Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
PIĘKNE TORTY
icon_smile.gif
A TO MOJE

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
... ten zrobiony nie po mojemu, ale tort był dla córci kuzynki i ubierała ze mną
icon_smile.gif

Załączniki

• 100_9363.JPG
    100_9363.JPG
    429.9 KB · Wyświetleń: 0

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
chyba czas bym i ja coś wrzuciła ...

Załączniki

• DSC_0686.JPG
    DSC_0686.JPG
    39.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0822.JPG
    DSC_0822.JPG
    57.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0857.JPG
    DSC_0857.JPG
    59.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0863.JPG
    DSC_0863.JPG
    70.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0866.JPG
    DSC_0866.JPG
    72 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0897.JPG
    DSC_0897.JPG
    59.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0902.JPG
    DSC_0902.JPG
    74.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0941_no_bg_.JPG
    DSC_0941_no_bg_.JPG
    50.8 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
malutka 25 wszystkie cudne bardzo mnie ujął różowy z kwiatkiem skromny ale bardzo stylowy, i oczywiście bukiet hmmmmmm......aż zapachniało kwiatami ..... piękne
icon_smile.gif
tyle pracy, a najwięcej jest w waszych pracach serca
herz.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Moje zakręcone
icon_smile.gif

Widzę, że było pracowicie...i bardzo dobrze
icon_smile.gif
Ale pewnie teraz bedzie gorąco i komunijnie
icon_smile.gif
Już się nie moge doczekać Waszych produkcji komunijnych!!!!
A tu pochwalę się moimi pierwszymi różyczkami, nawet mogą być. Ale jak patrzę na Wasze piękne różyczki to widzę, że jeszcze muszę poćwiczyć!!!!

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Piekna produkcja
anbetung.gif

A to moje:
Kufel piwa miał miec inaczej zrobioną piankę, ale czasu juz nie było, bo rano dostałam telefon ze ma byc na popoludnie, choc ustalony był odbiór na dzien nastepny- no i wyszło jak widac

P1110993__Large_.JPG

I Alicja w krainie czarów

P1110999__Large_.JPG

Załączniki

• P1110993__Large_.JPG
    P1110993__Large_.JPG
    56.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1110999__Large_.JPG
    P1110999__Large_.JPG
    68.5 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Busia i tej wersji będę się trzymać ;)
JAM dzięki za miłe słowa
bussi.gif

malutka i goma wpaniałe te torty!

Dziewczyny pomóżcie! Już o to pytałam ale wtedy nikt nie odpowiedział...
Mam problem z obsmarowywaniem masą maślaną. masa zamiast przyklejać się ładnie do boków tortu to odkleja trochę biszkoptu i masy i odpada
icon_sad.gif
. Muszę się nieźle napocić żeby tort obsmarować a i tak potem masa ma tendencje do pękania i odpadania płatami, szczególnie przy dolnej krawędzi
icon_sad.gif
. Zdarzyło się wam coś takiego? Macie pomysł co robię źle? Może za "lekki" i puszysty biszkopt? a może niepotrzebnie nasączam przy brzegach? a masa przełożeniowa? (robię galaretkową) może za mało żelatyny?
założe się że przyczyna jest jakaś banalna i wszyscy oprócz mnie wiedzą jak to robić dobrze :/

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
o.laz @ 27 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425122Dziewczyny pomóżcie! Już o to pytałam ale wtedy nikt nie odpowiedział...
Mam problem z obsmarowywaniem masą maślaną. masa zamiast przyklejać się ładnie do boków tortu to odkleja trochę biszkoptu i masy i odpada
icon_sad.gif
. Muszę się nieźle napocić żeby tort obsmarować a i tak potem masa ma tendencje do pękania i odpadania płatami, szczególnie przy dolnej krawędzi
icon_sad.gif
. Zdarzyło się wam coś takiego? Macie pomysł co robię źle? Może za "lekki" i puszysty biszkopt? a może niepotrzebnie nasączam przy brzegach? a masa przełożeniowa? (robię galaretkową) może za mało żelatyny?
założe się że przyczyna jest jakaś banalna i wszyscy oprócz mnie wiedzą jak to robić dobrze :/
Nie wiem jak inne ale ja zrezygnowałam z masy maslanej, jak dla moich dzieci jest niejadalna :/ też odpadała musiałam delikatnie podgrzewać by ładnie się smarowała. Jak narazie korzystam z przepisu budyniowego z masłem i białą czekoladą, i nim obsmarowałam tort. Po 2 dniach nic się złego nie działo( z masą cukrową też trzymała się "prosto"
icon_razz.gif
) a nawet był smaczniejszy.
No... ale to moje skromne początki....

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
o.laz @ 27 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425122Dziewczyny pomóżcie! Już o to pytałam ale wtedy nikt nie odpowiedział...
icon_sad.gif
icon_sad.gif
JA tez tak mam, masa odchodzi razem z masą cukrową. Na początku radziłam sobie obwiązując tort taśmą/wstązką u dołu do czasu stwardnienia masy, potem juz trzymało kształt. A teraz podgrzewam lekko masę maslaną i taka bardzo miekką dobrze mi sie obsmarowuje biszkopt i wygładza, choc moje torty zawsze mają celulit ...
Aha, no i cieniej rozwałkowuję masę i też lepiej się układa.
Ale chyba kwestia puszystosci biszkoptu tez jest ważna, ja zaczęłam dodawać troche wiecej mąki i biszkopt jest wtedy bardziej zwarty.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Masa maslana najlepiej jak jest bardzo miękka. Ja robiłam wczoraj jeden i zostało mi maślanej na dziś. Rano wyjęłam ja z lodówki i postała sobie iii cudnie się słuchała. Ja jeszcze stosuję tik, że na koniec szeroki nóż podgrzewam na gazie nad palnikiem i nim wygładzam. robi się super gładko!
A torty CUDA!!!!
Kamir
busia
Czarnowodzianka,
O.laz
malutka
goma
Sylwia
Wyprodukowałyście arcydzieła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Gratulacje!!!! I uznanie wszelkie!!!!!!

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Też miqlam kiedyś problem z obkladaniem i właśnie zauważyłam, że im bardziej miękkie masło tym lepiej się obsmarowuje. Ja ostatnio robię tak: smaruje cieniutko masą, wkladam do lodówki na 20min i kładę drugą warstwę. Też cienką ale pięknie się wyrównuje. W końcu nie wstydzę się wybrzuszen:) aaa no i wiem, że każdy etap musi swoje odstac w lodówce. Jak obloze masą cukrowa to też czekam min godzinę i dopiero dekoruje.

Dziękuję: trochę się narobilam. Jeszcze zostało mi na jutro białe bmw i na ten weekend koniec:) a było ich 6.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny piękne torty. I prosiaczek i Franczesko i z kwiatami i z misiami.... no nie sposób wymienić wszystkich.
O.laz musisz mieć masę maślaną bardziej miękką, myślę, że puszystość biszkoptu czy rodzaj kremu w torcie nie będzie miała znaczenia. Masa maślana po prostu jest za twarda i dobrze nie wtapia się w biszkopt. Ja zawsze wkładam ją na 15-20 sekund do mikrofali i taklą miękką smaruję biszkopt, nic już później nie poprawiam, daję jej się schłodzić co najmniej godzinę a najczęściej całą noc.

U mnie w tym tygodniu tylko dwa, zbieram siły na następny weekend
cheers.gif

P1130505.JPG

P1130516.JPG

Załączniki

• P1130505.JPG
    P1130505.JPG
    162 KB · Wyświetleń: 0
  • P1130516.JPG
    P1130516.JPG
    162.8 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Po tych tortach przez Was wystawionych to aż się obawiam czy wystawiać moje,ale niech tam.Krytyka mile widziana
fiesgrins.gif

Jeszcze tylko dodam,że ja do masy maślanej do obsmarowania dodaję gorącą wodę.Tak właśnie ...gorącą.Na kostkę masła 5 łyżek cukru pudru,jakiś aromat no i ok 1/4 szklanki wrzątku.Najpierw ucieram do białości masło,potem dodaję cukier i na koniec po trochę wrzątek.Masa jest luźniejsza i świetnie się smaruje . Nic nie odrywa. Mam jednak ciągle problem z niektórymi masami i nie wiem już co robić... pęka mi na brzegach
gruebel_2.gif
.Poniższy na chrzciny własnie tak wyglądał.Na szczęście gwiazdki trochę zakryły.
Może coś mi doradzicie
icon_question.gif

Dla fana śmieciarek _mieciarka.jpg _mieciarka_1.jpg

dla zakochanych _1050851.jpg _1050853.jpg

chrzcinowy
icon_sad.gif
_1050848.jpg

Załączniki

• _mieciarka.jpg
    _mieciarka.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 0
  • _mieciarka_1.jpg
    _mieciarka_1.jpg
    56.2 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050851.jpg
    _1050851.jpg
    65.9 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050853.jpg
    _1050853.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050848.jpg
    _1050848.jpg
    98.4 KB · Wyświetleń: 0

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
piękne wszystkie torty !!!!!!!!!!

dance.gif
dance.gif

co do masy maślanej to znaczenie ma tez masło musi by dobrej jakosci i oczywiście 82%

jak dziewczyny - miekkie masło ucieram na puch, dodaje cukier puder i na kostke masła ze 2-3 łyżki mleka, smaruje oczywiście takim "ciepłym"

ze szpachlowaniem kremem budyniowym różnie bywa, mnie czasami masa cukrowa pociła się od wewnętrznej strony i później zjeżdżała z ukrojonego kawałka torta, nie fajnie to wyglądało, tort w całości ok nic nie było widac dopóki się nie pokroiło

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
no pięknie dziewczyny. a tu jeszcze mój komputer, przy którym było troche strachu co do ekranu hmm
gruebel_2.gif
i nie jest tak jak chciałam..

Załączniki

• 100_9371.JPG
    100_9371.JPG
    429.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy