Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

elapawelec

Member
Lip 6, 2013
22
0
0
Policzyłam ten to 10-ty placek oblepiany masa cukrową.
Tort na urodziny dla męża.
Aż jestem zła, że tak długo się uczę.
Miałam piękne koła i na etapie przymierzania uciaplały mi się czekolada i w czasie czyszczenia farbka srebrna troszkę się pościerała, trzeba było poszukać zastępczych np. słoików a koła zostawić. Dodatkowo zapewne z powodu rozmiaru w czasie dachowania autka, celem wycięcia otworów na koła, rozdzieliły mi się biszkopty od masy to potem ciężko już było to ponasuwać. Efekt jest średni, ale rozstaw osi zachowany.

Załączniki

• aa6.jpg
    aa6.jpg
    941.8 KB · Wyświetleń: 0
  • aa5.jpg
    aa5.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • aa7.jpg
    aa7.jpg
    997.1 KB · Wyświetleń: 0
  • aa8_001.jpg
    aa8_001.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
elapawelec @ 8 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1466539I koła
a kot juz sie szykuje do ataku
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
ewapawelec świetne koła
daumen.gif
i całe autko super. Ja zawsze podziwiam torty 3D,sama nie mam odwgi takiego wykonać,może kiedyś dojżeę
gruebel_2.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
megana śliczny jest ten Twój roczkowy..ja też niedługo będę coś kombinować na roczek mojej córci..już nie mogę się doczekać
icon_mrgreen.gif

elapawelec

Member
Lip 6, 2013
22
0
0
Dziękuję wszystkim za miłe słowa, tym bardziej ,ze mało się udzielam a więcej "czerpię dla siebie".
Następny w kolejce czołg. Jestem na etapie szukania wzorców.

shanlee

Member
Maj 1, 2012
2
0
0
Moi drodzy, tak czytam, szukam i nie mogę znaleźć. Potrzebuję dwóch porad, mam nadzieję, że mi ich udzielicie.;)
Co robicie, że wasze literki są takie równiutkie? Moje nie chca wychodzić z foremek, więc tylko je odbijam na lukrze i odrywam, przez co mają brzydki brzeg;(
1noh.jpg
Dzisiejszy tort.;)
No i jeszcze jedno- kupiłam szczypce do brzegów, różne rodzaje, ale nie umiem się nimi posługiwać. Co robicie, żeby lukier nie pękał na brzegach przy ściskaniu szczypcami? Myślałam, ze może trzeba pod spód jeszcze grubszy kawałek lukru wsadzić, ale wolę zapytać jak to się robi, żeby ładnie brzeżki były ozdobione?

Pozdrawiam i podziwiam wasze piękne torty!

shanlee

Member
Maj 1, 2012
2
0
0
asiulla1984 @ 9 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1466881literki wycinaj przez folię spożywczą, ja tak zawsze robię
a szczypcami dobrze się robi, tylko to zależy od masy, z gotowej idzie ok, nie można tez za dużo masy przyszczypać bo będzie się odrywała

to moje weekendowe
No właśnie kupiłam gotową tym razem i na nią się przestawiam;) No cóż, muszę próbować aż będzie się udawać, ale nie wiem jak to przyszczypywać.
icon_razz.gif
A przez folię spróbuję następnym razem!;)
Piękne Twoje torty!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
shanlee @ 9 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1466837Moi drodzy, tak czytam, szukam i nie mogę znaleźć. Potrzebuję dwóch porad, mam nadzieję, że mi ich udzielicie.;)
Co robicie, że wasze literki są takie równiutkie? Moje nie chca wychodzić z foremek, więc tylko je odbijam na lukrze i odrywam, przez co mają brzydki brzeg;(
Dzisiejszy tort.;)
No i jeszcze jedno- kupiłam szczypce do brzegów, różne rodzaje, ale nie umiem się nimi posługiwać. Co robicie, żeby lukier nie pękał na brzegach przy ściskaniu szczypcami? Myślałam, ze może trzeba pod spód jeszcze grubszy kawałek lukru wsadzić, ale wolę zapytać jak to się robi, żeby ładnie brzeżki były ozdobione?
Torty cudne ech trudno by każdą z was osobna wymieniać
icon_smile.gif
freu.gif

shanlee
co do literek to stary temat powtarza się wręcz cyklicznie
icon_razz.gif

Większość wycina literki przez folie spożywczą jak pisała Asiulla, dla mnie ten sposób jest niewygodny literki sa jakby "rozmyte"
Ja biorę kawałek masy wgniatam w nią mąkę ziemniaczaną by lekko stwardniała. Wałkuje pasek na szerokość liter, bardzo cieniutko na 1mm. Podsypuje mąką ziemniaczaną tak by pasek był niemal biały z góry i od spodu. czekam aż przyschnie leciutko. Potem na twardym podłożu wciskam literkę ,od spodu wykrawaczki dociskam masę by równo weszła w literkę(nie zamocno) i czekam aż podeschnie. Po kilku minutach delikatnie wystukuje i literka wychodzi wypukła o równych brzegach, Pozostawiam do całkowitego wyschnięcia. Takie suche doklejam i na koniec delikatnie wilgotnym pędzelkiem zmiatam nadmiar mąki.( Ewentualnie jak pruje cały tort przy okazji mąka z literek sama znika
icon_smile.gif
) tutaj o tym również pisałam https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1462975

Co do szczypiec, fakt mam komplet ale nie używam
icon_razz.gif
szkoda mi niszczyć brzegów ciasta ostatnio z nowym "tynkiem" takie równiutkie wychodzą
zahnlos.gif

Jak ćwiczyłam by się nimi nauczyć posługiwać, po obłożeniu masą i wyrównaniu boków delikatnie naciągałam masę na brzegu by było jej ciut więcej, na tyle by szczypce uchwyciły. Naciskać cały czas z tą samą siłą i w równych odstępach .
http://www.youtube.com/watch?v=wJS3jwKs0wg...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=yaAoBm-uEgo
http://www.youtube.com/watch?v=XkIaVs08Eg0

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Po chyba z 5-ciu dniach (oczywiście na raty) czytania wreszcie przebrnęłam prze zaległości. Aż wstyd przyznać jak dawno tu nie zaglądałam
icon_redface.gif

Nie chciałabym nikogo pominąć, więc chwalę grupowo - wszystkie tortu rewelacja. Nowych tortomaniaczek tez przybyło. Nic tylko się cieszyć
freu.gif

A to mój ostatni torcik:

Z%20ksi%C4%99%C5%BCniczk%C4%85.jpg

Miała być księżniczka i kolor różowy. Te żółte kwiatki to moja własna inicjatywa, żeby troche "odsłodzić" całość. Chyba nieźle się wkomponowały?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy