Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
Asiulla - śliczne torciki
icon_smile.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Mój ostatni torcik, wczoraj wydany, a dzisiaj w łóżku z temperaturą leżę
icon_sad.gif

Ale warto było się przemęczyć, klientka mi napisała, że " mama jak zobaczyła to się tak wzruszyła, że aż się popłakała"
Warto żyć i tworzyć dla takich chwil
icon_smile.gif
, nawet jeśli nie zawsze idzie po naszej myśli i nie zawsze jestesmy zadowolone z naszych dzieł
icon_smile.gif

DSCF3338.JPG

Załączniki

• DSCF3338.JPG
    DSCF3338.JPG
    103.2 KB · Wyświetleń: 0

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
malwinnnka @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418295Mój ostatni torcik, wczoraj wydany, a dzisiaj w łóżku z temperaturą leżę
icon_sad.gif

Ale warto było się przemęczyć, klientka mi napisała, że " mama jak zobaczyła to się tak wzruszyła, że aż się popłakała"
Warto żyć i tworzyć dla takich chwil
icon_smile.gif
, nawet jeśli nie zawsze idzie po naszej myśli i nie zawsze jestesmy zadowolone z naszych dzieł
icon_smile.gif
Mozesz napisac jak dokladnie robilas ten napis "Mirka i Leszek"?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
sionia @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418313Mozesz napisac jak dokladnie robilas ten napis "Mirka i Leszek"?
Napis robiłam za pomoca literek, które były dołączone do któregoś numeru gazetki "Dekoracja ciast". Można ich używać jako wykrawaczki, oraz tak jak ja to zrobiłam, jako stempelki. Po odciśnięciu napis pomalowałam srebrnym barwnikiem.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ola_wroclaw @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417967Smok, co mam nadzieję widać ;) Generalnie jestem dość zadowolona, natomiast chyba nigdy nie nauczę się robić takich projesjonalnych figurek :/ Nie mam do tego talentu. I moje figurki wyglądają jak takie spod ręki pięcioklasistki.
ola_wroclaw smok superowski, powiedz jak ty zrobiłaś,że ogień z pyska nie odpadł?
rofl.gif

o.laz bardzo dziękuję za pomoc, a co twojego tortu to ja bym pikowania zrobiła mniejsze, ale to tylko moje zdanie
rofl.gif

asiulla dzięki za odpowiedź, pewnie masz już dosć moich pytań, ale proszę napisz czym pomalowałaś perełki,że są koloru perłowego? i jak zrobiłaś w torcie na rocznice ślubu, że górna muszla ci nie opadła? a w torcir dla mateusza to słuchawki sa tylko z masy plastyczne?
gruebel_2.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Moja pierwsza piłeczka. Dziewczyny podpowiedzcie można gdzieś kupić wykrawaczę sześcian??? Taką do lepienia piłki.

Załączniki

• IMG_6428.JPG
    IMG_6428.JPG
    206.2 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Aniu pisałam już na fc tort ci wyszedł suuuuuuuuuper !!!!
anbetung.gif
powiedz po co ci wykrawaczka sześcian? jak twoje sześciany są exstra
rofl.gif
a w czym piekłaś biszkopt?
gruebel_2.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hajastan @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418350Aniu pisałam już na fc tort ci wyszedł suuuuuuuuuper !!!!
anbetung.gif
powiedz po co ci wykrawaczka sześcian? jak twoje sześciany są exstra
rofl.gif
a w czym piekłaś biszkopt?
gruebel_2.gif
Biszkopt piekłam w misce metalowej. Przekrojony był na 5 placków. Monia, te sześciany wycinałam od sześciany wyciętego z kartki papieru. Ale im niżej schodziłam tym nie chciały mi do siebie pasować. Na płasko jak układałam było ok, jak przekładałam na półkulę coraz niżej nie chiały pasować. Dlatego na dole ta trawa bo już mi nerw nie starczyło!!!!!. Może następna będzie lepsza bo będę miała wprawę.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
index.php?act=findpost&pid=1418343ola_wroclaw smok superowski, powiedz jak ty zrobiłaś,że ogień z pyska nie odpadł?
rofl.gif

o.laz bardzo dziękuję za pomoc, a co twojego tortu to ja bym pikowania zrobiła mniejsze, ale to tylko moje zdanie
rofl.gif

asiulla dzięki za odpowiedź, pewnie masz już dosć moich pytań, ale proszę napisz czym pomalowałaś perełki,że są koloru perłowego? i jak zrobiłaś w torcie na rocznice ślubu, że górna muszla ci nie opadła? a w torcir dla mateusza to słuchawki sa tylko z masy plastyczne?
gruebel_2.gif
Hajastan masz rację, to jedna z rzeczy które zauważyłam dopiero po zrobieniu.
ola_wroclaw ja też ciekawam co z tym ogniem, zapomniałam wcześniej spytać
dump.gif

a co to futbolówki to ona jest uszyta z 20 sześciokątów i 12 pięciokątów, w klasycznej kolorystyce pięciokąty są czarne. moze dlatego ci nie pasowało alipek? ale tort i tak fajowski. napisz, a jak upieczesz ten biszkopt w misce to potem co, wyrzucasz co drugi placek żeby formę półkuli zachować po dołożeniu masy? bo ci taka równiutka wyszła ta piłeczka..

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
a co to futbolówki to ona jest uszyta z 20 sześciokątów i 12 pięciokątów, w klasycznej kolorystyce pięciokąty są czarne. moze dlatego ci nie pasowało alipek? ale tort i tak fajowski. napisz, a jak upieczesz ten biszkopt w misce to potem co, wyrzucasz co drugi placek żeby formę półkuli zachować po dołożeniu masy? bo ci taka równiutka wyszła ta piłeczka..
[/quote]

O.laz ja piekłam w misce takiej półkuli więc nie wyrzucałam placków tylko wszysto przełożyłam. Ja wiem, że w piłce są pięciokąty i sześciokąty ale widziałam takie piłki z samych sześciokątów (torty) i tam było ok. Może to kwestia wprawy. To mój pierwszy raz, może następne będą lepsze

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
index.php?act=findpost&pid=1418343asiulla dzięki za odpowiedź, pewnie masz już dosć moich pytań, ale proszę napisz czym pomalowałaś perełki,że są koloru perłowego? i jak zrobiłaś w torcie na rocznice ślubu, że górna muszla ci nie opadła? a w torcir dla mateusza to słuchawki sa tylko z masy plastyczne?
gruebel_2.gif
perełki są obtoczone w suchym barwniku sugarflair http://allegro.pl/barwnik-jadalny-perlowy-...3109560679.html
a muszla to mi opadała i to strasznie pomimo tego, że tydzień suszyłam, jakoś wilgotno było i się rozmiękczyła, na noc wsadziłam już na gotowym torcie do muszli kieliszek to w lodówce zesztywniało
słuchawki zrobiłam całe z masy curowej

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
asiulla1984 @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418413a muszla to mi opadała i to strasznie pomimo tego, że tydzień suszyłam, jakoś wilgotno było i się rozmiękczyła, na noc wsadziłam już na gotowym torcie do muszli kieliszek to w lodówce zesztywniało
Asiulla1984 ja też mam pytanie dot. muszli. Jakiej wielkości ona jest, bo wygląda na sporą ?
I jak ja zrobiłaś? modelowałas tak od reki (jeśli tak to jak ) czy robiłaś odcisk z jakiejś formy?
Ja na Świeta miałam robic tort morski na chrzest, ale ze sie zamawiający rozchorowali to chrzest przełozony został.
Zrobiłam muszlę na dzidziusia modelując ręcznie, ale jak chciałam zrobić wgłebienia/rowki na zewnetrznej stronie muszli to sie odkształcała.
Jakoś to wygląda ale nie jestem zadowolona, a Twoja jest super.
Mam jeszcze czas wiec mogłabym zrobić nową...

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
mam taką prawdziwą muszlę i rzeczywiście jest spora. muszla jest wyszorowana i na niej odciskam masę i odwracam na lewą stronę, mam tylko jedną część tej muszli więc robię raz jedno raz drugie i później suszę. a jak podeschnie to sklejam, i znowu tak schnie

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
o.laz @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417901o raju, no i zrobiłam to pikowanie, nawet nie było tak źle, oczywiście jak na mnie ;D
ogólnie nie jestem zbyt zadowolona przede wszystkim z proporcji poszczególnych elementów ale z dotychczasowych tortów ten jest najbliższy temu co sobie wymyśliłam. to teraz krytykujcie
icon_razz.gif
matko jakie cudne koniki, moje cory chyba by padly jakby taki tort mialy
icon_smile.gif
rewelacja
icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Asiulla dziękuję za podpowiedź,poszukam i moze uda mi sie kupic taką wiekszą muszle to zrobię drugie podejście

Ola cudne torciki, co jeden to ładniejszy
icon_smile.gif

i ten z owocowym przybraniem świetny

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy