Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Hajastan @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443321w opisie przedmiotu pisze
icon_razz.gif
"na zdjęciu - sam wspornik oraz wspornik z separatorem (aukcja dotyczy wsporników)" separator trzeba kupić na innej aukcji.
gruebel_2.gif
już doczytałam, separator jest na zewnątrz tutaj są ozdobne http://www.tortownia.pl/sklep,2378,133,Wil...e_7_177_cm.html
niestety niedostępne nie wiadomo jaka była cena
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
ja nie używam separatorów, samych wsporników używam, docinam na odpowiednią długość i wciskam w tort

moja produkcja z tego weekendu, był jeszcze taki niebieski z zygzakiem jak ostatnio, zdjęć nie zrobiłam

r0dnk9.jpg


11rvznq.jpg


33a3ntf.jpg


i z maja torcik jeszcze, ja zapomniałam o zdjęciu a dostałam pięknie zrobione
icon_smile.gif

30nemhk.jpg
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Torty jak zwykle "bajerek"
daumen.gif

Hajastan @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443298ja w sierpniu też prawdopodobnie będę robiła tort 2 pietrowy no i pytałam jednej z naszych ekspertek, bo ona ich kilka zrobiła, asiulla
anbetung.gif
mi napisała, że przez środek 2-óch pietrów daje duży wspornik i jeszcze 3-4 w dolne piętro tak żeby troszke wystawały, podała mi linki jakich wsporników ona używa i ja też tak zrobie bo mój tort będzie jechał ze 30 km. wiem,że to nie dużo, ale nie chce ryzykować,że w czasie jazdy górne piętro się zsunie, zwłaszcza jak będzie upał.
rofl.gif


http://allegro.pl/wsporniki-do-tortow-piet...3266525610.html

http://allegro.pl/wsporniki-do-tortow-piet...3284242489.html

http://allegro.pl/wsporniki-do-tortow-piet...3266525610.html
Tort 2 pietrowy, gdzie jeden będzie leżał na drugim?
gruebel_2.gif
Tak zrozumiałam. Czy tort 2 pietrowy gdzie piętra będą oddzielone separatorami?
Robiłam 2 i 3 piętrowe leżace jeden na drugim, jechały różną ilość kilometrów( jeden ponad 100) i nigdy nie dawałam długiego wspornika przez środek 2 pięter tylko wsporniki w dolnym. Wszystko trzymało się idealnie, nic się nie zsuwało.
Gorzej jest kiedy piętro ma stać na separatorach, moim zdaniem taki tort trzeba ustawiać już na sali.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
aneta1111 @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443288Bumelko byłu równe, ale "rozchodziły" się i ratowałam się jakimś sznureczkiem łączącym łatki. To było nie zmierzone...jak łączyłam łatki to były wolne miejsca, nie przylegały do sibie idealnie:(
Aneta! Też tak miałam jak robiłam piłkę!!!! Na stole wszysko równo mi sie ułożyło w siatkę a jak zacęłam przenosić na tort to masakra!!!!!! Od trzeciego rzędu nie mogłam dojść do ładu!!!!!
 

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
aneta1111, alipek - szablon miałyście dopasowany "na oko", czy wymierzony? Na piłkach różnej średnicy różna jest wielkość tych łatek, trzeba ją dokładnie dopasować. Jak będę miała chwilkę, to wrzucę instrukcję, ok?
 

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
aneta1111 @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443271Dziewczyny
zrobiłam pierwszą piłkę...jak widziałam Wasze wydawało mi się t takie proste, ale poległam.
JAK DOPASOWAĆ WIELKOŚĆ ŁATEK DO BISZKOPTU?????
łatki , czym niżej tym bardziej do siebie nie pasowały
icon_sad.gif

zobaczcie same...
dobrze, że to był domowy dla synka (jemu się podobała), ale do klienta bym jej nie wysłała
icon_sad.gif
nie narzekaj jak na pierwszą Twoją piłkę jest ok.
daumen.gif
Ja pamiętam swoją piłkę ,tylko mi nie starczyło tyle nerwów i obłożyłam ją kremem
fiesgrins.gif
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
marioletta @ 16 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443345powtarzam
anbetung.gif
ja robiłam na pettnice ale się popsuła, pęka na bokach, robiłam na wonderpaste ale się za bardzo kleiła, teraz robię na satin ice, która się bąbelkuje trochę ale jestem zadowolona, tylko ciężko się z niej lepi bo jest miękka
konsystencją naj porównałam pettinice i satin ice to byłam zdziwiona jak ja mogłam na pettinice robić, dodam że wyczuwa się w niej grudki cukru a satin ice jest idealnie gładka
 
Lut 21, 2012
320
0
0
swietne torciki ;), a to moje 2, z rozami na szybko, słabo wyszły...
 

Załączniki

  • 998119_536501596410433_395580995_n.jpg
    998119_536501596410433_395580995_n.jpg
    38.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 1016634_536195093107750_1820400541_n.jpg
    1016634_536195093107750_1820400541_n.jpg
    39.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Śliczne torciki
dziewczyny powiedzcie czy gum paste to prawie to samo co model past??? bo na allegro jest i zastanawiam sie czy daloby rade z niej zrobic kwiatki
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, mam pytanie, w sprawie moich ostatnich tortów. Czy wam się też tak zdarza, że "warstwy" tortu po pokrojeniu się rozwalają? Mnie się tak zdarzyło ostatnio, bo dałam biszkopt+bita śmietana+truskawki w galaretce+ lekko posmarowany śmietaną biszkopt (tak dwie warstwy), no i się rozdzielało od strony truskawek. Powinnam śmietanę podzielić równo na pół i dać tak, żeby posklejać biszkopty z nadzieniem? Drugi tort był z bitą smietaną z brzoskwinią, ananasem i tak się nie rozwalało nic.
icon_smile.gif


widzę, że rozmawiacie znów o piętrowych tortach. Ja się przestraszyłam i nie zrobiłam, w sumie dobrze, że zrobiłam dwa prostokąty bo było tak akurat dla wszystkich (ja sama nie zjadłam z całego zamieszania...)
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
goia87 @ 17 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443372Śliczne torciki
dziewczyny powiedzcie czy gum paste to prawie to samo co model past??? bo na allegro jest i zastanawiam sie czy daloby rade z niej zrobic kwiatki
To sa dwie różne masy. Model past to tłusta masa( zawiera masło kakaowe) i jest swietna do figurek. Ja mieszam ją z samoróbką jak robię rózyczki i platki wówczas można zrobić cieniutkie.
Gum past hmmm z tą masą zdecydowanie nie polubilysmy się. Jest przeznaczona do robienia kwiatów. Rozwałkowuje się owszem cienko i platki kwiatów sa fajne ale ilekroć robiłam to nie wysychała do końca i po wstawieniu do lodówki zdarzyło mi się, że kwiaty lekko "spłynęły". Może jakies dodatki sprawiają, że szybciej zastyga.
Ja mam male doświadczenia z kupnymi masami bazuje na samoróbce więc może dziewczyny pomogą. Model past mam praktycznie stale w domu, natomiast gum past to nie dla mnie. Chociaż zdecydowanie gum past polecam do wycinania literek.
icon_mrgreen.gif


gegroza @ 17 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443376Joanna, Asiula a jak łączycie ze sobą piętra - masą maślaną jak pisała jedna z dziewczyn czy inaczej?
"Maźniesz" masa maślaną i wszystko pięknie się łączy. Jakby dodatkowym łączeniem i zabezpieczeniem może być wstążka z masy dokoła piętra. W lodówce wszystko stężeje i jest stabilne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Witajcie dziewczyny,
powiedzcie jak robicie, że Wasze torty są takie równe, nie chodzi mi o obłożenie ale formę? Asiula Twoje to jak od linijeczki, mi zawsze albo góra się zaokrągli albo banan wyjdzie bokiem
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
A gdyby do samoróbki dodać gum past to wyjdzie lepsza
gruebel_2.gif
I jeszcze pytanie :jeśli model past to jaka i gdzie można kupić ?Bo przeglądając oferty na allegro to nie spotkałam jej chyba, że mi to gdzieś umknęło
icon_mrgreen.gif
 

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
No wlasnie Jo_anno bo Ty wspominalas ze w PAN jest ta model past ale czy tylko tam?? bo na allegro napewno jej nie ma i ile wyjdzie z przesylka tam w PAN
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mieszałam gum past z samoróbką i efekt był troszeczkę lepszy, jednak zapach gum past mi przeszkadza.

Model past można też kupić w Cechu rzemiosł lub Rzemieślniku nie pamiętam jak to się zwało. Sprawdzę i podam pełną nazwę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy