Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
jej, dziewczyny, ogromnie mnie to podbudowało że WAM się mój tort spodobał, dzięki za dobre słowa!
wink.gif

ola_wrocław alez maiłaś przeżycia! ale wybrnęłaś super! a jak pluta i mikiego zrobiłaś w końcu? bez tutka czy zaczęło ci działać?ja juz w nocy ni czytalam wpisów, zresztą nie wiem czy po 2giej jeszcze byłaś na nogach :D

hajastan ktoś tu kiedyś podrzucił taki rysunek jak robić cyfry z biszkoptów okrągłych i prostokątnych, może ci się przyda

A tak w ogóle to super torty, wszyściuteńkie! Ja tam myślę że szczypta krytycyzmu wobec własnych dokonań i podglądanie jak robią to lepsi wychodzi na dobre! Zobaczcie jak nieustannie podnosi się poziom tortów na tym forum. JESTEŚCIE WIELKIE, NO!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
kobietki niech mi któraś powie czego tutaj brakuje na tym torcie???bo wczoraj jak go robiłam to miałam totalny zanik weny
icon_idea.gif
siedziałam i patrzyłam na niego i nie wiedziałam co mam mu "dorobić"..potrzebuje jakiejś rady,żeby na przyszłość móc nie mieć takich dylematów..będę wdzięczna za każde słowo krytyki..

Załączniki

• 144.JPG
    144.JPG
    241.1 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
acha, no i jak by to było jakbym się nie zwierzyła z kolejnego problemu ;D

zdarzyło sie wam kiedyś, że po otynkowaniu masa maślana zaczęła pękać i odpadać od tortu??
mi się tak zrobiło z dolnym piętrem, przy dolnej krawędzi, nie wiem czemu
gruebel_2.gif
.
w efekcie przy obkładaniu przy dolnej krawędzi masa cukrowa nie dość że nie chciała się ładnie wyrównać to jeszcze odstawała od tortu, musiałam maskować "chmurkami".
ma któraś pomysł jak tego zjawiska uniknąć na przyszłość?

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Justee @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418165kobietki niech mi któraś powie czego tutaj brakuje na tym torcie???bo wczoraj jak go robiłam to miałam totalny zanik weny
icon_idea.gif
siedziałam i patrzyłam na niego i nie wiedziałam co mam mu "dorobić"..potrzebuje jakiejś rady,żeby na przyszłość móc nie mieć takich dylematów..będę wdzięczna za każde słowo krytyki..
piękny, super ten wzorek, odciśnięty? jak to się robi, że on przy obkładaniu się nie zaciera, szczególnie na bokach?
jak na mój gust byłby JESZCZE ŁADNIEJSZY gdyby powiązać kolorystycznie górę i dół, tzn albo do kokardki coś czarnego, albo na górze coś zielonego

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
index.php?act=findpost&pid=1418165kobietki niech mi któraś powie czego tutaj brakuje na tym torcie???bo wczoraj jak go robiłam to miałam totalny zanik weny
icon_idea.gif
Hm... jakiś dyskretny, zielony element na górze ?. Czymś należałoby ożywić.
Gdyby napis był czerwony to wokół rozsypałabym czarne nuty. Albo kokardę zamiast zielonej dałabym czerwoną. Mnie się podobają zestawienia: biały, czarny, czerwony. Na zielony nie bardzo mam pomysł :/ ... Może któraś z koleżanek coś zasugeruje.
Dodam, że zające śliczne!

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
o.laz @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418169piękny, super ten wzorek, odciśnięty? jak to się robi, że on przy obkładaniu się nie zaciera, szczególnie na bokach?
jak na mój gust byłby JESZCZE ŁADNIEJSZY gdyby powiązać kolorystycznie górę i dół, tzn albo do kokardki coś czarnego, albo na górze coś zielonego
wzorek odciśniety z silikownowej maty,ale ciężko się z nią pracuje..bo ja zamiast torchę ją najpierw wypóbować to poszłam na żywioł i myślałam że to taka prosta sprawa
dump.gif
ech,ale człowiek uczy się na swoich błędach!
dziękuję o.laz!dobry pomysł z tym powiązaniem kolorystycznym. nie wiem czy Wy też tak macie,jak ktoś zamawia tort a ja pytam jaki miałby być mniej wiecej,to ludziska mówią a taki żeby nie był "zbereźny",i to wszystko!a jak pytam o jakieś zainteresowania to bark odpowiedzi,i co z takim zamówieniem mam zrobić?!no i wychodzą takie nijakie wypociny!

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
h-elen @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418173Hm... jakiś dyskretny, zielony element na górze ?. Czymś należałoby ożywić.
Gdyby napis był czerwony to wokół rozsypałabym czarne nuty. Albo kokardę zamiast zielonej dałabym czerwoną. Mnie się podobają zestawienia: biały, czarny, czerwony. Na zielony nie bardzo mam pomysł :/ ... Może któraś z koleżanek coś zasugeruje.
no własnie nie pomyślałam o czerwonym..nie wiem o czym ja wczoraj myślałam
cluebat.gif
nutki..to byłby fajny pomysł,kurcze,czemu ja wczoraj nie dałam tego posta
gruebel_2.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
index.php?act=findpost&pid=1418175no własnie nie pomyślałam o czerwonym..nie wiem o czym ja wczoraj myślałam
cluebat.gif
nutki..to byłby fajny pomysł,kurcze,czemu ja wczoraj nie dałam tego posta
gruebel_2.gif
Nie martw się. Jest dobrze. Zrób tak jak o.laz radzi z czarnym na dole, np. cieniutki pasek na środku wstążki. Albo na górze porozrzucaj nieregularnie niby konfetti zielone- wycięte np słomką
icon_wink.gif
i będzie git
icon_mrgreen.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ależ macie wyobraźnię i zdolności
handclasp.gif

jak córka lepiła figurki to było ciężko, co dajecie do masy że konikom nie gną się nogi, nam masa zasychała i nie można było połaczyć tułowia z nogami

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
doris71 @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418180ależ macie wyobraźnię i zdolności
handclasp.gif

jak córka lepiła figurki to było ciężko, co dajecie do masy że konikom nie gną się nogi, nam masa zasychała i nie można było połaczyć tułowia z nogami
Dobry klej to puder rozrobiony odrobiną gorącej wody. Dodatkowo możesz w głowę, czy nogi i tulów wbić wykałaczkę. Lepsza metoda na to, żeby nogi się nie gięły jest zrobienie tułowia z nogami i podłożenie pod tułów folii, która uniesie ciężar figurki.Ja robię z samoróbki i tylko czasami daję cmc ale nie jest to konieczne.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
czyli prace rozłożone bardziej w czasie, a córka raczej jak z plasteliny lepiła, wykałaczek chciałałyśmy uniknąć, dziękuję H-elen

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
doris71 @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418186czyli prace rozłożone bardziej w czasie, a córka raczej jak z plasteliny lepiła, wykałaczek chciałałyśmy uniknąć, dziękuję H-elen
Tak, tak. Figurki lepi się wcześniej, żeby były sztywne, wtedy nic się nie odkształci. Stawia się nie od razu, szczególnie jak są wąskie podstawy, np. nogi, które dźwigają większy ciężar bo masa cukrowa jest dość ciężka.

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Dziewczyny jestem w szoku torciki same piękności więc chwalę hurtowo REWELACJA!!!

A to mój dzisiejszy

P4060206.JPG

Ten dla wnusi Natalki mój pierwszy piętrowy

P1080372.JPG

Załączniki

• P4060206.JPG
    P4060206.JPG
    715.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080372.JPG
    P1080372.JPG
    3.4 MB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Hajastan @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418111Ja też sie pod tym podpisuje
rofl.gif

asiulla a twoje okrągłe to przeważnie jakiej są średnicy?

dziewczyny robiłyście może tort w kształcie 50?
icon_neutral.gif
dostałam zamówienie na taki tort,
rofl.gif
no i nie mam pojęcia w jakich blaszkach go robić i jak wyciąć 5, bo 0 to jakoś wyjdzie. Prosze pomóżcie!!!!!!
już pisałam gdzieś że zazwyczaj robię 22 cm na 10 osób i 26 cm na 15 osób, zazwyczaj takie u mnie idą najczęsciej

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
h-elen @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418173Hm... jakiś dyskretny, zielony element na górze ?. Czymś należałoby ożywić.
Dodam, że zające śliczne!
A może na górze zieloną czterolistna koniczynke na szczęście?

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
asiulla1984 @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418258piękności wam wyszły, te zajączki bardzo mi się podobają
icon_smile.gif

a to moje weekendowe
ja sama rzadko kiedy jestem zadowolona ze swoich dzieł
Asiulla, Twoje torty są prześliczne, nie wiem, jak możesz być niezadowolona!?
Rozumiem, że zawsze wykonawca bardziej krytycznie patrzy na swoją pracę, ale Twoje torty zawsze są takie idealne, że nie ma się czego czepiać:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy