Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
mona631 @ 5 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1548202 Judyta050 Ty to fabrykę powinnaś otworzyć! genialne wszystkie torty piękne!
daumen.gif

Kadarma czytałam forum od początku ale na daty nie patrze bo nie ma na to czasu także nie zauważyłam czy w lecie jest więcej dziewczyn czatujących czy w zimie.. Ja nie pisałam że jestem początkująca tylko na forum nowa
icon_smile.gif
torty piekę od dwóch lat w zaokrągleniu.. ale początki byly trudne.. Przepraszam nie chcialam żebyś tak to odebrała że się chwalę..
icon_sad.gif
chcialam po prostu pokazać parę moich dzieł noże faktycznie za dużo tego powstawialam, wybacz..
gosiqpol tak mam ten proszek był bardzo drogi ale w zasadzie opłaca się bo nie zużyję go nawet za rok
icon_smile.gif
szczególnie że nie robię wiele tortów z koronką
icon_smile.gif
Mona, przykro mi, że opacznie zrozumiałaś mój wpis, nie chciałam nikogo urazić
icon_neutral.gif
Ja też tortuję niewiele ponad rok, ale moje torty nie umywają się jeszcze do Twoich. Na forum zaglądam po dobre rady i " inspiracje"
icon_lol.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
mona631 piękne wszystkie torty.
Jeśli chodzi o biszkopt wysoki to osobiście wolę tak jak JAM zrobić dwa mniejsze i też mi nic nie zostaje a na pewno przy mniejszym nie rosną mi aż takie góry. No ale każdy ma swój sposób.
A teraz też wysoki tort .. 22 cm średnica 16 cm ...dla mojej córci. Goście już się schodzili jak go kończyłam dlatego trochę niedociągnięć się znajdzie. Ręce niestety juz drżały
cry_1.gif

21.jpg 22.jpg 20.jpg

Załączniki

• 21.jpg
    21.jpg
    81.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 22.jpg
    22.jpg
    90 KB · Wyświetleń: 0
  • 20.jpg
    20.jpg
    69.6 KB · Wyświetleń: 0

mona631

Member
Lis 2, 2014
22
0
0
bumelka kobieto cudo ja żadnych niedociągnięć nie widzę! cuudo! powiedź w środku jest podkład czy kroiłaś z góry na dół? tak wysokiego cuda jeszcze nie robiłam! piękny
icon_smile.gif

kadarma ja tak samo! mnie zaskoczyło od początku jak zaczełam czytać to forum jakie dziewczyny są pomocne.. Każda sluży dobrą radą nikt nie odmawia pomocy i sama też chcę zaczerpnąć inspiracji i dać inspirację
icon_smile.gif

znów kilka moich wypocin..

Załączniki

• CAM00638.jpg
    CAM00638.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 0
  • CAM00643.jpg
    CAM00643.jpg
  • CAM00646.jpg
    CAM00646.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

mona631

Member
Lis 2, 2014
22
0
0
a jednak usunęli
icon_smile.gif
był to tort na wieczór panieński
icon_smile.gif
a tym razem wstawiam takie (to wciąż jeszcze są torty które robilam wcześniej)

Załączniki

• CAM00648.jpg
    CAM00648.jpg
  • CAM00662.jpg
    CAM00662.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • CAM00667.jpg
    CAM00667.jpg

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Mona, torty fajne, piękny to serce z koronką.
Bumelko, Twoj tort jak zwykle cudowny, świetny pomysł. Też ciekawa jestem czy był krojony z góry do dołu, czy miał przekładkę ???

Marcepani

Member
Paź 17, 2010
60
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marcepani

Member
Paź 17, 2010
60
0
0
bumelka @ 6 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1548307mona631 piękne wszystkie torty.
Jeśli chodzi o biszkopt wysoki to osobiście wolę tak jak JAM zrobić dwa mniejsze i też mi nic nie zostaje a na pewno przy mniejszym nie rosną mi aż takie góry. No ale każdy ma swój sposób.
A teraz też wysoki tort .. 22 cm średnica 16 cm ...dla mojej córci. Goście już się schodzili jak go kończyłam dlatego trochę niedociągnięć się znajdzie. Ręce niestety juz drżały
cry_1.gif
Zarąbisty torcik, piękny.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzisiaj, w właściwie wczoraj, moja Teściowa świętowała 80-te urodziny. Tło brzydkie bo tort składałam na zapleczu lokalu i na szybko zdjęcie zrobiłam.
Dodam, że najniższe piętro to podstawa, nie ciasto. Tortem jest stolik z obrusem i doniczka.
i2oo0j.jpg

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Dobrze, ze napisałaś co jest ciachem, bo myślałam, gdzie ten tort ? Jubilatka mam nadzieję dumna z synowej, bo tort cudo
lecker.gif
Dosłownie koronkowa robota
lecker.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki Jolan
icon_smile.gif

Tak, dumna, mamy dobre relacje. Konkurencji nie mam bo jestem jedyną synową (ma za to trzech zięciów).

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
goma @ 8 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1548555H-elen tort przepiękny.
Zastanawiam się jak zrobiłaś ten obrus, bo wygląda jak z prawdziwego materiału z koronką ???
Dzięki
icon_smile.gif

Obrus jest z masy samoróbki, którą większość z nas pokrywa torty. Koronka też jest z masy samoróbki ale tej do koronek. Robię kilka tortów rocznie więc nie inwestuję w gotowce.
Najpierw wycięłam koło o średnicy większej niż średnica ciasta i na brzegu dokleiłam koronkę. Najbardziej obawiałam się przenoszenia obrusa na ciasto ale jak widać obyło się to bez szwanku.

mona631

Member
Lis 2, 2014
22
0
0
h-elen przepiękny tort wygląda jak najprawdziwsza w świecie doniczka z kwiatem a ten obrus to mnie urzekł.. cudowny!
a to znowu parę moich..

Załączniki

• CAM00669.jpg
    CAM00669.jpg
    1.8 MB · Wyświetleń: 0
  • CAM00683.jpg
    CAM00683.jpg
  • CAM00703.jpg
    CAM00703.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Obrus jest z masy samoróbki, którą większość z nas pokrywa torty. Koronka też jest z masy samoróbki ale tej do koronek. Robię kilka tortów rocznie więc nie inwestuję w gotowce.
Najpierw wycięłam koło o średnicy większej niż średnica ciasta i na brzegu dokleiłam koronkę. Najbardziej obawiałam się przenoszenia obrusa na ciasto ale jak widać obyło się to bez szwanku.
[/quote]

Tort śliczny myślałam , że chcesz pokazać storczyka i temat pomyliłaś.
Wielki SZACUNEK, a obrus to mistrzostwo.
Zainteresowało mnie że masę na koronkę robisz też z samoróbki, napisz proszę jak, o ile to nie tajemnica.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
mona631 @ 6 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1548341ciekawe czy dodam czy jutro go już nie będzie
icon_smile.gif
mona631 @ 7 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1548379a jednak usunęli
icon_smile.gif
był to tort na wieczór panieński
icon_smile.gif
Nie chciałabym psuć tu atmosfery, ale muszę przypomnieć, że kolejne takie świadome łamanie regulaminu będzie niestety niosło za sobą konkretne konsekwencje. Bardzo więc proszę, żebyśmy traktowali się tu poważnie i żeby takie sytuacje nie powtarzały się w przyszłości.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Tort dla teściowej śliczny. Sam storczyk nie lada wyczyn, a tu jeszcze taki cudny obrus. U mnie skromnie...

Załączniki

• 20141108_120451.jpg
    20141108_120451.jpg
    243.5 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
pychotka12 @ 8 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1548581(...)Zainteresowało mnie że masę na koronkę robisz też z samoróbki, napisz proszę jak, o ile to nie tajemnica.
Nie, nie tajemnica. Autorką jest Marysia, która przez e-Bay sprzedaje foremki silikonowe. Ma zapewne konto na fb

Masa do koronek
*1 łyżka proszku tylo
*63 ml (1/4 szklanki) wrzącej wody
*1 łyżka cukru pudru
*2 łyżki płaskie skrobi kukurydzianej
*1/4 łyżeczki bezy w proszku (białko w proszku) lub białko jaja 4 g (jest to 1/8 białka średniej wielkości jaja inaczej na oko 4 łyżeczki)
*2 łyżki glukozy
*dosłownie kropla ulubionego zapachu
* można dodać kolor(eksperymentalnie)

Wykonanie
Zmieszać tylo z cukrem pudrem.
Zalać wrzącą wodą i wymieszać widelcem aż do uzyskania przeźroczystej gęstej galarety. W tym czasie mieszanina jest na tyle zimna, że możemy dodać białko kurze albo lepiej białko w proszku. Ujednolicić mieszaninę. Cały czas będzie to dość zwarta konsystencja.
Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.
Dodajemy glukozę, mieszamy. Masa jest galaretowata.
Teraz dodajemy opcjonalnie zapach i kolorant uważając, żeby nie rozrzedzić zbytnio mieszanki.
Mieszanka jest zwarta i nie leje się jak to widać na innych filmach z sugaveil.

Powodzenia w eksperymentowaniu
icon_smile.gif

Dzięki za słowa uznania. Bardzo zależało mi aby na tę okoliczność zrobić coś wyjątkowego.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy