Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Dziewczęta drogie, doradźcie: czy warto kupować takie gąbki do modelowania np kwiatów czy to zbędny gadżet? Używacie tego? A jeśli już to które lepiej - Wilton w 3 grubościach czy PME w tym jedna z dziurkami
icon_question.gif

\

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Widzę dziewczyny, że jesteście jak sowy pełna aktywność nocą
zwinker2.gif
torty wszystki fajne i pomysłowe będzie z czego odpatrzeć gdy zajdzie potrzeba
anbetung.gif
Wulkan
wink.gif
trafiłaś pod właściwy adres ,ja również jestem tu od niedawna strona fajna a dziewczyny super ,jak masz jakiś problem zaraz wszystkie doradzają co i jak zrobić .Jak mam wolną chwilkę też czytam i robię sobie notatki (jestem gdzieś na 80 str. ) pozdrawiam wszystkich
daumen.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Super fajny ten tort z orłem - aż szkoda, że TYLKO domowy i więcej ludzi nie mogło się nim zachwycić. Jak żywo zdjęty ze ściany ;)

A co do gąbki, to ja mam patent (o którym pewnie nie powinnam mówić głośno), mam taką jakby gąbkę podobną do tego, co kiedyś mąż kupował pod panele. Miałam takie cuś w szufladach w kuchni, teraz na tym modeluję kwiatki jeśli potrzebuję. (jest to oczywiście nieużywany do niczego wcześniej kawałek gąbki i jest czysty. Jak potzrebuję grubszy kawałek, to po prostu składam na 2-3 razy i już jest. )

Z innej beczki. Potrzebuję na komunijny tort zrobić taki leżący pół-kielich. Jest na to jakiś tutek - patent? Czy mam kombinować na kieliszkach od wina i tego podobnych naczyniach?

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Asiulla

czego używasz do robienia kwiatów/figurek?
Jakiej masy.

Ja jednak uważam, że do obkładania tortów samoróbka jest najlepsza, ale co do kwiatów czy figurek czasem nie daje rady.
Kiedyś miałam jakąś flower paste, czy coś takiego, no właśnie sama nie wiem co
icon_smile.gif
Więc polećcie coś. Wiem, że Asiullka nasza używa chyba czegoś
icon_smile.gif

Powiem Wam, że się boję tych tulipanów. Te tutki są dla mnie trochę straszne :D Niezbyt mi to tulipany przypomina, Ech.

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Masa do wykonania kwiatów: 500 gcukru pudru(przesiać) 2 łyżeczki CMC lub 4 kleju Kukident super mocny do protez lub innej firmy 2 łyżeczki syropu glukozowego 1 paczka żelatyny w proszku(9 g) 30 ml wody 2 łyżeczki miękkiej Planty białko
Żelatynę zalać wodą.Cukier puder wymieszany z CMC podgrzać w kuchence mikrofalowej na średniej mocy ok.2 min. by był ciepły. W cukrze pudrze zrobić zagłębienie i wlać rozpuszczoną żelatynę(namoczoną żelatynę rozpuszczamy w gorącej kąpieli-nie gotujemy,dodajemy Palmin,glukozę i na końcu białko). Masę miksujemy najpierw na wolnych obrotach do połączenia się składników,potem przełączyć na najwyższe obroty i miksować ok.3 min. Masę przełożyć do woreczka foliowego ,na 24 godz.pozostawić w lodówce. Masę można przechowywać w lodówce do 6 m-cy,w zamrażarce do 1 roku. Wszystkie dekoracje przytwierdzone są za pomocą kleju cukrowego.
JA ZNALAZŁAM COŚ TAKIEGO. CZY KTOŚ PRÓBOWAŁ?
wink.gif

Magena

Member
Lut 20, 2013
9
0
0
Witam:)

Szukając informacji o tortach w stylu angielskim trafiłam na to forum.
Widzę, że jest tu skarbnica wiedzy :D
Uparłam się, ze zrobię tort z lukrem plastycznym na urodziny synka.
Lukier kupiłam i nieco wcześniej ulepiłam figurki.
Jak na pierwszy raz to byłam bardzo zadowolona z efektu.
Niestety synek się rozchorował i impreza urodzinowa została przesunięta o kilka dni.
Włożyłam więc figurki do lodówki i jakież było moje zdziwienie, kiedy po 2 dniach pokryły się one rosą...
Czy to normalne zjawisko? A może nie można figurek zbyt długo trzymać w lodówce?
A czy tort powleczony lukrem, który stoi trochę w lodówce nie pokryje się kropelkami wody?
A może po prostu to wina lukru?

Zaznaczę jeszcze, że figurki jak stały jeszcze poza lodówką nie stwardniały, a myślałam, że wyschną i będą dość twardawe.

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
ola_wroclaw @ 4 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426936Asiulla

czego używasz do robienia kwiatów/figurek?
Jakiej masy.

Ja jednak uważam, że do obkładania tortów samoróbka jest najlepsza, ale co do kwiatów czy figurek czasem nie daje rady.
Kiedyś miałam jakąś flower paste, czy coś takiego, no właśnie sama nie wiem co
icon_smile.gif
Więc polećcie coś. Wiem, że Asiullka nasza używa chyba czegoś
icon_smile.gif

Powiem Wam, że się boję tych tulipanów. Te tutki są dla mnie trochę straszne :D Niezbyt mi to tulipany przypomina, Ech.
Olu ja używam masy zmieszanej z cmc i do kwiatów i do figurek, nie używam samoróbki tylko wonder paste albo satin ice

Gocha K

Member
Maj 1, 2013
4
0
0
wink.gif
hej hej jestem tu nowicjuszką i dzięki Wam i Waszej skarbnicy wiedzy jaką przekazujecie na tym forum stworzyłam mój pierwszy torcik z masą cukrową mam nadzieję że się spodoba
icon_smile.gif
100_3184.JPG

Załączniki

• 100_3184.JPG
    100_3184.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 0

Gocha K

Member
Maj 1, 2013
4
0
0
a jeszcze mam prośbe ogromniastą może podrzucicie jakiś pomysł na torcik dla małego siedmioletniego rozbójnika chłopca który uwielbia majstrować z dziadkiem w szopce pełnej młotków śrubokrętów itp???
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
ASIULA 1984 PO PROSTU
eek2.gif
SĄ IDEALNE
freu.gif

GOCHA K jak na nowicjuszkę też super
daumen.gif

Jak zrobiłyście hostię??
Pozdrawiam wszystkich.
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
asiulla1984 @ 4 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1427039Olu ja używam masy zmieszanej z cmc i do kwiatów i do figurek, nie używam samoróbki tylko wonder paste albo satin ice
czyli po prostu sama dodajesz cmc? A ile wcześniej? Bezpośrednio przed użyciem, czy musi to swoje "odstać"?
Myślałam, że używasz jakiejś konkretnej do kwiatów albo modelarskiej do figurek, ale nie? Bo mi z samoróbki się kruszą takie małe elementy, więc muszę przejść na kupną (do elementów lepionych, obkładać będę nadal samoróbiką)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy