Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Elzunia @ 30 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543506Dziewczyny w przepisie na biszkopt z kwestii Smaku jest 320g(!) cukru na 6 jajek. Mnie sie to strasznie duzo wydaje. A co wy o tym sadzicie. Gdzies kiedys czytalam, ze na 1 jajko powinno sie dac okolo 30g cukru.
Szczerze to z lenistwa nie waże, ale na szklanki wychodzi bardzo dobry, nie jest za słodki.

Piekę tylko z dolną grzałką, na razie (odpukać) zawsze wychodzi.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Ja też mam pytanie do biszkoptów Czy Wy pieczecie taki jeden wysoki i przekrawujecie np. na 2 części czy jednak pieczecie np 3 niższe oddzielne??? Ja robię różnie...biszkopty robię z przepisu mojej mamy
icon_smile.gif
a cukru daję zawsze połowę mniej niż jest w przepisie piekę też na teroobiegu i o dziwo mój zawsze rośnie równo i jest wysoki bez termobiegu zawsze piekę kruche, bezy itp. Kiedyś też spróbowałam przepisu od Doroty z Moich Wypieków - co do wielkości wyszedł taki jak mój ale miał jedną przewagę - był bardziej "sztywny" lepiej z niego robic torty 3D...chociaż ja swój jak potrzymam w chłodzie zawinięty w folię potem też jest ok.

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Wszytsto też zależy od piekarnika ja swoje pieke z termoobiegiem i jestem zadowolona choć na weekend sprawdzę z grzałką góra,dół;) biszkopt powiniem wyrosnąć aby dalo sie go przekroić na 3-4 części po co piec osobno trzeba ułatwiać sobie prace:)

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Ja wczesniej pieklam bez termoobiegu, ostatnio z termoobiegiem i szczerze mówiąc nie widzę za bardzo różnicy, ale ten przepis z "moich wypiekow" bede teraz na weekend piekla gora-dol, zobaczymy co z tego wyrosnie:)

Zawsze pieke aby przekroic na min 3 czesci. Nigdy nie pieke osobno.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Ja odmierzam skladniki wagowo bo mam tak jak Dziunia czyli nie jestem pewna objetosci szklanek. Do tej pory pieklam z termoobiegiem i byl ladnie wyrosniety, na weekend sprobuje grzalka gora-dol.I nie rzucam juz o podloge bo mi ostatnimi razy opadl przy rzucaniu.teraz odwracam "do gory nogami" i zostawiam do schlodzenia.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny potrzebuję tutków na figurki księżniczek disneyowskich, macie może jakieś linki???

Ostatnią edycję dokonał moderator:

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Mam miarkę chyba z maszyny do wypieku chleba, podziałka na szklanki (1/4, 1/3 itp) z jednej strony, na ml z drugiej strony. Do tej pory mnie nie zawiodła.
A biszkopt piekę 1 wysoki, kroję na 3 blaty ( po skrojeniu "skórki" z góry). Nie kruszą się, nie ma problemu ze smarowaniem.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Za niedlugo moje dzieciaczki obchodzą urodziny, chciałabym im upiec do przedszkola i żłobka mufinki ozdobione lukrem (dla synka ze spidermanem a dla córci jeszcze nie wiem) , widziałam że takie robicie, ja jeszcze nie miałam okazji, czy możecie mi podpowiedzieć jakiś dobry przepis oraz sposoby zdobień? Chyba że jest jakiś inny wątek który o tym mówi. Dziękuję z góry:)

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Dziewczyny, czy któraś z Was robiła kiedykolwiek krem do tortu bananowy, albo po prostu "pakowała" banany do tortu pod jakąkolwiek postacią? Klientka uparła się na bananowy akcent a ja sięboję, że banany szybko zrobią się ciemne i nieapetyczne... Macie jakiś sprawdzony patent na ten owoc?

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
anmatorka @ 2 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543848Dziewczyny, czy któraś z Was robiła kiedykolwiek krem do tortu bananowy, albo po prostu "pakowała" banany do tortu pod jakąkolwiek postacią? Klientka uparła się na bananowy akcent a ja sięboję, że banany szybko zrobią się ciemne i nieapetyczne... Macie jakiś sprawdzony patent na ten owoc?
Skropić sokiem z cytryny lub oblać delikatnie galaretką.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
dziunia @ 29 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543381Zanim Judyta odpowie, to się wtrącę
icon_wink.gif
Piekę najczęściej biszkopt z 8 jajek w tortownicy 26 cm, zawsze wychodzi wysoki na min. 12 cm. Tortownica oczywiście jest niższa, ale wystarczy wyłożyć jej boki (uprzednio nasmarowane masłem) odpowiednio szerokimi paskami papieru do pieczenia, dno też wykładam papierem, wtedy biszkopt może spokojnie rosnąć i nie wyleje się poza formę. Można też kupić w Tesco bardzo wysokie tortownice, ale mają raczej niedużą średnicę.
Nie wiem jak to robisz że biszkopt wychodzi Ci tak wysoki, chyba jestes czarodziejką
icon_smile.gif
mi z 10 małych jajek wyszedł 7,5 cm biszkopt w tortownicy 26 cm z tego samego przepisu co podałaś, jestem z niego i tak bardzo dumna bo wyszedł piękny:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy