Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Dziewczyny chwilkę mnie nie było a tu tyle fajnych torcików:)

A to kilka moich

Załączniki

• ciin.jpg
    ciin.jpg
    150.8 KB · Wyświetleń: 0
  • cin.jpg
    cin.jpg
    153.6 KB · Wyświetleń: 0
  • cinn.jpg
    cinn.jpg
    157.1 KB · Wyświetleń: 0

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Torty świetnie
icon_smile.gif

Dorota czy ta nalepka na torcie-butelce to wydruk na papierze jadalnym, czy malowałaś sama ?
Wygląda bardzo realistycznie.
Ale sie muffinek napiekłaś
anbetung.gif

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
gosiakw @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430081masę robię ze śmietany 30% z biedr. 330 ml (tyle jest w kubku) ubijam z 2-3 łyżkami pudru, dodaję rozpuszczoną żelatynę- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niecałe 1/4 szklanki wody, mieszam dokładnie i dodaję pokrojone ananasy i brzoskwinie (po pół puszki każdyego na kubek śmietany) owoce w zależności jak kto lubi w większą lub mniejszą kostkę, biszkopty nasączam sokiem z ananasów i dodatkowo smaruję dżemem ananasowym
Dziękuję za przepis:)
A to jeszcze jeden mój komunijny

Załączniki

• 2013_05_11_367.jpg
    2013_05_11_367.jpg
    158.4 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
bumelka @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430147To nie są barwniki w proszku tylko pudrowe...sory wyżej napisałam pyłowy,mogło Cię to zmylić.W proszku używasz po dodaniu wody lub % i czasem kolor proszku rózni się od koloru po dodaniu płynu.Gdybyś pomalowała tym zwykłym a dostałoby się na taki element trochę wody,wigoci nawet z lodówki to mogłabyś się zdziwić.Barwnik pudrowy nanosisz na masę w takim kolorze jaki widzisz w pojemniczku i na sucho.Uwielbiam te barwniki.Można tak pięknie wycieniować płatki kwiatów.Zobacz TUTAJ.Ten na samej górze to jeden z tych od cieniowania lilii. Oczywiście można poszukać u innych sprzedawców.
Dzięki za odpowiedź
wink.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
goma @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430170No to nareszcie wiem dlaczego moje malowanie na sucho konczyło sie zawsze katastrofą .
Ostatnio zeskrobywałam z twarzy figurki którą zrobiłam rumience, bo jak malowałam to nic nie było widac, a po wyjęciu z lodówki po jakims czasie była tragedia. Bumelko jestem Ci dozgonnie wdzięczna za tą informację.
A przy okazji bedę musiała sie zaopatrzyc w te barwniki
A nadaja sie one również do rozrobienia z wodą i barwienia masy ??? czy tylko do malowania na sucho?
Te barwniki pudrowe tylko do malowania na sucho.Jeśli chcesz na mokro to barwniki w proszku.

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
o.laz @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430273dziewczyny czy któraś z was używała takiego cukru do robienia masy? http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetai...l/2003006981371 utknęłam w domu a w tesco online mają tylko takie cuś
gruebel_2.gif
o.laz miałam okazję go w Tesco "macać" czy jest miałki. Ja używam ten drugi z tesco Polski cukier. Ten Melvit jest tak samo miałki jak ten Polski cukier, tyle że ten Polski jest tyci tańszy i jest go 500g. Do masy tego Melvitu nie używałam, ale jak wspomniałam jest bardzo miałki więc powinien być ok. Jeśli nie masz innego wyboru to na Twoim miejscu bym go wzięła
icon_smile.gif

A ten co ja kupuje w Tesco kosztuje 2,49 podejrzewam że to ten http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetai...l/2003120037264 ale ręki nie dam uciąć bo zdjęcia nie ma niestety, ani nie pisze że to Polski cukier

Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Busia @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430294o.laz miałam okazję go w Tesco "macać" czy jest miałki. Ja używam ten drugi z tesco Polski cukier. Ten Melvit jest tak samo miałki jak ten Polski cukier, tyle że ten Polski jest tyci tańszy i jest go 500g. Do masy tego Melvitu nie używałam, ale jak wspomniałam jest bardzo miałki więc powinien być ok. Jeśli nie masz innego wyboru to na Twoim miejscu bym go wzięła
icon_smile.gif

A ten co ja kupuje w Tesco kosztuje 2,49 podejrzewam że to ten http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetai...l/2003120037264 ale ręki nie dam uciąć bo zdjęcia nie ma niestety, ani nie pisze że to Polski cukier
ano wlasnie, zdjecia nie ma, wolę nie ryzykować. zobaczymy co z tego Melvitu wyjdzie... dzięki Busiu
icon_smile.gif

wiola1901

Member
Sie 2, 2010
14
0
0
gosiakw @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430081masę robię ze śmietany 30% z biedr. 330 ml (tyle jest w kubku) ubijam z 2-3 łyżkami pudru, dodaję rozpuszczoną żelatynę- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niecałe 1/4 szklanki wody, mieszam dokładnie i dodaję pokrojone ananasy i brzoskwinie (po pół puszki każdyego na kubek śmietany) owoce w zależności jak kto lubi w większą lub mniejszą kostkę, biszkopty nasączam sokiem z ananasów i dodatkowo smaruję dżemem ananasowym
dziękuję
icon_smile.gif

i taka jedna porcja jest na jedno przełożenie na tego torta?
jutro mam zamiar upiec na próbe
icon_smile.gif

Lut 21, 2012
320
0
0
piękne torciki, Bumelko zachwycił mnie bardzo Twoj torcik komunijny, jest swietny...
a to jeszcz jeden moj z niedzieli

Załączniki

• 946322_520655364661723_1286258068_n.jpg
    946322_520655364661723_1286258068_n.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 0

kobitka75

Member
Lut 8, 2008
23
0
1
Witam dziewczyny.Mam na imię Kasia jestem Waszą wielką fanką,czytam Was,podglądam i podziwiam torty jako ukryty użytkownik.
Mam wielką prośbę
anbetung.gif
-muszę zrobić tort komunijny piętrowy na 20 osób czy wystarczy jak zrobię w tortownicy 18 i 28cm?Dzięki

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
kobitka75 @ 14 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430535Witam dziewczyny.Mam na imię Kasia jestem Waszą wielką fanką,czytam Was,podglądam i podziwiam torty jako ukryty użytkownik.
Mam wielką prośbę
anbetung.gif
-muszę zrobić tort komunijny piętrowy na 20 osób czy wystarczy jak zrobię w tortownicy 18 i 28cm?Dzięki
moim zdaniem na pewno tak. ostatnio zrobiłam 18+24 na 20 osób i było aż nadto.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Cudne torty, i babeczki
icon_smile.gif
icon_smile.gif
to mój dzisiejszy, byle jaki. jak ja nie cierpię tortów typu na ostatnią chwilę! A ten taki był. ale już poszedł. dziewczynie się wczoraj o godz 21 przypomniało że syn ma urodziny.
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

Załączniki

• 100_9441.JPG
    100_9441.JPG
    424.7 KB · Wyświetleń: 0

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
Dziewczyny piękne Torty, każdy bez wyjątku:)
Dziś zrobiłam masę cukrową wg przepisu Joanny obawiałam się tzw. glutków dlatego zanim dodałam cukier puder do mieszaniny przelałam ją jeszcze przez sitko. Wszystko robiłam robotem, wsypałam trochę cukru pudru na dno dzieży i wylałam mieszaninę (żelatyna+woda+kwasek cytrynowy+ planta+ olejek cytrynowy) i włączyłam mikser, po trochu wsypywałam przesiany cukier puder, aż miałam odpowiednią konsystencję, dodałam ok 750g cukru pudru. Masa jest bardzo plastyczna miękka i minimalnie się klei. schowałam ją do woreczka i do plastikowego pojemnika. Jutro sprawdzę co mi wyszło:)

Mam tylko pytanie ile tej masy potrzeba na pokrycie tortu z tortownicy 26 cm i wysokości ok 10 cm? podejrzewam że jedna porcja mi nie wystarczy wiec będę musiała jej jutro dorobić jesli okaże się że jest ok:)

a i czy te masy mozna łączyć? tzn jeśli zrobię jutro drugą to czy będę mogła ją połączyć w czwartek?

Przepraszam, że tak chaotycznie ale przeżywam to strasznie;)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
reksiulek @ 14 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430588...
Mam tylko pytanie ile tej masy potrzeba na pokrycie tortu z tortownicy 26 cm i wysokości ok 10 cm? podejrzewam że jedna porcja mi nie wystarczy wiec będę musiała jej jutro dorobić jesli okaże się że jest ok:)
a i czy te masy mozna łączyć? tzn jeśli zrobię jutro drugą to czy będę mogła ją połączyć w czwartek?
Przepraszam, że tak chaotycznie ale przeżywam to strasznie;)
Nigdy nie ważę ile masy wyszło na tort,ale raz jeden jedyny to zrobiłam z czystej ciekawości.Na tort 24 cm wyszło mi 470g masy.Musisz pamiętać,że ta ilość zależy od grubości rozwałkowania.Poza tym aby łatwo się układało to musisz mieć jej więcej(myślę tu o rozwałkowanej powierzchni)Według mnie powinno jej wystarczyć,ale... no właśnie zawsze jest to ale.Może lepiej jest jej mnieć trochę więcej i nie martwić się czy wystarczy
gruebel_2.gif
A jeśli dorobisz następną porcję to możesz ją dołączyć do pierwszej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy