Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Sierotka3m @ 10 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451508ola_wroclaw, ja robiłam tylko taką

Dziękuję za komplementy
icon_redface.gif

O.laz, nie takie te kwiaty straszne (mam jeszcze goździki, ale baterię naładować muszę). Możemy sobie korepetycje zrobić, Ty mię naucz dzidziusia foremkowego, a ja Cię nauczę kwiaty
icon_wink.gif
dobry pomysł :D tyle że w dzidziusiu foremkowym to nie ma co uczyć, najważniejsze to mieć foremkę ;)

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
No jak.. Trzeba umieć masę dobrze wcisnąć, poza tym kolorowanie.. Najlepiej się uczę, jak mogę kogoś podpatrzeć. Na foremkę poluję
icon_wink.gif

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
ola_wroclaw ja robiłam taką DSCF4830.JPG
Dziewczyny super Wasze torty nie wymieniam z osobna bo tak pędzicie że nie nadążam
Mam już niektóre na fb te które znalazłam
daumen.gif

Załączniki

• DSCF4830.JPG
    DSCF4830.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

Ariette

Member
Cze 27, 2013
7
0
0
Mam pytanie - na 20 lipca muszę zrobić tort dla synka. Pierwszy raz będę pracować z masą cukrową. Będę korzystać z przepisy Illy z 1 strony tego wątku.
Ale nigdzie u mnie w sklepie nie ma Planty (mieszkam w małej miejscowości, ale do większych też jeździłam). Można użyć czegoś innego, np. Kasi?

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ariette, korzystałam z różnych przepisów (z Illy też) i jak wiele osób z forum polecam masę Dorotyxx przeliczoną na gramy i udoskonaloną przez Vanilkę. Po pierwsze - bo jest bardzo łatwo odmierzyć składniki, po drugie i najważniejsze - z masą świetnie się pracuje
icon_smile.gif

Ważny jest dodatek tłuszczu, zamiast Planty może być margaryna, ale Planta jest biała, więc nie nada niepożądanego koloru masie. Nie masz możliwości poprosić kogoś, żeby Ci ją jakoś podrzucił?

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Ariette @ 11 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451559Mam pytanie - na 20 lipca muszę zrobić tort dla synka. Pierwszy raz będę pracować z masą cukrową. Będę korzystać z przepisy Illy z 1 strony tego wątku.
Ale nigdzie u mnie w sklepie nie ma Planty (mieszkam w małej miejscowości, ale do większych też jeździłam). Można użyć czegoś innego, np. Kasi?
Ja używam palmy i jest ok

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
mam pytanie, kupiłam wreszcie cmc, ale nie wiem jak go użyć. na jakim etapie robienia masy dodajecie cmc, do gotowej już, czy wcześniej?
ile trzeba dodać tego proszku?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
miglietta @ 11 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451580mam pytanie, kupiłam wreszcie cmc, ale nie wiem jak go użyć. na jakim etapie robienia masy dodajecie cmc, do gotowej już, czy wcześniej?
ile trzeba dodać tego proszku?
Zależy jak mocną masę potrzebujesz
icon_mrgreen.gif
. Jeżeli do typowych figurek to ja daję 1 łyżeczkę na 0,5 kg masy. Do zrobionej masy wgniatam i zostawiam do następnego dnia. Jak nie mam czasu to robię po krótkim odpoczywaniu masy.
Kiedy robiłam leżak plażowy to szczebelki musiały być dość mocne, wówczas na niewielką ilość dałam, tak na oko
icon_wink.gif
prawie łyżeczkę.
tak był zbudowany:
le_ak.jpg

Załączniki

• le_ak.jpg
    le_ak.jpg
    7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
na weselach jest duuuużżżo jedzenia, więc porcje weselne tortu są małe. ale ja lubię jeść torty hihihi

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Dla mnie poprzedni podział też nie tak do końca był głodowy.
Z mojego doświadczenia wynika, że na innych imprezach (rocznice, urodziny) też jest zazwyczaj dużo jedzenia, każdy chce kawałeczek tortu bardziej dla smaku niż żeby się napchać, więc ja liczę dość małe porcje, a jeszcze się nie zdarzyło, by torta zabrakło. Rzadko się zdarza, by ktoś chciał dokładkę, bo ślini się jeszcze na te serniki, jabłeczniki i galaretkowce
icon_wink.gif

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
racja Stokrotka..wiem z własne doświadczenia..bardziej chce się sprobować wszystkiego niż napchać jednym :D

no dobra...mój tort dzisiejszy...nie jestem zadowolona z tego całego Mistrza Yody..ale cóż..

970786_678475912168635_1863661055_n.jpg

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Sierotka3m @ 11 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451556Patrząc na wygooglowane piłki zastanawiam się, czy faktury nie dałoby się też uzyskać sitkiem.. Jo_anno1, jak robiłaś siatkę? Wyciskałaś?
siatke wyciskałam z pistoletu ale myslę, że dałoby się rozwałkowana masę pociąć na cieniutkie paseczki i układać.

Ariette @ 11 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451559Mam pytanie - na 20 lipca muszę zrobić tort dla synka. Pierwszy raz będę pracować z masą cukrową. Będę korzystać z przepisy Illy z 1 strony tego wątku.
W Kauflandzie jest Lando -w niebieskim opakowaniu. Jeżeli dasz zwykłą margarynę może lekko podbarwić masę. Ja z braku białej margaryny chyba eksperymentowałabym ze smalcem.

aagaa Bc @ 11 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451610racja Stokrotka..wiem z własne doświadczenia..bardziej chce się sprobować wszystkiego niż napchać jednym :D

no dobra...mój tort dzisiejszy...nie jestem zadowolona z tego całego Mistrza Yody..ale cóż..

970786_678475912168635_1863661055_n.jpg
No jak miło kolejna czepialska maruda nam tu wyrosła
rofl.gif
A w kuperek za takie marudzenie chce?
strafe.gif

Joda i cały torcik bardzo fajny
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy