Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
zależy jak duża figurka czasem wkładam wafla ryżowego albo chrupki kukurydzine posklejane wodą a czasem sama masa.

o.laz dzięki za podpowieć a czy potem te wafle smarujesz masą maślaną, bo mam zrobić traktor i boję się że z samej masy będzie za ciężki

torty wszystkie cudne

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
fabia1 @ 2 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1457788o.laz dzięki za podpowieć a czy potem te wafle smarujesz masą maślaną, bo mam zrobić traktor i boję się że z samej masy będzie za ciężki

torty wszystkie cudne
wafle sklejam masą i obsmarowuję masą - maślaną - żeby się cukrowa przykleiła.

bumelka
- rewelacyjny pomysł z tą rurką w łyżce koparki :D

Jo_anna - zbieram szczękę z podłogi... ten motor z mary skleiłaś?? przy okazji - kupiłam model past. po zmieszaniu 50:50 z samoróbką rewelacyjnie kształtuje się figurki, tylko kiepsko schnie... też tak masz? ile ci schły te koniki z jednego z poprzednich tortów?

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Wpadłam tylko na chwilkę bo czasu brak a tu widze że nie próżnowałyście ,torciki śliczne
daumen.gif
,
Sylwia 01 witaj w świecie tortomaniaczek
wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
O.laz, Marioletto motor jest zrobiony z samoróbki. najpierw robisz koła i suszysz je w poziomie, dopiero później je stawiasz bo "klapną" i kanciaste się zrobią. Nastepnie dolepiasz poszczególne elementy albo z czarnej masy, albo szarej później malujesz srebrem i gotowe. Ja znalazłam zdjecie motoru w necie i tak robiłam. Tylko nie każ mi podawać marki tego motoru
rofl.gif

Co do model past ona ma to do siebie, że tak do końca nie wysycha, co daje duże możliwości modelowania i poprawek. Ważne żeby nie było dużej wilgotności powietrza( jak zresztą też i przy samoróbce)

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Obkładasz masą rurkę do napoju, przy takim dwuczłonowym ramieniu możesz skorzystać z tego zagięcia na rurce, a końcówkę rozciąć na cztery (tak jak kiedyś do baniek) i na tym spreparować lemiesz
icon_smile.gif

Sylwia01

Member
Lip 27, 2013
7
0
0
jola33 @ 2 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1457743Witaj Sylwia01 super torciki chyba nie jesteś tak całkiem początkująca
icon_smile.gif

Dziewczyny robię właśnie teraz minikoparkę i podpowiedzcie możliwie jak najszybciej z czego i jak zrobić ten wysięgnik z
łychą . Myślałam wyciąć z masy ale nie wiem jak to wyjdzie może któraś już robiła?
to są moje pierwsze cudeńka, tylko że dużo siedzę i czytam w necie, przeglądam filmiki no i mam troszkę cierpliwości. teraz myślę o porwaniu się na piętrowy tort na rocznicę ślubu znajomych. Chciałabym do obłożenia zamiast lukru użyć kremu lub bitej śmietany . Możecie mi podsunąć sprawdzony przepis na krem, tylko taki, żebym mogła też troszkę pocudować z ozdobami typu kwiatki itp.

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Skończyłam ,teraz mogę Wam pokazać nad czym siedziałam od wczoraj ,ten upał chciał mnie wykończyć , co chwilę tort lądował w lodówce ,ale powiem szczerze może tak nie skromnie zabrzmi jestem choć raz zadowolona z efektu.
Pokaż załącznik 84689

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Marta12 gratulacje....tort piękny i masz prawo być zadowolono... a to u nas rzadkość
rofl.gif

Sierotka3m dzięki za wyrękę i wytłumaczenie konstrukcji koparki... lepiej bym nie zrobiła
icon_mrgreen.gif
... czytasz w moich myślach

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
Marta12 torcik piękny
icon_smile.gif
ten wzorek to masa budyniowa ? Kurde, dlaczego mi zawsze masa budyniowa topi masę cukrową ?
baa.gif

Sierotka3m mi do rurki od napoi nie chciała przylegać masa, odchodziła, wiesz może dlaczego ?
Jo-anna piękna produkcja
icon_smile.gif
motocykl pierwsza klasa, muszę dla męża zrobić, według Twojej instrukcji

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
myszolinka slicznie się napracowałaś
daumen.gif

rastafa jakos nigdy mi się to nie zdarzyło,na 1 szkl.mlea daję po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej +3 łyzki cukru gdy wystygnie ucieram z kostką margaryny tortowej z biedronki
wink.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Te wzorki sa na masie budyniowej ,róże ułożone są na masie cukrowej taki pół na pół bo miał być nie za słodki ,a super patent na tę koparkę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy