Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
Boshe dziewczyny jakie wy dzieła sztuki robicie
anbetung.gif
poklony dla was. Ja cały czas Was podpatruje, czytam i sie uczę. I od razu z pytaniem przyszłam, potrzebuje tutka na helikopter, proszę pomozecie ?
bussi.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Kurcze, ale piękne torty. Jak tak na wasze patrzę, to jednak jestem niezadowolona z tych moich nowych literek. (Dziwne wgłębienia mi wyszły jak wypychałam, może powinnam tą masę bardziej wysuszyć, albo cieniej rozwałkować?) Jak się nie polubimy następnym razem, to chętnie odsprzedam. Mimo cierpień przy produkowaniu, zdecydowanie bardziej podobają mi się te z "fioletowych listewek" kursywą. No i żałuję, że nie kupiłam kapitalików, tylko małe. Oj, za duży wybór jest, a teraz żal, bo wszystko takie drogie.

Jak robicie te kwiatki, co to różami tradycyjnymi raczej nie są, takie jakby "kapustowate" są? Np fabia ten fioletowy, a Joanna te różowe na torcie dla Julii?

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Jak zwykle torty przepiękne widać ,że pracowicie spędziłyście wekend
daumen.gif
Ja się dzisiaj męczę z kielichem na tort komunijny ,miał być leżący i nawet go już zrobiłam ale pewna osoba mnie trochę wkurzyła i postanowiłam trochę ,,zagrać jej na nosie '' ,więc będzie stojący .Może macie jakiś patent z czego go robicie?Myślałam o plastikowej butelce z małego Tymbarka ale nie wiem jak się do tego zabrać ,żeby to ładnie i równo wyszło
gruebel_2.gif
U Was widzę że są idealne
freu.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Marta12 @ 19 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432158... będzie stojący .Może macie jakiś patent z czego go robicie?Myślałam o plastikowej butelce z małego Tymbarka ale nie wiem jak się do tego zabrać ,żeby to ładnie i równo wyszło
gruebel_2.gif
U Was widzę że są idealne
freu.gif
Co prawda mój kielich idealny nie jest ale może coś się z mojego doświadczenia przyda.Jeśli chodzi o czarę kielicha to możesz wykorzystać jakąś miseczkę.U mnie jak na złość nie pasowała żadna,ani rozmiarem ani kształtem. Jakieś takie wszystkie mam rozłożyste. Ale idealny okazał się wkład od termosa. Nie ten zewnętrzny kubek ale taki w środku mam w każdym termosie z plastiku.Obsmarowałam go Plantą i obłożyłam go masą,obcięłam przy brzegu i zostawiłam do wyschnięcia.Reszta kielicha to już prace ręczne.Po złożeniu(sklejeniu) nakleiłam ozdoby i na drugi dzień malowałam. Całość zajęła mi tydzień....niestety

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Wasze torty są cudowne
anbetung.gif

A to moje:
Komunijny dekorowany kremem ale chociaż ozdoby z masy cukrowej
DSCF3433.JPG

I osiemnastkowy na 50 osób:)
DSCF3424.JPG

Załączniki

• DSCF3433.JPG
    DSCF3433.JPG
    153.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3424.JPG
    DSCF3424.JPG
    99.1 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
bumelka @ 19 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432161Co prawda mój kielich idealny nie jest ale może coś się z mojego doświadczenia przyda.Jeśli chodzi o czarę kielicha to możesz wykorzystać jakąś miseczkę.U mnie jak na złość nie pasowała żadna,ani rozmiarem ani kształtem. Jakieś takie wszystkie mam rozłożyste. Ale idealny okazał się wkład od termosa. Nie ten zewnętrzny kubek ale taki w środku mam w każdym termosie z plastiku.Obsmarowałam go Plantą i obłożyłam go masą,obcięłam przy brzegu i zostawiłam do wyschnięcia.Reszta kielicha to już prace ręczne.Po złożeniu(sklejeniu) nakleiłam ozdoby i na drugi dzień malowałam. Całość zajęła mi tydzień....niestety
tez zostawiam do zaschnięcia na odpowiednim kształcie ale.... w środku "czaszy kielicha robie otwór patyczkiem do szaszłyka i od razu szykuje całą resztę i całą podstawe "nadziewam na ten patyczek. Później wszystko złożone z patyczkiem wbijam w tort. To przyspiesza i ułatwia prace( robie kielich w ciągu krótszego czasu niż tydzień) i mam pewność, że w czasie transportu nic się nie wydarzy

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Dziewczyny..
CUDA!!
Ja z prośbą do was..

W ten weekend będę miała chrzest moich bliźniaczków..

I proszę was o podpowiedz ze wzorem na torcie oraz małe wytyczne..
jakiej wielkości tort -prostokąt czy okrągły na ok 30osób
oraz proszę was o przesisy na krem..

Chciałabym zabłysnąć (choć obawiam się że 1 tort z masy okaże się klapą pełną niedociągnięć niż cudem..)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Na dzisiejsze święto, w prezencie dla siostrzeńca.

Przy okazji odpowiem Rusalce. Tort na ok. 30 osób. Zrobiłam: I piętro 24 cm, drugie 16 cm. Trzy przełożenia (bita śmietana wiśniowa, stracitella, bita śmietana malinowa). Wysokość każdego piętra 10cm.
Księżyc jest z ryżu preparowanego sklejonego roztopioną czekoladą.
Ja zrobiłam taki. Dodam tylko, ze pierwotnie była inna koncepcja do której zrobiłam buciki. Później zmieniłam koncepcję i nie miałam co z butami zrobić to je dołożyłam. Nie bardzo pasują ale szkoda mi było wyrzucić bo następnych chrzcin na pewno szybko nie będzie
icon_smile.gif

dla_Stasia_2.jpg

A tutaj masz inspiracje dla bliźniąt https://www.google.pl/search?q=Twins+christ...dH0J4TZPJLTgOgF

Załączniki

• dla_Stasia_2.jpg
    dla_Stasia_2.jpg
    227.8 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
blume.gif
dzięki za podpowiedzi , dzisiaj od samego rana zabieram się za robotę,bo to ma byc na niedzielę .Wczoraj wieczorem zrobiłam lilie i sobie schną ,czekam na barwniki pudrowe, zamówiłam w zeszłym tygodniu a tutaj znalazłam http://www.torcikownia.pl/ ,wychodzą trochę taniej .Jak na razie zamówiłam sobie 3 bo krucho u mnie z kasą .Robienie tortów to jednak kosztowne zajęcie
icon_mrgreen.gif
pozdrawia wszystkich
wink.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Dziewczyny 2 dni mnie tylko nie było, a tu takie piękne torciki,
anbetung.gif

Jo_anno twój tort komunijny powalił mnie z nóg, reszta też superowa, powiedz proszę możesz wrzucjć zdjęcie z przybliżeniem na dziewczynkę?, jak ty ja zrobiłać taka idealna
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Hajastan, mam jeszcze takie ujęcie. Kiedyś kupiłam forme silikonową do odciskania twarzy i mam buźkę którą tylko dodatkowo delikatnie modeluję do potrzeb. czasami wykorzystuję samą buzię z formy dzidziusia
icon_mrgreen.gif
Bardzo chciałam wykorzystać nową matę do koronek Sugarvill i tu mi się udało
IMG_0238.JPG
Nie wiem czy u Was tez tak jest ale ja mam czasami takie torty, że "nic się nie lepi" figurki sa beznadziejne i inne kiedy wszystko wychodzi idealnie tak jak chcesz. I to był właśnie taki tort, takie figurki. Wszystko tak jak chciałam. Żeby było smieszniej to robiąc ten tort miałam się wzorować na tym zdjęciu tylko 2 pietra miałam zrobić, http://www.imprezarodzinna.pl/assets/galle...8c6_560x560.jpg
Prawda, że prawie identyczny mi wyszedł
rofl.gif

Załączniki

• IMG_0238.JPG
    IMG_0238.JPG
    133.7 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
H-elen twój o nieeeebo piękniejszy. Wg mnie nie potrzebnie tamten pociągnięty na perłowo i za dużo ma wszystkiego. Twój jest taki delikatny i z klasą!!

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
a ja się ostatnio malo udzielam, bo u mnie ciągle coś...
powiem
Wam tylko żebyście trzymały za mnie kciukasy! Jestem w zaawansowaanym stadium rozmów, które pozwolą mi działać legalnie
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Aniu to nie H-elen tylko Jo_anna
rofl.gif
dla mnie też twój jest o 100 razy ładniejszy
anbetung.gif

dziewczyny mam zamiar kupić sobie brawniki pudrowe, a chciałabym kiedyś zrobić lilie, jakich wy najczęściej używacie kolorów tych barwników i do czego?
gruebel_2.gif

Ola trzymamy kciuki bardzo, bardzo....... mocno
daumen.gif

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
alipek @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432239H-elen twój o nieeeebo piękniejszy. Wg mnie nie potrzebnie tamten pociągnięty na perłowo i za dużo ma wszystkiego. Twój jest taki delikatny i z klasą!!
Aniu pamiętasz o mnie? Jak będziesz w okolicy chińczyka to zerknij czy mają jakieś nowe cuda? Może alfabet będą mieli?

Dziewczyny piękne Torty!

Joanno wszystkie Twoje sugestie wdrożyłam i wyszła mi rewelacyjna masa:) bardzo Ci dziękuję!

Wklejam zdjęcie mojego pierwszego Tortu z masą cukrową, przy waszych cudach jest zwykły, ale dla mnie jest "wspaniały" widzę niedoskonałości miałam problem z kielichem pospieszyłam się i za szybko zdjęłam z butelki, stopa jest nieproporcjonalnie duża a literki za grube ale i tak jestem z niego dumna!

Mam pytanie czy podgrzewanie masy w mikrofali, ma na nią jakiś zły wpływ? Tzn. jak robię jakieś figurki zastyga mi kawałek masy i chce go uplastycznić to czy mogę go pogrzać?

Załączniki

• IMG_3014.JPG
    IMG_3014.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3016.JPG
    IMG_3016.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3019.JPG
    IMG_3019.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Reksiulek, przecież jest sliczny , delikatny, bialutki, idealnie pokryty
daumen.gif
cieszę się, że masa Ci wyszła
icon_razz.gif

Jeżeli zostaje mi masa, przechowuje ja szczelnie zawiniętą w folię. Oczywiście tężeje i jeżeli trudno mi ja wyrobić to na kilka- dosłownie na kilka sekund wstawiam do mikrofali ale pod przykryciem- koniecznie bo wysycha mocno. Zależy jak duzy jest ten kawałek najczęściej to 5-10 sekund i sprawdzam bo w srodku jest goraca i luźna. trzeba po prostu jak ze wszystkim poeksperymentować
icon_mrgreen.gif

alipek @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432239Wg mnie nie potrzebnie tamten pociągnięty na perłowo i za dużo ma wszystkiego. Twój jest taki delikatny i z klasą!!
icon_mrgreen.gif
Własnie, tamten wydal mi się taki ciężki przez to perłowo-srebrne pociagniecie a na komunie to coś delikatniejszego powinno być. Znajomej bardzo się podobał
icon_razz.gif

ola_wroclaw @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432262elmagra, gdyby co ustawiam się w kolejce do literek
icon_smile.gif

Joanna no i jak tam mata do koronek gdzie kupiłaś? Z jakiej masy je robisz?
mata i masa tutaj np. http://www.tortshop.pl/mata-do-koronek.html Muszę przyznać, że bardzo ciekawe doświadczenie i efekt, szkoda tylko, że troszkę kosztowna inwestycja
fiesgrins.gif

ola_wroclaw @ 20 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1432264a ja się ostatnio malo udzielam, bo u mnie ciągle coś...
powiem
Wam tylko żebyście trzymały za mnie kciukasy! Jestem w zaawansowaanym stadium rozmów, które pozwolą mi działać legalnie
icon_smile.gif
trzymam bardzo mocno zaciśnięte,
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy