Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
oglądam Wasze dzieła codziennie, u nas torty powstają ostatnio rzadko, tym razem dziecko ulepiło mi prosiaczki

Załączniki

• DSC00769.JPG
    DSC00769.JPG
    459 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dawno mnie tu nie było ale ciagle coś się dzieje i już nie nadążam ze wszystkim
icon_sad.gif
zaglądam do Was ale już na pisanie to brak czasu
Torty jak zwykle sliczne wszystkie bez wyjątku.
daumen.gif

Nie pamiętam jakie ostatnio wstawiałam i chyba nazbierałam już zaległości.
Najbardziej pracochłonny ostatnich tygodni okazał się akordeon. Nie jestem zadowolona, teraz bogatsza o nowe doświadczenia zrobiłabym troszkę inaczej

Załączniki

• DSCF1791.JPG
    DSCF1791.JPG
    186.9 KB · Wyświetleń: 0

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
a oto moj na urodzinki synka. Drugi tort z masą cukrową, także rewelacji nie ma
icon_smile.gif
ale w sumie jestem zadowolona
icon_smile.gif
torcik.jpg

Załączniki

• torcik.jpg
    torcik.jpg
    158.5 KB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
dziewczyny juz ostatnio o to pytalam ale niestety nikt sie nie wypowiedzial, chodzi mi o oczyszczanie trotu po resztkach mąki ziemniaczanej, robię to wódką ale zostaja mi po wyschnięciu zmazy. Od czego to zależy? proszę podpowiedźcie:)

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Smugi mogą pozostawać w miejscu gdzie było bardzo dużo alkoholu lub bardzo dużo mąki.
Ważne jest żeby nie podsypywac tej maki za dużo, naprawdę masa tego nie wymaga. Po położeniu omiatam dokładnie masę suchym pędzelkiem i to najczęściej wystarcza, jeżeli chcę aby masa błyszczała wówczas smaruję alkoholem.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Jo_anna1 @ 4 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1503707Smugi mogą pozostawać w miejscu gdzie było bardzo dużo alkoholu lub bardzo dużo mąki.
Ważne jest żeby nie podsypywac tej maki za dużo, naprawdę masa tego nie wymaga. Po położeniu omiatam dokładnie masę suchym pędzelkiem i to najczęściej wystarcza, jeżeli chcę aby masa błyszczała wówczas smaruję alkoholem.
Dziękuję za cenną radę:)

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Chciałabym kupić formę na dzidziusia silikonową, znalazlam na allegro za 40 zł ale nie wiem czy to jest coś warte wklejam zdjecie. Możecie podpowiedziec jakiej Wy używacie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Torciki super ale akordeon obłęd w ciapki. Joasiu powiedz proszę jak poradziłaś sobie z miechem bo wszystko jakoś można zrobić patrząc na wzór ale miech wyszedł tak dobrze jakbyś wstawiła go z prawdziwego instrumentu. 284.gif

Załączniki

• 284.gif
    284.gif
    33.5 KB · Wyświetleń: 0

marta2434

Member
Sty 14, 2014
10
0
0
hej dziewczyny, mam pytanie jak wy to robicie ze przy obkładaniu okrągłego tortu na dple nie robią się wam zmarszczki??? nie mogę do tego dojść i za każdym razem musze zrobić jaąś wstążkę albo coś żeby te nierówności zakryć...
icon_sad.gif
POMOCY:)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
marta2434 @ 5 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1504256hej dziewczyny, mam pytanie jak wy to robicie ze przy obkładaniu okrągłego tortu na dple nie robią się wam zmarszczki??? nie mogę do tego dojść i za każdym razem musze zrobić jaąś wstążkę albo coś żeby te nierówności zakryć...
icon_sad.gif
POMOCY:)
Z okrągłym to nawet prościej niż kwadratowym. Musisz masę rozwałkować sporo więcej niż potrzeba, wtedy łatwo zgubić fałdki na dole. Najpierw wygładzasz górę aby pozbyć się powietrza i sukcesywnie schodzisz w dół wygładzając bok tortu i prostując masę w miarę potrzeby. Zresztą zobacz sama TUTAJ

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Dziewczyny a robiłyście może tort dla Dj-a? Chodzi mi o mikser didżejski lub coś w tym stylu. Tort ma być kwardatowy i własnie na nim takie gadzety Dj-a. Proszę pomóżcie gdzie mogę znaleźć jakąś ściągę:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy