Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Vanilko, cudeńkami nas zasypałaś aż miło oko nacieszyć, już kolejny raz cofnęłam aby od początku obejrzeć te śliczności.
icon_smile.gif

Czarnowodzianko, śliczne torty
daumen.gif

Demolka @ 1 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471201W takim razie klamka zapadła -zamówię go-dziękuję za rozwianie wątpliwości ;) teraz poluję jeszcze na te wykrawaczki do liter z klipsem (koniecznie bo mam te fioletowe listwy z kursywą bez klipsa i trafia mnie za każdym razem jak mam te literki dłubać bo wyłazić nie chcą i się rwą
baa.gif
) ale bardzo podobają mi się właśnie te literki jakie zastosoawała min jola33 w swoich ostatnich tortach na all akurat teraz ich nie ma,są całkiem proste albo też kursywa.może macie namiary na jakiś sklep internetowy akurat z dostępnym takim wzorem literek?
Od kiedy używam cukru z glukozą masa jest jedwabiście gładka. na pewno za nic nie wróce do zwykłego cukru
Napisz do sprzedawcy, a raczej do sprzedawczyni z "Dookoła tortu" na Allegro i zapytaj o te wykrawaczki.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
kasia19 @ 1 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471293Kurcze, ostatnio jak rozwałkowuję masę to takie pęcherzyki powietrza mi się robią
icon_sad.gif
może wiecie co robię nie tak, że tak się dzieje ?
Pęcherzyki robią się nie wskutek rozwałkowywania a wskutek wyrabiania masy. Zwróć uwagę przy wyrabianiu masy bo ją po prostu napowietrzasz. Mnie też czasami się to zdarzy
icon_mrgreen.gif
. Przy rozwałkowywaniu przekłuwaj te pęcherzyki igłą i powinno być ok.

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Vanillko spadłaś mi z nieba!!!za tydzień moja córcia ma roczek,i planuję zrobić Jej tort z Rybką MiniMini..i w związku z tym chciałam się zapytać jak robisz tą rafę koralową?jest prześliczna i fajnie współgra z całościa tortu..

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Vanilka @ 1 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471198Przerobiłam tego cukru już z 50kg i jest on dla mnie najlepszy z dostępnych cukrów.
Dziewczyny torciki CUUUDNE !!!!!
Vanilka a czy też dajesz do masy glukozę tak jak w przepisie? czy mniej?

Ja też masę robię z tego cukru z glukozą pierwsze dwa worki masa była cudowna bialutka więc zamówiłam jeszcze dwa ale coś jest nie tak masa wychodzi taka sina bardzo gumowata. A jaką dajesz glukozę?

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję bardzo za pochwały
wink.gif

Justee ale dokładnie o który element rafy pytasz?
fabia1 daję zwykła ilość glukozy wg przepisu, ten cukier z glukozą traktuję jak zwykły cukier puder. Glukozę i ostatnio też i żelatynę kupuję u tego samego sprzedawcy co cukier puder. Masa zawsze wychodzi mi taka jak należy, jest delikatna i plastyczna.

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Vanilka @ 2 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471442Dziękuję bardzo za pochwały
wink.gif

Justee ale dokładnie o który element rafy pytasz?
fabia1 daję zwykła ilość glukozy wg przepisu, ten cukier z glukozą traktuję jak zwykły cukier puder. Glukozę i ostatnio też i żelatynę kupuję u tego samego sprzedawcy co cukier puder. Masa zawsze wychodzi mi taka jak należy, jest delikatna i plastyczna.
Ja też wszystko kupiłam u tego samego a masz tą mocniejszą żelatynę ? To ile jej dajesz?

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Ja w sprawie tego cukru z glukozą zadzwoniłam do hutrowni cukierniczej w moim mieście i tam mają z firmy Diamant -niezbrylający się-tak mi Pani powiedziała-może ten sinawy kolor o którym pisałyście wychodzi w zależności z jakiej firmy się ten cukier ma?
Odnośnie wykrawaczek na które polowałam-okazało się że nie ma ich z klipsami tylko zwykłe produkują-jak myślicie będą ładnie wychodzić-bo teraz mam kursywę na tych fioletowych listewkach (bez klipsa) i niech je.....

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Demolka @ 3 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471541(...)
Odnośnie wykrawaczek na które polowałam-okazało się że nie ma ich z klipsami tylko zwykłe produkują-jak myślicie będą ładnie wychodzić-bo teraz mam kursywę na tych fioletowych listewkach (bez klipsa) i niech je.....
Podsuszasz masę przed wycinaniem? To ważne, żeby masa była cienko rozwałkowana i nie kleiła się wówczas literki ładnie wyskoczą.
Jeżeli, mimo wszystko nie idzie Ci to spróbuj wycinać przez folię spożywczą.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0

Załączniki

• DSCF1358.JPG
    DSCF1358.JPG
    156.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anani

Member
Sie 1, 2013
16
0
0
Witam dziewczyny!
Czytam was już od kilku miesięcy, wiele się nauczyłam dzięki waszym poradom. Jesteście wielkie!! Za mną już kilka eksperymentów z masą cukrową. Niestety zmuszona jestem przemaglować ponownie wielokrotnie poruszany już temat. Moja masa ( a robię tą z "przepisu Vanillki") po dodaniu barwnika traci elastyczność, jest bardzo miękka i "wilgotna" ,źle się wałkuje, rozdziera się po nałożeniu i pęka na zgięciach jak wyschnie. Podpowiedzcie proszę jaki mogę błąd popełniać.
Jak patrzę na wasze torty widzęże są takie piękne, nieskazitelne a masa gładziutka a mi niestety tak nie wychodzi.
Wrzycę kilka moich wypocin. Uwagi bardzo mile widziane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

estka19

Member
Maj 22, 2013
27
0
0
Czy moglaby ktoras z Was pomoc mi w znalezieniu tortów z myszka mickey?? I jeszcze jak ulepic figurke myszki?? Bo nie moge nic znalezc. Z gory dziekuje
icon_smile.gif

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Dziewczyny macie jakiś fajny pomysł na tort w kształcie Bzyczka z bajki "UL". Sama postać nie jest zbyt efektowna więc wydaje mi się że tort też nie będzie ciekawy. Myślałam jak to zrobić żeby uzyskać efekt meszku na całym ciele (kurcze nie wiem czy dobrze się wyrażam) mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Będę bardzo wdzięczna za jakieś wskazówki

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
jola33 @ 5 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471733Dziewczyny macie jakiś fajny pomysł na tort w kształcie Bzyczka z bajki "UL". Sama postać nie jest zbyt efektowna więc wydaje mi się że tort też nie będzie ciekawy. Myślałam jak to zrobić żeby uzyskać efekt meszku na całym ciele (kurcze nie wiem czy dobrze się wyrażam) mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Będę bardzo wdzięczna za jakieś wskazówki
sprawdziłam w googlach i faktycznie sama postać jest średnia, choć chyba prosta do zrobienia. Pomyślałam o torcie w kształcie ula (najlepiej tego z bajki, ale nie mogę znaleźć zdjęcia), a do tego figurki bajkowych pszczółek. Po wpisaniu w google "bzyczek tort" znalazło mi kilka takich i te figurki się całkiem nieźle sprawdzają
icon_smile.gif

a jak wpiszesz "the hive cake" to już są w ogóle super
icon_smile.gif
nawet te w kształcie samego Bzyczka
icon_smile.gif

Co do meszku, to nie wiem, jak go zrobić, ale znalazłam coś takiego http://www.flickr.com/photos/52101386@N04/...tream/lightbox/
icon_smile.gif

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
adrijah @ 5 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471746sprawdziłam w googlach i faktycznie sama postać jest średnia, choć chyba prosta do zrobienia. Pomyślałam o torcie w kształcie ula (najlepiej tego z bajki, ale nie mogę znaleźć zdjęcia), a do tego figurki bajkowych pszczółek. Po wpisaniu w google "bzyczek tort" znalazło mi kilka takich i te figurki się całkiem nieźle sprawdzają
icon_smile.gif

a jak wpiszesz "the hive cake" to już są w ogóle super
icon_smile.gif
nawet te w kształcie samego Bzyczka
icon_smile.gif

Co do meszku, to nie wiem, jak go zrobić, ale znalazłam coś takiego http://www.flickr.com/photos/52101386@N04/...tream/lightbox/
icon_smile.gif
ok dzięki wybrałam jeden z tej stronki "the hive cake"
icon_biggrin.gif

elapawelec

Member
Lip 6, 2013
22
0
0
U mnie bardzo kołowo ostatnio. Czołg 22 koła. Koła to biszkopciki nadziwane masą z ryżu i topionych krówek.
Masy to testowane- śmietana z mascarpone( po raz pierwszy wyszła mi , rewelacyjne)
- mascarpone i mleko słodzone z puszki( średnia)
- śmietana pasteryzowana( warto się zastanowić)
Trochę żle obliczyłam wielkość i wyszło mi 4 kilo ciasta.

Załączniki

• czolg_3.jpg
    czolg_3.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 0
  • czo_gisci_1.jpg
    czo_gisci_1.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy