Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
kiniaaa @ 3 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449070Dzięki Wam kobitki stwierdzam że jednak sobie zakupię ten pipping gel, zawsze to bezpieczniej niż z samoróbki
icon_razz.gif

A jeszcze jedno pytanie, mogę ten żel zabarwić barwnikiem w proszku?
Oczywiście, ja tak robiłam..właśnie efekt wody robiłam dodając niebieski barwnik w proszku
wink.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Sorki za nawał pytań ale jeszcze kilka :D na ile starcza takie pudełko, nie mówię o kropelkach rosy itp tylko tafli wody? I czy ten żel nakładam na masę cukrową taki "mokry" czy wyschnięty? I jeszcze jak długo on schnie?
gruebel_2.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Pokaż załącznik 83946
ja mam cos takiego
wink.gif
nie wiem czy mi tego nie skasują
icon_mrgreen.gif
a co do tych kryształków to tak sobie myślę gdyby była jakas foremka silikonowa to czy aby się nie nadawały zwykłe landrynki .Gdyby ich stopić i wlać do do niej do zastygnięcia
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
Jeśli będziesz dawała bardzo dużo..tworząc efekt wody to faktycznie możesz go zużyć więcej ..ja robiłam już 6 razy "wodę" i nadal mam dużo. na ile starcza pudełko to pojęcie względne..bo nie wiem jak często i w jakich ilościach będziesz z niego korzystać...ale ja mam już długo
icon_smile.gif
na masę cukrową nakładasz go " mokry" ...jak nakładasz pędzelkiem cieniutką warstwę..np na płatki kwiatu..to po jakimś czasie zaschnie a przy dotknięciu będzie się lepić...ale jak grubszą warstwę nakładasz właśnie np. efekt wody...to wówczas nie zasycha...zmienia lekko konsystencję...ale gdy dotkniesz palcem to będzie wciąż wilgotne. jak długo schnie? no w sumie odpowiedź już masz powyżej
icon_smile.gif
nie schnie..chyba że jest cieniutka warstwa ;)
Mam nadzieje że pomoglam ;)

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
aagaa Bc @ 3 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449103Jeśli będziesz dawała bardzo dużo..tworząc efekt wody to faktycznie możesz go zużyć więcej ..ja robiłam już 6 razy "wodę" i nadal mam dużo. na ile starcza pudełko to pojęcie względne..bo nie wiem jak często i w jakich ilościach będziesz z niego korzystać...ale ja mam już długo
icon_smile.gif
na masę cukrową nakładasz go " mokry" ...jak nakładasz pędzelkiem cieniutką warstwę..np na płatki kwiatu..to po jakimś czasie zaschnie a przy dotknięciu będzie się lepić...ale jak grubszą warstwę nakładasz właśnie np. efekt wody...to wówczas nie zasycha...zmienia lekko konsystencję...ale gdy dotkniesz palcem to będzie wciąż wilgotne. jak długo schnie? no w sumie odpowiedź już masz powyżej
icon_smile.gif
nie schnie..chyba że jest cieniutka warstwa ;)
Mam nadzieje że pomoglam ;)
a zatapiałaś w nim ludki cukrowe?? coś sie z nimi dzieje ??

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
tego akurat nie robiłam...ale myślę, że chyba nie wchodziłoby w reakcję..jeśli miałoby się coś dziać..to myślę że lukier , który jest posmarowany piping gelem by to pokazał. Wszystko ładnie wygląda..nic się nie ciapie. Po za tym piping gel nie jest lejący..jego konsystencja jest dość sztywna..za nim się zacznie go nakładać na ozdoby trzeba go chwilkę rozmieszać. Ma konsystencję podobną do ściągniętej galaretki ;)

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
ok laseczki a teraz...może mi pomożecie?
Babeczka chciała tort piętrowy ten większy o średnicy 28cm a ten mniejszy śr 21cm...z storczykami...miało być około 10...napisałam jej cenę 260zł...za dużo? nie ogarniam jeszcze tego..przeważnie robię dla rodziny lub znajomych...co sądzicie?
Ona mi napisała że stanowczo za dużo ? :/ więc sama nie wiem.

No i jeszcze potrzebowałabym jakiś tutorial do robienia gołębia...ale konkretnego..bo gołębia pocztowego...ale nic nie mogę znaleźć..pomożecie ;) ?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
nie za dużo. Jak jej za dużo- może iść do cukierni.

PS. Poza tym-
nie sugeruj się tym co piszą Ci klienci
nie sugeruj się tym co my Ci piszemy
po prostu, wyceń swoją pracę. Jeśli uczciwie wycenisz to nie będziesz mieć takich dylematów. A że nie każdy się zgadza? No cóż! Mnie też nie na wszystko stać. Czy z tego powodu dostaję telewizor za pół ceny? Nie! Po prostu go nie kupuję. Takie są prawa rynku.
Mnie wczoraj gość pytał o rabat, powiedziałam "nie, ta cena jest uczciwa i dla pana i dla mnie". I zrozumiał. A gdyby nie? Droga wolna, konkurencji trochę mam ;))))

kaka-25

Member
Paź 20, 2012
42
0
0
index.php?act=findpost&pid=1449172ok laseczki a teraz...może mi pomożecie?
Babeczka chciała tort piętrowy ten większy o średnicy 28cm a ten mniejszy śr 21cm...z storczykami...miało być około 10...napisałam jej cenę 260zł...za dużo? nie ogarniam jeszcze tego..przeważnie robię dla rodziny lub znajomych...co sądzicie?
Ona mi napisała że stanowczo za dużo ? :/ więc sama nie wiem.

No i jeszcze potrzebowałabym jakiś tutorial do robienia gołębia...ale konkretnego..bo gołębia pocztowego...ale nic nie mogę znaleźć..pomożecie ;) ?

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
aagaa Bc dziękuję za tutki są boskie na pewno wykorzystam , prosiła mnie sąsiadka w sumie pierwszy raz robię dla kogoś same figurki bez tortu ale cóż , popraktykuję
icon_smile.gif

i nie sugeruj się tym co klient powiedział , z tego co doczytałam to wziełaś 25 zł za kg a to jak za darmo , niech idzie do cukierni jak mu przysolą cena to się nogami zakryje a do tego na pewno nie zrobią tak ładnie jak Ty
icon_smile.gif
powodzenia życzę i duuuużo cierpliwości dla takich maruderów
bussi.gif

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
subtelna cieszę się że pomogłam
icon_smile.gif
słuchaj kochana..okazało się że to była prowokacja.... babeczka znalazła w mojej galerii konkretny tort który robiłam przyjaciółce na urodziny i powiedziała że chciałaby podobny....a kiedy ważyłam go przed imprezką wyszło mi 5 kg...więc niby wzięłam narzuciłam 50zł za kg i tak jej napisałam...a ona na koniec mi napisała że dużo za dużo bo ona wie coś o tym bo się bawiła w styl angielski...jak napisałam że chętnie zobaczę jej dzieła to już nic nie napisała....
Ale moja droga jak Ty liczyłaś że niby wyszło że wzięłam 25 zł za kg? powiem tak zupełnie się gubię w tym liczeniu..może mnie ktoś oświeci? liczyć na kg?porcję? wiem że torty angielskie w sumie chodzą w cenie 45-60 a nawet 70zł..za kg?
Niech ktoś bardziej rozgarnięty ode mnie mi to wytłumaczy
icon_smile.gif

a jeśli liczy się na porcje...to w jakiej cenie za porcję?
Nie chcę zawyżać ceny..ale też nie chcę robić za darmo...mam dwóch małych synków w domu..i mam co robić :D

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
nie doczytałam wcześniej dziękuję za tutki
icon_smile.gif

mój zacny tatuś jest hodowcą gołębi..i tak myślałam żeby zrobić tort z takim gołębiem ;)

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
index.php?act=findpost&pid=1449194subtelna cieszę się że pomogłam
icon_smile.gif
słuchaj kochana..okazało się że to była prowokacja.... babeczka znalazła w mojej galerii konkretny tort który robiłam przyjaciółce na urodziny i powiedziała że chciałaby podobny....a kiedy ważyłam go przed imprezką wyszło mi 5 kg...więc niby wzięłam narzuciłam 50zł za kg i tak jej napisałam...a ona na koniec mi napisała że dużo za dużo bo ona wie coś o tym bo się bawiła w styl angielski...jak napisałam że chętnie zobaczę jej dzieła to już nic nie napisała....
Ale moja droga jak Ty liczyłaś że niby wyszło że wzięłam 25 zł za kg? powiem tak zupełnie się gubię w tym liczeniu..może mnie ktoś oświeci? liczyć na kg?porcję? wiem że torty angielskie w sumie chodzą w cenie 45-60 a nawet 70zł..za kg?
Niech ktoś bardziej rozgarnięty ode mnie mi to wytłumaczy
icon_smile.gif

a jeśli liczy się na porcje...to w jakiej cenie za porcję?
Nie chcę zawyżać ceny..ale też nie chcę robić za darmo...mam dwóch małych synków w domu..i mam co robić :D
tiaaa... podchody konkurencji, znamy znamy ;)

Kochana, ja liczę od wielkości tortu. Uważam, że to dobre rozwiązanie. Bo tak:
-nikt Ci nie powie, że tort miał ważyć 2 kilo a waży 2,15kg.
-nikt Ci nie powie, że miało być 10 porcji a wyszło 9 czy 11 (ludzie naprawdę potrafią sie czepiać).

A tak: jest średnica tortu- to proste. Jeśli ma jakieś skomplikowane dekoracje możesz po prostu coś doliczyć.

Ja podpowiadam jak jest u mnie, u mnie się sprawdza i myślę, że to rozsądne rozwiązanie. Jeśli chodzi o ceny, to jak mówię, zastanów się sama ile wg Ciebie taki tort jest wart. Po prostu. A tym, że ktoś się czasem nie zdecyduje sie po prostu nie przejmuj.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
ola_wroclaw @ 3 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449250tiaaa... podchody konkurencji, znamy znamy ;)

Kochana, ja liczę od wielkości tortu. Uważam, że to dobre rozwiązanie. Bo tak:
-nikt Ci nie powie, że tort miał ważyć 2 kilo a waży 2,15kg.
-nikt Ci nie powie, że miało być 10 porcji a wyszło 9 czy 11 (ludzie naprawdę potrafią sie czepiać).

A tak: jest średnica tortu- to proste. Jeśli ma jakieś skomplikowane dekoracje możesz po prostu coś doliczyć.

Ja podpowiadam jak jest u mnie, u mnie się sprawdza i myślę, że to rozsądne rozwiązanie. Jeśli chodzi o ceny, to jak mówię, zastanów się sama ile wg Ciebie taki tort jest wart. Po prostu. A tym, że ktoś się czasem nie zdecyduje sie po prostu nie przejmuj.
Z tą średnicą tortu to wydaje mi się (chociaż nie mam na tym polu doświadczenia )że to fajny pomysł...a jak liczyć gdy tort jest 3D?
gruebel_2.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
miu-miu @ 3 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449259Z tą średnicą tortu to wydaje mi się (chociaż nie mam na tym polu doświadczenia )że to fajny pomysł...a jak liczyć gdy tort jest 3D?
gruebel_2.gif
"torty 3d wyceniam indywidualnie"
zatem- w zależności od wielkości, trudu itd. Ja na tym polu nie mam wielkiego doświadczenia, na szczęście, bo nienawidzę i nie umiem robić tortów 3D :D

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
POMOCY!!!!!!!!
anbetung.gif

Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy, dostałam szybkie zamówienie na tort, bo na jutro. Z wierzchu tort ma być zwykły śmietanowy albo kremowy ale na górze ma być Hannah Montana, obrazek na masie cukrowej. Przeważnie wszystkie torty z Montaną mają po prostu wydruk na opłatku ale ta opcja odpada, bo nigdzie już takiego nie kupię
baa.gif
Może macie pomysł jak się do tego zabrać
icon_question.gif

W dodatku tort jest dla znajomej, więc tylko za produkty policzę.
Jak ja nie lubię takich sytuacji
cheers.gif

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
właśnie jak 3D..albo blachy kwadratowe?

I chcę skonfrontować swoje wyliczenia...ile Wam wychodzi porcji mniej więcej z blachy o srednicy 28cm?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy