Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
miglietta @ 29 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425423te kulki nie są z masy cukrowej tylko z lukru królewskiego
OK
icon_smile.gif
ale widziałam Wasze torty z kulkami i to całkiem dużymi. Ktoś pisał, że używa wody z cukrem do przyklejenia, ale mi się nie udawało...właśnie był problem z utrzymaniem jej na wskazanym miejscu
icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
aneta1111 @ 29 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425435OK
icon_smile.gif
ale widziałam Wasze torty z kulkami i to całkiem dużymi. Ktoś pisał, że używa wody z cukrem do przyklejenia, ale mi się nie udawało...właśnie był problem z utrzymaniem jej na wskazanym miejscu
icon_smile.gif
Ja własnie ostatnio robiłam tort kufel piwa z kulkami z masy cukrowej jako pianą, i trzymały sie na pionowej części torta. Przyklejałam je na roztopiną masę cukrową, ale i tak chwilę trzeba trzymac zanim masa zastygnie, Próbowałam kleić na klej jadalny, ale zjeżdżały z pionowej powierzchni.
Wiec chyba tylko ta roztopiona masa....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Hajastan @ 29 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425390OOOOOOOO LUUUUUUUUUDZIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
rofl.gif
2 dni mnie nie było, a tu tyle nowych tortów jak grzybów po deszczu, wszystkie mega, super, exstra śliczne

powiedzcie mi, bo ja zawsze po obsmarowaniu kremem maślanym wkładałam tort do lodówki,
gruebel_2.gif
czasami nawet na całą noc i później obkładam lukrem plastycznym, no i na dole masa nie chce mi się przykleić, ale smaruje wodą dół tortu i jakoś idzie, a wy obkładacie zaraz po otynkowaniu tortu?
gruebel_2.gif
ponawiam swoje pytanie i mam jeszcze jedno.
wink.gif
Wczoraj robiłam masę tzw. Vanilki, robiąc białą zawsze mi wychodziła,
icon_mrgreen.gif
a wczoraj robiłam czerwoną i do żelatyny dodałam barwnik w żelu bo jeszcze trochę go miałam i przy zagniataniu dodałam barwnik w proszku z wodą, no i masa trochę jakby za miękka mi sie zrobiła, czy powinnam wgnieść więcej pudru? czy za dużo wody dałam do barwnika no i ten żelowy napewno tez sprawił że jest jakby za miękka. Niewiem jaka jest po nocy bo teraz jestem w pracy no i na chwilkę weszłam do cina. Prosze odpowiedzcie jak dodajecie barwnika to wam tez się bardziej miąkka robi?
icon_neutral.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
barwie raczej małe partie masy, w przypadku żółtego niebieskiego czy zielonego nie mam większych problemów , jednak jak chcę mieć soczystą czerwień mocny fiolet czy czarny już zaczynają się problemy. Masa całkowicie traci swoją elastyczność ,,rozchodzi się w rękach jest jak guma sparciała ,szczególnie przy fiolecie..
ugly_08.gif
Używam żelowych barwników Wiltona. spróbuje robić bez kwasku cytrynowego może to on wpływa na kolor.
Co do tynkowania zauważyłam ze na drugi dzień dołem na cieście krem jest jakby spocony. CZy moze mieć wpływ na mase(?)
gruebel_2.gif
w sumie nie wiem mam za małe doświadczenie.

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
W wolnej chwili przeglądałam Wasze wypowiedzi od samego początku i na str.8 trafiłam na link jak radzą sobie rosyjskie dziewczyny.Muszę przyznać pomysły dość ciekawe, zastanawia mnie jedno-z czego one robią tę masę z której robią te odciski .Myślałam o poxylinie albo o silikonie ale jak wiadomo to są substanje chemiczne i raczej nie powinny miec kontaktu z żywnością.
wink.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Marta12 @ 30 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425610W wolnej chwili przeglądałam Wasze wypowiedzi od samego początku i na str.8 trafiłam na link jak radzą sobie rosyjskie dziewczyny.Muszę przyznać pomysły dość ciekawe, zastanawia mnie jedno-z czego one robią tę masę z której robią te odciski .Myślałam o poxylinie albo o silikonie ale jak wiadomo to są substanje chemiczne i raczej nie powinny miec kontaktu z żywnością.
wink.gif
patrząc na to co sie dzieje w Rosji to mysle że u nich to nie problem, ważne by osiągnąć zamierzony efekt .

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Marta12 @ 30 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425610W wolnej chwili przeglądałam Wasze wypowiedzi od samego początku i na str.8 trafiłam na link jak radzą sobie rosyjskie dziewczyny.Muszę przyznać pomysły dość ciekawe, zastanawia mnie jedno-z czego one robią tę masę z której robią te odciski .Myślałam o poxylinie albo o silikonie ale jak wiadomo to są substanje chemiczne i raczej nie powinny miec kontaktu z żywnością.
wink.gif
jest coś takiego jak silikon do odlewów dopuszczony do kontaktu z żywnością, jakiś czas temu czytałam o czymś takim gdzieś

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
no kobitki przepiękne torty potworzyłyście
anbetung.gif
wszystkie
mam pytanie: jakich barwników srebrnych i złotych używacie? kupiłam ostatnio w hurtowni ale to są do malowania ręcznego perłowe niekoniecznie dające efekt barwienia jaki chciałam.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Sylwia super torciki powiedz czym malowałaś myszkę Mickey?
a to mój nie udany, ale dobrze,że koleżance się podobał

tort__2_.jpg

Załączniki

• tort__2_.jpg
    tort__2_.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dziewczyny torty przecudne
anbetung.gif

Dziś pierwszy raz zrobiłam torcik z masy cukrowej i sama ją zagniotłam, nawet jestem zadowolona jak na pierwszy raz
icon_smile.gif

Tylko mi się zapomniało czy ja go miałam posmarować po wierzchu? Coś mi się kojarzy woda lub wódka?

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
sabuto @ 1 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425914Dziewczyny torty przecudne
anbetung.gif

Dziś pierwszy raz zrobiłam torcik z masy cukrowej i sama ją zagniotłam, nawet jestem zadowolona jak na pierwszy raz
icon_smile.gif

Tylko mi się zapomniało czy ja go miałam posmarować po wierzchu? Coś mi się kojarzy woda lub wódka?
Aby był świecący dziewczyny smarują wodą.

Sabuto, to twoj pierwszy tortz masą cukrową???? Podziwiam!!!! Jak zrobilas rybki?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki Sioniu
anbetung.gif

To mój pierwszy tort cukrowy,ale podziękowania dla wszystkich bo ja czytam namiętnie ten wątek i robiłam tak jak dziewczyny radziły.

Rybkę wycięłam foremką,a wzorki robiłam przyrządami do modelowania od Ciebie
anbetung.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy