marioletta
Member
- Lis 2, 2012
- 332
- 0
- 0
aneta, dziewczyny gdzieś pisały już chyba o srebrnej masie ....jak dobrze kojarzę to szara masa malowana srebrem, logicznie powinnien być lepszy efekt niż malowanie białej
ola_wroclaw @ 3 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417135hej, będę robić tort z małym basenem i ludziem)) siedzącym w środku. I pytania:
1) nie mogę znaleźć przepisu na piping gel, chyba tak to się nazywało- to co imituje wodę??
2) tego człowieczka mam ulepić całego siedzącego i zalać to tą "wodą" czy jak?? Bo jakoś wyobraźnia mi dziś szwankujeOla ja robiłam basen "działkowy' i bardzo się podobał. I na górze miałam masę tylko niebieską![]()
aneta1111 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417286![]()
Boję się, że post ucieknie a dziś muszę to zrobić....
Pomożecie?srebrne elementy maluję srebrnym barwnikiem w proszku (gęsty) rozrobionym w... no właśnie nie pamiętamwiem, że rozrabiałam i w wodzie i w alkoholu i której było lepsze dla mnie, ale nie pamiętam- spróbowałabym i tak i tak. Natomiast odrobina wody/alko do rozpuszczenia, taka papka. Malowałam na masie szarej.
Jeśli chodzi o kulki to ja robię odrywając kawałkiNo ale równe to one idealnie nie są. Gdyby zależało mi na takich super równych to bym zrobiła wałek z masy i odcinała nożykiem np. po centymetrze czy ile tam potrzeba i rolowała. Ale nie wiem czy o to chodzi?
aneta1111 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417294Ola ja robiłam basen "działkowy' i bardzo się podobał. I na górze miałam masę tylko niebieską
bardzo ładny)) ale ja się chyba uparłam na ten pipink gel ...![]()
ola_wroclaw @ 3 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417238czy pieczecie kilka ciast/biszkoptow jednoczesnie w piekarniku na innych poziomach? Ja zawsze pieklam osobno ale czasem bylaby to fajna oszczednosc i czasu i energii gdybym chciala jedno pirc wyzej/drugie nizej. Jak myslicie? Jakies wskazowki jakie funkcje ustawiac? (jak pieke jedno to ustawiam grzanie gora-dol bez termoobiegu).ja też podbijam swoje pytanie
ola_wroclaw @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417300czy pieczecie kilka ciast/biszkoptow jednoczesnie w piekarniku na innych poziomach? Ja zawsze pieklam osobno ale czasem bylaby to fajna oszczednosc i czasu i energii gdybym chciala jedno pirc wyzej/drugie nizej. Jak myslicie? Jakies wskazowki jakie funkcje ustawiac? (jak pieke jedno to ustawiam grzanie gora-dol bez termoobiegu).ja też chętnie bym się dowiedziała czy tak da radę by oszczędzić czas
Hajastan @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417335Sylwia, ola.z, bumelka i gosiakw, bardzo, bardzo wam dziękuję za pomoc w sprawie tortu z 2 pac.![]()
Vanilka, asiulla i megi487 jak czytacie to napiszcie bo ja też jestem ciekawa czy każdy biszkopt do tortu pieczecie oddzielnie?
i inne dziewczyny napiszcie jakimi kremami lub czym najczesciej przekładacie torty?nie wiem czy dobrze zrozumiałam pytanie![]()
każdy biszkopt piekę osobno w piekarniku, wczoraj piekłam 5 i każdy pojedynczo, chyba ze mam upiec np cycki albo 2 małe 2 18 cm to razem wsadzam bo to się zmieści na kratce w piekarniku, ale nie piekę tak że jeden na górze a pod spodem drugi, wolę robić to pojedynczo i piekę tylko i wyłącznie na termoobiegu
ja przekładam torty tylko i wyłącznie bitą śmietaną w dowolnym smaku i nie używam żadnego mascarpone ani śmietan-fixów, u mnie tylko żelatyna idzie
asiulla1984 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417340nie wiem czy dobrze zrozumiałam pytanie![]()
każdy biszkopt piekę osobno w piekarniku, wczoraj piekłam 5 i każdy pojedynczo, chyba ze mam upiec np cycki albo 2 małe 2 18 cm to razem wsadzam bo to się zmieści na kratce w piekarniku, ale nie piekę tak że jeden na górze a pod spodem drugi, wolę robić to pojedynczo i piekę tylko i wyłącznie na termoobiegu
ja przekładam torty tylko i wyłącznie bitą śmietaną w dowolnym smaku i nie używam żadnego mascarpone ani śmietan-fixów, u mnie tylko żelatyna idzieasiula a co dodajesz do bitej śmietany żeby był smak i jakie proporcje dajesz żelatyny![]()
Hajastan @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417337Sylwuś napisz jakim kremem dekorowałaś tort, chyba na twoja rocznicę "Sylwia i Rafał" czy to bita smietana 30%? a ozdoby ci nie popłynęły bo chyba są z masy plastycznej?to nie tort dla mnie, a dekorowałam śmietaną 36 % firmy MU.. Z dodatkiem serka danio. ozdoby jak widać trzymały się bardzo dobrze i sprawdzałam w dzień odbioru jeszcze to nic im nie było
. kiedyś też już tak robiłam i było ok.![]()
Sylwia1978 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417346asiula a co dodajesz do bitej śmietany żeby był smak i jakie proporcje dajesz żelatyny
na 0,5 l śmietany daję 2 łyżeczki żelatyny, a do śmietany daję miksowane owoce np maliny czy truskawki, jak są świeże to świeże walę, czekoladę, galaretkę, jak robię z brzoskwiniami w kostkę do do śmietany daję brzoskwiniową galaretkę, to samo robię jak jest masa z miksowanymi malinami bądź truskawkami wtedy idzie galaretka w danym smaku, ale oprócz galaretki i tak daję żelatynę tylko troszkę zmieszam ilość, jak robię z ananasem z puszki albo gruszkami z syropu to żelatynę rozpuszczam z tych sokach zamiast wody i śmietana ma później fajny smak
itp. smaków robię dużo różnych
aneta1111 @ 3 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417223Kochane dziewczyny - dzieła jak zwykle super![]()
Mam pytanie dot. koloru srebrnego. Muszę zrobić srebrne elementy. Czy to jest biała masa pomalowana na srebrno? I jak zrobić równe kuleczki (dużo kuleczek) wielkości powiedzmy winogron? Czy sa na to jakieś szablony czy ręcznie?
Proszę Was o podpowiedzi
Odnośnie malowania już wiesz ,a co do kuleczek to mam też inny sposób niż mierzenie centymetrem.Ja rozwałkowuję masę i wykrawam wykrawaczką np.kwiatki albo gwiazdki o odpowiedniej wielkości i potem je kulam.Wszystkie są idealnie takie same.Dobrać tylko trzeba wielkość wykrawaczki do interesującego Cię rozmiaru kulki.
czarnowodzianka @ 3 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417217Mam pytanie do dziewczyn które robiły gorset, mam zrobic na 56 osób i wagowo ma byc 5,6 kg, jaka blaszkę uzyć? Vanilka robiła kiedyś tak mi się zdaje... pomózcie proszę...Mój gorset ma najczęściej 3,5-4kg więc na 56 osób na pewno jest za mały. Piekę w blaszce ok. 24x36. Na taką ilość upiekłabym biszkopt na blachach z piekarnika (tych czarnych) i z nich wycinała kształt chociaż sama nie wiem czy nie będzie za mały. Może zaproponuj piętrowy z górnym piętrem z cycuchami. Dolne można ozdobić na coś w rodzaju wiązanego gorsetu.
fabia1 @ 3 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417242Vanilko mam pytanie odnośnie tego tortu książki czy górną okładkę kładłaś od razu po rozwałkowaniu czy przed położeniem podsuszyłaś bo mam zamiar zrobić książkę ale nie wiem czy ta górna część się nie wywinieKładłam od razu po rozwałkowaniu tym bardziej, że okładka i tył to jeden kawałek masy.
o.laz @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417268Vanilko a napiszesz jeszcze ktora masa tak grubiej tynkujesz pod pikowanie? i to otynkowanie musi byc chyba dosc miekkie a nie od razu z lodowki, prawda? chłodzisz najpierw czy od razu po otynkoaniu obkładasz i pikujesz?Masa do tynkowania to masło+cukier puder+odrobina kwasku cytrynowego. Na 100g masła daję łyżkę cukru pudru. Masę maślaną zawsze schładzam, tort jest wtedy stabilniejszy, nie robi się ona twarda jak beton więc nie ma obawy, że piki się nie udadzą, a nawet wyjdą jeszcze lepsze.
Ja biszkopty piekę dwa na raz a niekiedy i trzy jak się zmieszczą. Jeden normalnie na kratce a drugi na dole na spodzie od nieużywanej tortownicy owiniętym kilka razy folią aluminiową żeby nie przypalił się spód. Grubość folii trzeba sobie odpowiednio dobrać do swojego piekarnika. Biszkopty piekę nie jeden pod drugim tylko jeden bliżej ścianki drugi bliżej drzwiczek, tak po przekątnej. Jak piekłam jeden pod drugim to ten z dołu mi nie wyrastał tak jak powinien.
Najczęściej przekładam torty bitą śmietaną w różnych smakach (tak jak pisze asilua) i też nie używam fix-ów do usztywnienia tylko żelatyny, na 500ml śmietany 2 płaskie łyżeczki żelatyny, żelatynę namaczam w zimnej wodzi i jak napęcznieje wkładam ją na 15sekund do mikrofali i taką ciepławą wmiksowuję do masy.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.