

Aaa no dziękuję
icon_razz.gif
hiehie :D na żywo wyglądał lepiej a że robię i fotkuje w nocy to zzdjęcia niewyraźne.

Wczoraj robiłam ferrari ale wyszła mi wersja kombi haha, tak rodzinnie:D

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Agnik ja naogladalam się filmikow i poszło. Figurki mam chyba we krwi bo jakiś plastyk przewinal się w rodzinie.

Fajnie, że piszecie o tej masie ... Raz robiłam czarną bo takim kolorem miał być pokryty i faktycznie bardzo źle się nią pokrywalo. W końcu wzięłam białą i pomalowalam na czarno. Czerwoną wczoraj pokrywalam auto i byla plastyczna. Barwnik mam wiltona.

Aaa no dziękuję
icon_razz.gif
hiehie :D na żywo wyglądał lepiej a że robię i fotkuje w nocy to zzdjęcia niewyraźne.

Wczoraj robiłam ferrari ale wyszła mi wersja kombi haha, tak rodzinnie:D

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Malutka suuuper ten bukiet!!!!I nie dziwię się, że dostałas napiwek bo to sporo pracy kposztuje!!!!!!
A co do barwnika czerwonego to ja rok temu rozstałam się z masą samoróbką właśnie przez barwnik! czerwony powoduje że masa traci plastyczność. Teraz wróciłam do samoróbki ale czerwonego sie boje!!!!! Podobno barwienie na etapie rozpuszczania żelatyny pomaga!!!

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz nie jako gość.
Bardzo podziwiam Wasze dokonania. Od dawna uwielbiam piec ale chciałabym zacząć przygodę z ozdabianiem tortów.
W związku z tym mam kilka pytań do ekspertów(czyli wg mnie do Was): mianowicie zrobiłam tę masę z mąką parzoną i cukier dosypywałam do zimnej masy ale po jakimś czasie zamiast gęstnieć to coraz bardziej się kleiła, dodałam dużo cukru pudru i chyba się udało. Ale nie wiem czy to nie wpłynie na jakość owej masy, jak myślicie???
I mam ogromną prośbę napiszcie czym wykrawacie/jak robicie z tej masy takie piękne napisy? Chciałabym zrobić tort dla Chrześnicy z takim napisem.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Mój najświeższy! Z samoróbkido której powróciłam po roku rozstania ( przez czerwony barwnik rozstanie było!!!!)

Załączniki

• IMG_6334.JPG
    IMG_6334.JPG
    273.1 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Mylka @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414179Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz nie jako gość.
Bardzo podziwiam Wasze dokonania. Od dawna uwielbiam piec ale chciałabym zacząć przygodę z ozdabianiem tortów.
W związku z tym mam kilka pytań do ekspertów(czyli wg mnie do Was): mianowicie zrobiłam tę masę z mąką parzoną i cukier dosypywałam do zimnej masy ale po jakimś czasie zamiast gęstnieć to coraz bardziej się kleiła, dodałam dużo cukru pudru i chyba się udało. Ale nie wiem czy to nie wpłynie na jakość owej masy, jak myślicie???
I mam ogromną prośbę napiszcie czym wykrawacie/jak robicie z tej masy takie piękne napisy? Chciałabym zrobić tort dla Chrześnicy z takim napisem.
Mylko, pomyliłas wątki
icon_wink.gif

Tutaj dziewczyny piszą o masie cukrowej z żelatyną - ty zaś zrobiłaś zupełnnie inna wersję masy, więc powinnas pisać w wątku pod przepisem na masę którą zrobiłaś.
Dziewczyny tu i w innych miejscach opisały już chyba wszystko co możliwe o ozdabianiu i różnych z tym związanych problemach, mnóstwo porad, doświadczeń itd - czytać czytać i jeszcze raz czytać musisz
icon_biggrin.gif
wszyscy przez to przechodzą.
A do wycinania literek kupuje się różne wykrawaczki - małe duże śmieszne kursywa itd itp
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy