Torty cudne ech trudno by każdą z was osobna wymieniać
shanlee
co do literek to stary temat powtarza się wręcz cyklicznie
Większość wycina literki przez folie spożywczą jak pisała Asiulla, dla mnie ten sposób jest niewygodny literki sa jakby "rozmyte"
Ja biorę kawałek masy wgniatam w nią mąkę ziemniaczaną by lekko stwardniała. Wałkuje pasek na szerokość liter, bardzo cieniutko na 1mm. Podsypuje mąką ziemniaczaną tak by pasek był niemal biały z góry i od spodu. czekam aż przyschnie leciutko. Potem na twardym podłożu wciskam literkę ,od spodu wykrawaczki dociskam masę by równo weszła w literkę(nie zamocno) i czekam aż podeschnie. Po kilku minutach delikatnie wystukuje i literka wychodzi wypukła o równych brzegach, Pozostawiam do całkowitego wyschnięcia. Takie suche doklejam i na koniec delikatnie wilgotnym pędzelkiem zmiatam nadmiar mąki.( Ewentualnie jak pruje cały tort przy okazji mąka z literek sama znika
) tutaj o tym również pisałam
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1462975
Co do szczypiec, fakt mam komplet ale nie używam
szkoda mi niszczyć brzegów ciasta ostatnio z nowym "tynkiem" takie równiutkie wychodzą
Jak ćwiczyłam by się nimi nauczyć posługiwać, po obłożeniu masą i wyrównaniu boków delikatnie naciągałam masę na brzegu by było jej ciut więcej, na tyle by szczypce uchwyciły. Naciskać cały czas z tą samą siłą i w równych odstępach .
http://www.youtube.com/watch?v=wJS3jwKs0wg...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=yaAoBm-uEgo
http://www.youtube.com/watch?v=XkIaVs08Eg0