Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
wszystkie torciki śliczne
icon_smile.gif

 

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
2 PAC, robiłam go w biegu w 2 godziny, mając upieczone biszkopty i zrobioną masę tzw. "Vanilki", ale nie jestem zadowolona, ale tak na serio, bo praktycznie w biegu go wycinałam i nie ma parę detali.
 

Załączniki

  • 2_PAC__640x480_.jpg
    2_PAC__640x480_.jpg
    155.2 KB · Wyświetleń: 0

wulkan

Member
Maj 3, 2013
6
0
0
Witajcie
icon_smile.gif
Właśnie założyłam tutaj konto i chce zadać kilka pytań
icon_smile.gif

Narazie to wiem tylko jakieś podstawowe rzeczy jeśli chodzi o dekorowanie tortów w ''stylu angielskim'', ale dość niedawno zaczęłam swą przygode z tym
icon_smile.gif

Mam taki problem z lukrem plastycznym. Robię go wg proporcji podawanych w przepisach ale zawsze coś jest nie tak
gruebel_2.gif
To masa jest za "miękka" i się lepi i rwie albo znowu za twarda. Da sie z niej robić różne rzeczy i lepić, ALE.. To nie to. Oglądając zdjęcia w internecie widać takie idealne płatki w różach itp. Napewno wiecie o co mi chodzi
icon_wink.gif

Robiłam też mase z pianek marshmallows - i ten sam problem.
Jeśli to nie ten wątek czy coś to przepraszam, ale nie wiem jeszcze co gdzie tutaj jest...
Pozdrawiam Was wszystkich baaaardzo serdecznie
icon_smile.gif
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
wulkan witamy w naszym świecie.Jeśli chodzi o wiedzę na temat tego stylu to dobrze trafiłaś,ale poradzę Ci tak jak mi to dziewczyny zrobiły..kiedyś...czytaj od początku wątek.Znajdziesz w trakcie czytania wiele wiadomości ,stron podawanych przez dziewczyny,odnośników na YouTube.Jest tu trochę dziewczyn,które zawsze podzielę się swoją wiedzą,ale nie ma nic lepszego niż ćwiczenia,ćwiczenia ... no i tak dalej.Im więcej zrobisz tortów tym lepiej się poczujesz w tym temacie.
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Hajastan @ 3 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=14264652 PAC, robiłam go w biegu w 2 godziny, mając upieczone biszkopty i zrobioną masę tzw. "Vanilki", ale nie jestem zadowolona, ale tak na serio, bo praktycznie w biegu go wycinałam i nie ma parę detali.
Ale serio Hajastan on jest super
icon_smile.gif
idealny w swojej prostocie
icon_smile.gif


wulkan witaj ja też z tych "nowych", całkowicie się zgadzam z bumelka
Czytałam cały wątek 3 dni dosłownie studiowałam go,robiłam notatki co z czym a czego unikać , jakie mogą być kłopoty itd...Coś na próbę zrobiłam sprawdzałam przepisy, masy, lepiłam kwiatki....
Po tym czasie zrobiłam tort lego i jestem z niego dumna, zastosowałam sie do wielu wskazówek z doświadczenia wielu dziewczyn udzielających się na forum
icon_smile.gif
Za które bardzo dziękuje
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Witam.
Torciki piękne dziewczyny jak zwykle..

Jestem po wypróbowaniu przepisu z cukru z torebki foliowej..
I CUD!!
Masa głaska i bez grudek..
Ale idąc za waszymi radami (przeczytało się ze 300st tej lektury)
Pomoczyłam dłużej żelatyne z kwaskiem i glukozą..
Zrobiła się masa po odstawieniu do ostygnięcia taka ..hmmm jak silikon
icon_smile.gif

Więc ją znów podgrzałam.. i już na taką letnią gniotłam cukier -myślałam że mi go to cudo z żelatyny nie weźmie..
Ale po mordowaniu zabrało cały cukier.. i gniotłam aż się zaczeła masa do rąk kleić..
Teraz jest w folii

I mam pytanie..
Pewnie było ale umkneło mi..
W lodówce ją trzymacie czy w temp pokojowej (któraś pisała chyba o pudełku czy puszce..)

Po 2..
Jeśli kupujecie barwniki..
To jakie -wiem że sypkie są lepsze niż żelowe bo masy nie rozpuszczają..
Ale na ile wam tego barwnika starczy..?
Takie 5g starczy na 1 mase z 1kg cukru czy więcej..?
bo nie wiem ile zamówić a nie chce żeby mi zabrakło.. bo zamierzam zrobić w najbliższym czasie 3 mies 3 torty..

Ale się cieszę że w końcu masa wyszła
icon_smile.gif

DZIEKUJE!!!
herzen.gif

 

wulkan

Member
Maj 3, 2013
6
0
0
bumelka W takim razie nastawiam się na długą lekture
icon_smile.gif

Za dwa tygodnie mam zrobić dwa torty komunijne i już nie mogę się doczekać. A myślicie że ozdoby mogę zrobić nawet już ? Czy to za długo jak będą dwa tygodnie leżeć ?
Rusalka akurat nie dawno to czytałam i pisały dziewczyny że w temp. pokojowej w wiadereczku zamkniętym
icon_wink.gif

JAM tort lego to już wyższa szkoła jazdy.. Jest przecudny ! Marze o tym żeby zrobić kiedyś taki tort żeby wszystkim szczęki opadły, i żeby był tak dopracowany jak Twój
icon_smile.gif
i żeby oczywiście był pyszny..
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
wulkan @ 3 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426603JAM tort lego to już wyższa szkoła jazdy.. Jest przecudny ! Marze o tym żeby zrobić kiedyś taki tort żeby wszystkim szczęki opadły, i żeby był tak dopracowany jak Twój
icon_smile.gif
i żeby oczywiście był pyszny..
Dziękuje bardzo
anbetung.gif
, to były 4 dni pracy. Co do smaku
icon_mrgreen.gif
jedna rada .... oszczędniej z masą maślaną na boki
icon_razz.gif
. Pięknie się wyrównuje, cudnie masa cukrowa leży, ale smak ...... hm
gruebel_2.gif
niecodzienny
rofl.gif
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Dziewczyny- cudeńka! Mój trzeci torcik w stylu angielskim. Jeszcze nie mam odwagi robić takich misternych i genialnych jak Wy.
 

Załączniki

  • 100_4538.JPG
    100_4538.JPG
    762.7 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
h-elen @ 2 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426296Dzięki
icon_smile.gif
. Dokładnie, pisakiem. I na dodatek takim wypisanym. W desperacji
icon_wink.gif
zamoczyłam w wódce i ożył
icon_mrgreen.gif
Czerwone litery z wykrawaczek dołączonych do Dekoracji ciast.
....
heh, to może i ja mojego namoczę... bo on jakiś wypisany od nowości jest :/

dziewczyny, torty same majstersztyki!
ja postanowiłam się zmierzyć z wycinanką 2D i powiem że jak na razie najtrudniejsze wydaje mi się zrobienie tego czysto. wszędzie mam jakieś plamy od kleju. ehh.. kolejne koty, znaczy orły za płoty:

godlopolski1.JPG
 

Załączniki

  • godlopolski1.JPG
    godlopolski1.JPG
    172.5 KB · Wyświetleń: 0

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
ola..
Powiadasz że anatomia naszego orła jest Ci dobrze już znana :D

Super Ci wyszedł!!!

Powiedz tylko.. bo nie widzę za bardzo..
pierś się uniosła na kilka warstw a głowa w dole..
bo tyle "piór" widzę
icon_smile.gif
a głow jakby prosto a nie w dole..
eek2.gif
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Rusalka @ 3 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426709ola..
Powiadasz że anatomia naszego orła jest Ci dobrze już znana :D

Super Ci wyszedł!!!

Powiedz tylko.. bo nie widzę za bardzo..
pierś się uniosła na kilka warstw a głowa w dole..
bo tyle "piór" widzę
icon_smile.gif
a głow jakby prosto a nie w dole..
eek2.gif
he he... no tak, to taki domowy tort więc nie chciało mi się w nocy już tych szczególików cyzelować :/
pierś dumnie uniesiona bo kilka warstwa piór jak dachówki nachodzi na siebie, a głowa z górnym rzędem piór to ostatnia, pojedyncza warstwa "dachówek" więc jest płaska
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ej no cio???? Joko polacy bardzo sie puszymy..... sorki nie na temat
icon_razz.gif
Bardzo ładny tort 1 klasa
icon_smile.gif

serio serio i ja nie widzę kleju
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy