Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
nie ślubny, ale na 30. rocznicę ślubu
icon_smile.gif
 

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Beata I Vanilka torty przecudne
icon_smile.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Vanilka kiedyś mówiłaś że robisz z masy samoróbki dobrze pamiętam??? Mam pytanie odnośnie barwienia masy od razu nadmienię że ja używam barwników w proszku,a może to błąd, bo generalnie np na kolorze różowym pozostają mi kropki nierozpuszczonego barwnika...tak samo było z kolorem szarym jasnym...z innymi kolorami np. pomaranczem fioletem tak nie było..od czego to zależy ?
gruebel_2.gif
od masy? od barwnika???
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Czerwony i czarny to trudne kolory i trzeba je barwić co najmniej dzień przed, ja najczęściej jak np. potrzebuję kolor na czwartek to barwię już w poniedziałek i tak sobie leży masa i czeka, czasem przegnitę ją jeszcze raz czy dwa razy. Jeżeli po tym czasie okaże się, że masa kruszy się to dogniatam do czerwonej trochę masy różowej, a do czarnej jakiejś innej ciemniejszej (zielonej, niebieskiej, fioletowej) dzięki temu masa staje się plastyczna i można z nią pracować. Co do kropek to najważniejsze jest dokładnie rozprowadzić barwnik w wodzie i ja to robię tak, że wysypuję odpowiednią ilość barwnika na matę, dodaję troszkę wody, wkładam rękawiczki i palcem mieszam barwnik do czasu aż nie czuję żadnych grudek pod palcem. Potem zaczynam barwić masę.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Vanilka @ 13 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1534081Czerwony i czarny to trudne kolory i trzeba je barwić co najmniej dzień przed, ja najczęściej jak np. potrzebuję kolor na czwartek to barwię już w poniedziałek i tak sobie leży masa i czeka, czasem przegnitę ją jeszcze raz czy dwa razy. Jeżeli po tym czasie okaże się, że masa kruszy się to dogniatam do czerwonej trochę masy różowej, a do czarnej jakiejś innej ciemniejszej (zielonej, niebieskiej, fioletowej) dzięki temu masa staje się plastyczna i można z nią pracować. Co do kropek to najważniejsze jest dokładnie rozprowadzić barwnik w wodzie i ja to robię tak, że wysypuję odpowiednią ilość barwnika na matę, dodaję troszkę wody, wkładam rękawiczki i palcem mieszam barwnik do czasu aż nie czuję żadnych grudek pod palcem. Potem zaczynam barwić masę.
no własnie dwa kolory które są moją zmorą i zawsze sie kruszą....na mniejsze ozdoby z dodatkiem planty jeszcze sie nadają ale nie ma mowy o obłożeniu tortu.
 

kaka-25

Member
Paź 20, 2012
42
0
0
Judyta050 @ 13 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1534085no własnie dwa kolory które są moją zmorą i zawsze sie kruszą....na mniejsze ozdoby z dodatkiem planty jeszcze sie nadają ale nie ma mowy o obłożeniu tortu.
Witam
jak robię mase samoróbkę i potrzebuje większej ilości to wtedy do rozpuszczonej żelatyny dodaje barwnik w proszku i później wyrabiam masę i zostawiam aby odpoczęła i zawsze wychodzi (mowa o czerwonym i czarnym ) zielony też tak farbie i jest ok
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
No i moja róża efekt nienajgorszy ale następnym razem zrobie tak jak Vanilka")

 

Załączniki

  • roza_1.jpg
    roza_1.jpg
    116.8 KB · Wyświetleń: 0
  • roza_2.jpg
    roza_2.jpg
    171.5 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Piękne torty dziewczyny
icon_smile.gif

Póki jestem w miarę na bieżąco to wklejam jeszcze ostatnie

P1180589.JPG

P1180601.JPG

P1180617.JPG
 

Załączniki

  • P1180589.JPG
    P1180589.JPG
    78.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1180601.JPG
    P1180601.JPG
    93.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1180617.JPG
    P1180617.JPG
    88.5 KB · Wyświetleń: 0

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Dziewczyny ratunku.... musze zrobic tort dla malego fana ( 3 urodziny) koperek, policji, dzwigow, wywrotek i smieciarek czy cos mi podrzucicie, nie mam weny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0

Załączniki

  • DSCN8621.JPG
    DSCN8621.JPG
    40.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8635.JPG
    DSCN8635.JPG
    37.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8671.JPG
    DSCN8671.JPG
    38.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8654.JPG
    DSCN8654.JPG
    34.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8645.JPG
    DSCN8645.JPG
    36 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8689.JPG
    DSCN8689.JPG
    67.3 KB · Wyświetleń: 0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
DZIEWCZYNY!!!POMOCY!!! dostałam propozycję zrobienia tortu na ślub na 60 osób. Byłby to mój pierwszy tort ślubny
icon_smile.gif
)bardzo się cieszę, ale jednocześnie jestem przerażona
icon_eek.gif
Mam pytania ile pięter trzeba na 60 osób zrobić okrągłego tortu?Jak wagowo by to wychodziło? jakie średnice miałyby mieć formy?i jeszcze jedno pytanie może mniej dyskretne ale jakby ktoś mógł mi określić przedział cenowy takiego tortu,bo ja zupełnie nie wiem ile mniej więcej taki tort powinien kosztować. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Aha i jeszcze jedno jak zbudować dobrze taki tort piętrowy? Czy pomiędzy piętra daje sie podkładkę pod kazde piętro czy można kłaść jedna na drugim i wystarczą w środek no właśnie co? do tej pory dawałam patyczki do chinszczyzny albo słomki do drinków, ale nie wiem bo to tort ślubny....co Wy dajecie w środek? Jak go transportować? W całości czy składa sie pietra na miejscu???
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
o, ja też pobawiłam się w upominki dla gości, z tym że dla weselnych, o takie:
pierniczki_034.jpg

pierniczki_037.jpg

a to wczorajszo-dzisiejszy tort dla łyżwiarza:
_y_wiarski_jagodowo__mietankowy_004.jpg
 

Załączniki

  • pierniczki_034.jpg
    pierniczki_034.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 0
  • pierniczki_037.jpg
    pierniczki_037.jpg
    117.5 KB · Wyświetleń: 0
  • _y_wiarski_jagodowo__mietankowy_004.jpg
    _y_wiarski_jagodowo__mietankowy_004.jpg
    104.3 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Vanilko i Judyto, jak miło znowu widzieć wasze prace - cudne jak zawsze. Beato, napracowałaś się. I każdy upominek oryginalny. Kajastama, róża fajnie wyszła. Następnym razem wałeczki i ręcznika papierowego pod każdy płatek i gites. Witam nowe tortoholiczki.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
miu-miu @ 18 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1534743DZIEWCZYNY!!!POMOCY!!! dostałam propozycję zrobienia tortu na ślub na 60 osób. Byłby to mój pierwszy tort ślubny
icon_smile.gif
)bardzo się cieszę, ale jednocześnie jestem przerażona
icon_eek.gif
Mam pytania ile pięter trzeba na 60 osób zrobić okrągłego tortu?Jak wagowo by to wychodziło? jakie średnice miałyby mieć formy?i jeszcze jedno pytanie może mniej dyskretne ale jakby ktoś mógł mi określić przedział cenowy takiego tortu,bo ja zupełnie nie wiem ile mniej więcej taki tort powinien kosztować. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Aha i jeszcze jedno jak zbudować dobrze taki tort piętrowy? Czy pomiędzy piętra daje sie podkładkę pod kazde piętro czy można kłaść jedna na drugim i wystarczą w środek no właśnie co? do tej pory dawałam patyczki do chinszczyzny albo słomki do drinków, ale nie wiem bo to tort ślubny....co Wy dajecie w środek? Jak go transportować? W całości czy składa sie pietra na miejscu???
Nikt nie odpisuję wiec ja postaram sie pomóc:)
Tort na 60 osób zrobiłabym z trzech pięter okrągłych lub dwuch kwadratowych
icon_smile.gif
o średnicach 28,23 i 17 lub przybliżonych
co do ceny to musisz wyliczyć ile wydasz za produkty oraz prąd ,wode, pudełko i twój czas:) myśle że 400-500zł spokojnie
zależy jeszcze jaki to będzie tort z masy cukrowej czy bita śmietana?
Pod każde pięrto koniecznie podkład i wsporniki możesz zakupić
 

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Judyta050 @ 21 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535008Nikt nie odpisuję wiec ja postaram sie pomóc:)
Tort na 60 osób zrobiłabym z trzech pięter okrągłych lub dwuch kwadratowych
icon_smile.gif
o średnicach 28,23 i 17 lub przybliżonych
co do ceny to musisz wyliczyć ile wydasz za produkty oraz prąd ,wode, pudełko i twój czas:) myśle że 400-500zł spokojnie
zależy jeszcze jaki to będzie tort z masy cukrowej czy bita śmietana?
Pod każde pięrto koniecznie podkład i wsporniki możesz zakupić
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
)) tort ma być z masy cukrowej ja tak myslałam nad kwota 500 -600 myslicie ze ok? ona chce dekorcje na torcie ma byc aparat fotograficzny a boki dowolnie-mam juz pomysł.
icon_smile.gif
to jest pierwszy moj tort slubny i nie chce przesadzic z cena ale tez nie bede za darmo robic - wiadomo. Jeszcze raz Judytko bardzo Ci dziękuję
icon_smile.gif
bussi.gif
 

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny jak wezme forme tortownice o srednicy 30 cm , 28 cm i no wlasnie albo 26 albo 24 to bedzie ok?czy za mały rozstaw? no i na szczycie ma byc ten aparat 3D tez z tortu chociaż nie wiem czy nie lepiej z ciasta ryzowego, ale nigdy go nie robiałam i sama nie wiem....jak myslicie nie bedzie za ciezko z tym aparatem z tortu???
gruebel_2.gif
aha i tez mysle jaką wysokość robicie tak przeciętnie żeby tort był proporcjonalny i ładny?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy