Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
alipek cudne te króliczki i w ogóle całość! a była opcja ze koszyczek z dzidzią na torcie będzie stał?

Tak Olu była opcja, że koszyczek będzie na torcie a w nim dzidzia ale zrobiłam fotki obu wersji i doszłyąmy z Sylwia do wniosku że tak lepiej. A koszyczek jak pisałam dodałam aby mieli gdzie dzidzię schronić przed nożem.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Witam się poświątecznie
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że Święta upłynęły Wam w spokojnej i rodzinnej atmosferze
icon_smile.gif
Ja odpoczywałam na maksa, naładowałam akumulatory i jestem gotowa do dalszej pracy.
Piękne i piękniejsze torty stworzyłyście. Buzia się cieszy jak się ogląda te zdjęcia
icon_smile.gif

Jeżeli chodzi o pikowanie tortu to polecam dać trochę grubiej masy maślanej pod masę cukrową wtedy wychodzi tak jakby głębszy pik. Masy cukrowej nie trzeba jakoś specjalnie grubiej nakładać tylko z wyczuciem jechać radełkiem żeby masy nie przerwać. Natomiast perełki nie odpadną jeżeli zrobicie dziurkę w miejscu gdzie ma być, potem posmarować klejem (u mnie woda z pudrem) i delikatnie wcisnąć perełkę.

A tu moje przedświąteczne:

P1130166.JPG

P1130176.JPG

Załączniki

• P1130166.JPG
    P1130166.JPG
    178.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1130176.JPG
    P1130176.JPG
    219 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
o.laz @ 2 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1416940...
bumelka rewelacyjny ten kloss! malowałaś czarnym wiltona z alkoholem czy jak? jak to zrobiłaś że nie widać śladów pędzla? a myślisz że nie dałoby się wycinać z masy i naklejać czarnych elementów lub odwrotnie białych?
...
Właśnie tak to robiłam.Nie malowałam tylko na torcie obłożonym czarna masą naklejałam elementy wycięte z białej masy.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Vanilko ciągle nie mogę wyjść z podziwu dla Twojej twórczości tortowej.Wszystko pięknie dopracowane Po prostu śliczne.
Zresztą wszystkie torty jakie dziewczyny powstawiały cieszą oczy.A babeczki ślubne ...rewelka
icon_lol.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
alipek @ 2 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1416951Tak Olu była opcja, że koszyczek będzie na torcie a w nim dzidzia ale zrobiłam fotki obu wersji i doszłyąmy z Sylwia do wniosku że tak lepiej. A koszyczek jak pisałam dodałam aby mieli gdzie dzidzię schronić przed nożem.
dzięki za odpowiedź. myślałam ze oprócz względów estetycznych brałaś pod uwagę np to że koszyczek za ciężki albo coś w tym stylu i że on miał stac i tak z boku (z dzidzią lub bez)

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Vanilka @ 2 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1416953....
Jeżeli chodzi o pikowanie tortu to polecam dać trochę grubiej masy maślanej pod masę cukrową wtedy wychodzi tak jakby głębszy pik. Masy cukrowej nie trzeba jakoś specjalnie grubiej nakładać tylko z wyczuciem jechać radełkiem żeby masy nie przerwać. Natomiast perełki nie odpadną jeżeli zrobicie dziurkę w miejscu gdzie ma być, potem posmarować klejem (u mnie woda z pudrem) i delikatnie wcisnąć perełkę.
.....
Vanilko bardzo dziękuję za dobre rady odnośnie pikowania
bussi.gif
. obawiam się tylko czy mi tego wyczucia starczy...
icon_eek.gif
cóż, zobaczymy

a twoje torty... eeech po prostu są ideałem majaczącym gdzieś daleko na mojej tortowej drodze.. jak długo się tym zajmujesz jeśli można wiedzieć?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję za komplementy
wink.gif

Robieniem tortów zajmuję się 3 lata.
Tort z biedronką przewidziany był na ok. 20 osób dorosłych i 5 dzieci. Ważył 3,5kg i nie był robiony jako tort piętrowy.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
o.laz
sylkag66 po prostu brak słów... poza wszystkim to podziwiam organizację pracy. ale chyba te wszystkie ozdóbki to duuzo wcześniej zaczęłaś robić? tych szczegółów tyle że aż w głowie sie kręci
icon_smile.gif

[/quote]
zawsze sobie mówię że ozdoby będę robiła sobie wcześniej, ale niestety w praktyce mi to nie wychodzi bo zawsze coś wypadnie. Więc i przy tych tortach i tak było. Alipek coś wie o tym bo prawie w nocy mi doradzała
icon_wink.gif
icon_razz.gif
bussi.gif
anbetung.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
sylkag66 @ 3 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417032o.laz
sylkag66 po prostu brak słów... poza wszystkim to podziwiam organizację pracy. ale chyba te wszystkie ozdóbki to duuzo wcześniej zaczęłaś robić? tych szczegółów tyle że aż w głowie sie kręci
icon_smile.gif

zawsze sobie mówię że ozdoby będę robiła sobie wcześniej, ale niestety w praktyce mi to nie wychodzi bo zawsze coś wypadnie. Więc i przy tych tortach i tak było. Alipek coś wie o tym bo prawie w nocy mi doradzała
icon_wink.gif
icon_razz.gif
bussi.gif
anbetung.gif
Potwierdzam!! Ta " Kobieta pracująca" ma kosmiczne zapasy energii. Była już prawie 12 w niocy a ona jeszcze 2 torty miała. A rano mi foty przysłała, że gotowe!!!!Zdolniacha taka. A jak sie polączy zdolności z pracowitościiiiia to efekty są jak na załączonych fotach!!!

Do Ola. A propo koszyka to nie był taki ciężki gdyż w środku był wypchany chrupkami kukurydzinymi a na nie tylko delkatnie trawki trochę. Polecam patent.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy